CoolVet
  • Acasa
  • Despre mine
  • Articole blog
    • Medicină pentru toți
    • Alimentație
    • Mit sau realitate?
    • Curiozități
    • Recomandări
      • Câini
      • Pisici
      • Animale exotice
    • Pentru veterinari
  • ***NOU! Consultatii video***
  • Vlog
  • Contact
Articole Recomandate
Othematoamele sau hematoamele auriculare la caini si pisici
Câinele meu vomită! Cauzele și simptomele vomei la...
Câinele meu bea prea multă apă! Ce e...
Recompense pentru caini gatite in casa din ficat...
Coronavirus (Covid19) la caini si pisici. Interviu cu...
Obezitatea la pisici. Dieta pisicilor grase
Toxoplasmoza la pisici, câini și femeile însărcinate
Câinii Au Voie Să Mănânce Banane??
5 Pași De Urmat Înainte De A Calatori...
Trusa medicală/de prim ajutor pentru câini și pisici

CoolVet

Explicațiile specialistului pe înțelesul tuturor

  • Acasa
  • Despre mine
  • Articole blog
    • Medicină pentru toți
    • Alimentație
    • Mit sau realitate?
    • Curiozități
    • Recomandări
      • Câini
      • Pisici
      • Animale exotice
    • Pentru veterinari
  • ***NOU! Consultatii video***
  • Vlog
  • Contact
Alimentație

Greșeli grave în alimentația câinilor și pisicilor

HRANĂ SPECIALĂ SAU HRANĂ GĂTITĂ ÎN CASĂ?

Acesta este un subiect extrem de controversat pe care o să-l tratez așa cum se cuvine, în cel mai mic detaliu, însă în alt articol, aici vreau doar să vă spun despre tendința majorității dintre voi, de a suplimenta hrana specială („bobițele”) cu mâncare de-a noastră, de oameni sau cu diverse recompense (conserve, plicuri, biscuiți etc) din varii motive:

Trebuie să mai schimbe și el gustul, pentru că se

plictisește numai de același tip de mâncare!

În cazul câinilor acest lucru nu este adevărat. Câinii nu au așa multe papile gustative încât să diferențieze gusturile, ei sunt atrași mai mult de mirosul mâncării decât de gust, având simțul olfactiv extrem de dezvoltat, în special rasele de vânătoare! Aceasta este explicația pentru care hrana specială pentru câini are un miros atât de puternic! Așa că este mult mai important să-i oferim câinelui hrană proaspătă în permanență, indiferent dacă este același sortiment sau nu. De regulă, când un câine se obișnuiește cu o dietă, sfatul meu este să nu i-o schimbăm și să mergem în continuare pe același tip de hrană. Schimbarea alimentației (mai ales brusc!) este foarte riscantă, deoarece microflora intestinală și enzimele digestive au fost obișnuite cu anumiți nutrienți, iar schimbarea lor poate determina unele tulburări la nivelul absorbției și digestiei, uneori apar indigestii sau gastroenterite destul de grave.

Așa că, dacă avem o hrană de bună calitate, pe care câinele o tolerează și o asimilează corespunzător oferindu-i toți nutrienții de care are nevoie, nu i-o schimbați sau suplimentați, nu este nevoie!

În cazul pisicilor, acest fapt are un sâmbure de adevăr pe undeva, pentru că știm cu toții cât de pretențioase sunt! În comparație cu câinii, ele au mai multe papile gustative, astfel încât ele pot sesiza chiar și atunci când mâncarea este ușor alterată, acesta fiind un real avantaj pentru ele, spre deosebire de câini care pot consuma fără nici o reținere și alimente stricate! Pisicile miros hrana cu mult înainte să o deguste, iar dacă simt că este ceva în neregulă cu ea, pur și simplu nu o mănâncă, indiferent de cat de înfometate sunt. Câinii, prin natura lor, sunt o specie mai hulpavă, de multe ori ei nici nu miros hrana înainte de a o mânca.

Nu are nici un gust mâncarea lor, trebuie să adaug neapărat ceva pentru gust!

Cu siguranță cu toții avem măcar un prieten care a gustat din mâncarea câinelui sau a pisicii nu? Asta ca să nu recunoaștem că și noi am avut curiozitatea de a face asta! 🙂

Întradevăr, pentru noi pare că nu are niciun gust, însă pentru ei nu asta contează. După cum am scris și mai sus, ei nu percep gustul la fel ca și noi, mirosul fiind mult mai important.

Condimentele folosite pentru noi (sare, piper, cimbru, oregano etc) le sunt interzise, condimentele mai picante pot provoca gastrite, ulcere si alte tulburări gastrointestinale. Hrana lor specială conține sare, deci suplimentarea nu are nici un sens bun, dimpotrivă!

Îl iubesc așa de mult! Când face fața aia a lui de milog când sunt la masă nu pot să îî rezist, mi-e milă de el!

Cred că am auzit replica asta de cel puțin un milion de ori! În viziunea mea este cel puțin ciudat cum majoritatea dintre noi asociem iubirea cu mâncarea și cum ne putem lăsa speculați emoțional de micii escroci sentimentali!

În primul rând animăluțul nu are ce să caute în încăpere cu noi în timp ce mâncăm! Din mai multe motive: capătă un obicei prost de a cerși la masă, lucru ce devine foarte enervant la un moment dat pentru noi și musafirii noștrii și în plus  îi face lui rău să stea printre atâtea mirosuri care îi dau toate simțurile peste cap! Uneori patrupezii își cunosc stăpânii mai mult decât ei își cunosc animăluțele, iar asta nu este bine. Micile pufoșenii nu au altă treabă de făcut decât să ne urmărească în permanență, să ne analizeze orice gest, orice mișcare! Ei stau la pândă, iar când au prins momentul perfect ies la atac și știu exact ce privire și ce mimică trebuie să adopte pentru a ne impresiona și pentru a ceda în fața lor.

Trebuie să fim conștienți că acest obicei prost de a hrăni animăluțele în timp ce noi mâncăm îi afectează comportamental, dar și medical, putând dezvolta de la gastrite până la ulcere gastrointestinale, pancreatite acute, obezitate, diabet etc.

Concluzionez că iubire multă nu înseamnă mâncare multă, există altfel de metode sănătoase de a ne manifesta iubirea față de animăluțul nostru, iar el chiar să o perceapă ca pe o formă de iubire! De exemplu joaca împreună cu acesta este un exemplu foarte bun în care ne întărim legătura cu el, iar el simte acest lucru!

Când îi hrănim în timpul mesei, ei nu percep asta ca pe o dovadă de dragoste, ci ca pe o slăbiciune de a noastră pe care ei o vor specula mereu, dacă noi întreținem acest prost obicei!

Poftește și el, trebuie să îi dau, dacă îi dau puțin n-o fi foc!

În unele cazuri „puținul” poate face diferența! Less is more, asa cum spun englezii! Spre exemplu, dacă un câine sau o pisică are dermatită alergică de natură hiperproteică, o bucățică mică de carne îi poate declanșa cascada de: urticarie – mâncărime- scărpinat obsesiv- leziuni secundare scărpinatului- stare permanentă de agitație, din care animăluțul nu poate ieși fără tratament la medicul veterinar.

Alt exemplu este destinat pacienților cu probleme sau sensibilități digestive: am avut cazuri de pancreatiă acută severă de la o chiftea sau de la un singur ficat de rață! Deci uneori și „picul” contează!

Trebuie să îi suplimentez hrana cu Calciu, pentru că este în creștere așa că îi voi da și lactate și suplimente cu calciu pe lângă hrana lui.

Hrana specială pentru câini și pisici este deja concepută astfel încât să acopere necesarul de nutrienți fiecărei categorii de vârstă în parte. Există numeroase firme de hrană specială pentru câini și pisici, iar majoritatea firmelor bune, de mâncare super premium, au hrana împărțită pe categorii: pentru sugari, pentru juniori, pentru adulți, geriatrici, pentru boli renale, hepatice etc Fiecare categorie este special concepută pentru nevoile vârstei sau afecțiunii respective.

Suplimentarea rației cu calciu s-a demonstrat a fi necesară doar atunci când animăluțul suferă clar de o deficiență de absorbție sau alte patologii pe care medicul veterinar le poate constata. Nu suplimentați hrana puilor cu calciu după capul vostru! Cereți întotdeauna sfatul veterinarului! Animăluțele nu pot asimila surplusul de calciu pe care noi îl oferim uneori, iar acesta se depune în locuri aleatorii putând provoca diferite afecțiuni, sesizabile mai ales la bătrânețe (faimoasele „ciocuri pe coloană” sunt depuneri anarhice de calciu).

În cazul hrănirii cu mâncare gătită în casă, recomand analize de sânge prin care să stabilim nivelul de calciu seric, iar apoi decidem dacă administrăm animăluțului calciu sau nu.

Cât despre lactate, majoritatea câinilor și a pisicilor au intoleranță la lactoză. Aceasta se manifestă prin indigestii ușoare și diaree. Întradevăr unele animăluțe obișnuite de mici să bea lapte au reușit să-și dezvolte microflora și enzimele necesare absorbției și digestiei lactozei, însă nu este obligatoriu să hrănim animăluțele cu lapte așa cum consideră mulți dintre noi.

Înainte, când nu exista mâncarea specială, câinii mâncau numai pâine cu apă și nu mai erau așa de sensibili!

Aceasta este o replică extrem de des folosită în ciuda lipsei de dovezi concrete! Știm cu toții cât de mult s-a schimbat lumea cel puțin în ultimii 30 de ani (post regimul ceaușist)! Au apărut schimbări de tehnologie, dar și de MENTALITATE! Câinii nu mai sunt ținuți în lanțuri și hrăniți cu resturi de mâncare precum porcii, ei au devenit între timp adevărați membrii ai familiei! Animăluțele au parte de o altă îngrijire acum, iar nevoile lor sunt altele! Cum acceptăm schimbarea într-un anumit registru, nu înțeleg de ce nu am accepta-o și în acest sens! Mâncarea special creată pentru animăluțe este o mare evoluție pe care trebuie să o recunoaștem și să o acceptăm. Plus că această afirmație nu are nici un argument concludent. Nu știm cu precizie care era media de viață a animalelor înainte pentru că nimeni nu controla acest lucru, și nu știm nici ce boală le cauza moartea, pentru că oamenii erau altfel atunci, vedeau acest eveniment drept unul normal, care oricum s-ar fi întâmplat.

Dacă mie nu-mi face rău, lui de ce i-ar face?

Uneori, uităm că ei nu sunt oameni… chiar dacă noi îi tratăm ca pe niște oameni și simțim că fac parte din familie, din păcate ei nu fac parte din aceeași specie cu noi, și deși avem un organism ce funcționează în mare pe baza acelorași organe și mecanisme (creier, inimă, pulmoni etc), există totuși și niște particularități specifice fiecărei specii pe care noi, deținătorii de animale nu le cunoaștem, iar atunci când ne încăpățânăm să îi hrănim cu mâncarea noastră, uneori chiar le putem pune viața în pericol.

Spre exemplu, unele alimente inofensive pentru noi, chiar și în cantități mici pot produce unele afecțiuni grave, sau uneori pot provoca moartea animăluțului nostru:

  • STRUGURII sau STAFIDELE produc insuficiență renală acută la câini și pisici, afecțiune care provoacă moartea animăluțului dacă nu este diagnosticată și tratată imediat!

  • CIOCOLATA este toxică pentru câini și pisici, ea conține mai mulți compuși care sunt toxici pentru câini și pisici: teobromina, teofilina, iar unele produse pot conține și cafeină. Semnele clinice ale acestei intoxicații cu ciocolată depind de cantitățile de ciocolată ingerate și de greutatea fiecărui câine/pisici și pot fi semne gastrointestinale (vome, diaree, colici abdominale severe), dar și semne generale mai grave precum crize convulsive, tahihardie, insuficiență respiratorie!

  • USTUROIUL ȘI CEAPA sunt toxice pentru câini și pisici, ele sunt legumele pe care le folosim cel mai des atunci când gătim. Dacă alegem să ne hrănim animăluțul cu hrană facută în casă, usturoiul și ceapa nu ar trebui să fie o opțiune pentru a da gust mâncării. Usturoiul și ceapa sunt extrem de periculoase pentru câini și pisici, provocând un tip de anemie neregenerativă care poate lăsa sensibilități pe viață animăluțului. Putem opta pentru alte legume gustoase si sănătoase precum ardeiul roșu kapia, albitură (păstârnac, pătrunjel,țelină). Semnele intoxicației cu usturoi și ceapă șa câini și pisici pot fi voma, diareea, slăbire, pete la nivelul pielii, stare de rău.

Sper că și de data aceasta am reușit să pun punctul pe i și să vă fac să înțelegeți că nu de fiecare dată mai mult înseamnă mai bine, mai ales în ceea ce privește hrana animăluțului vostru. Less is more! Sper că nu am fost prea dură în unele aspecte, dar am vrut sa subliniez cele mai frecvent întâlnite scăpări pe care le avem cu toții uneori și toate pornesc cu adevărat de la faptul că nu conștientizăm mereu că noi suntem responsabili 100% de cantitatea și calitatea hranei animăluțelor noastre. Nu uitați că suntem ceea ce mâncăm, și acest fapt se potrivește la fel de bine și în cazul patrupezilor noștri!

Aștept cu nerăbdare sugestiile și întrebările voastre în comentarii, mai jos!

Fiți cool și responsabili în același timp,

Al vostru Cool Vet, Dr. Ana Simion

Descarca GRATUIT "Pasii Pentru A Alege Corect Un Animal De Companie"
TRIMITE
Greșeli grave în alimentația câinilor și pisicilor was last modified: mai 24th, 2020 by ana
6
Facebook Twitter Google + Pinterest
Articolul anterior
Microciparea câinilor și pisicilor
Articolul urmator
Febra Shar-Peiului

Te-ar putea interesa si...

Obezitatea la pisici. Dieta pisicilor grase

Recompense pentru caini gatite in casa din...

Câinii Au Voie Să Mănânce Banane??

74 comentarii

Mihaela Kunz februarie 16, 2018 at 8:40 pm

Mulțumesc mult pentru informații! La mine e primul catel ce l am si prea multe nu stiu despre ei.Din aceasta cauza imi sunt f. utile sfaturile ce le postati.

Reply
ana februarie 17, 2018 at 8:10 am

Cu mare drag!! Asta este si ideea blogului, sa ajute cu informatii practice, de actualitate si adevarat utile toti parintii de animalute 🙂

Reply
Mircea orza februarie 26, 2018 at 8:43 pm

Cand mi-a fatat cateaua, am invatat puii sa manance folosind lapte batut, pe care l-au tolerat foarte bine, iar cand au inceput sa manance mancare solida le amestecam mancarea cu carne tocata de curcan pt a o umezi. Si acum ii mai dau cainelui meu carne tocata de curcan ca supliment, in perioadele de efort fizic intens. Mi se pare mai ok decat conservele. Alte suplente pe care le folosesc sunt merele (zilnic) si morcovii. Prefer sa roada mere si morcovi decat bete si alte lucruri necomestibile.

Reply
Roxana septembrie 4, 2018 at 4:04 pm

Pentru un catel care sta in apartament si naparleste excesiv tot timpul anului recomandati ceva suplimente sau un fel de mancare pt a diminua caderea blanitei? 😔

Reply
ana septembrie 6, 2018 at 12:43 pm

In primul rand ar trebui sa mergeti cu el la o consultatie, pentru a va asigura ca nu este vorba de altceva.
Ca tratament adjuvant puteti incerca diete speciale pentru piele si blana si suplimente precum Ulei de somon salbatic, sau orice alte vitamine care contin Omega 3-6-9. Daca nu observati nicio ameliorare in maxim o luna de zile, va recomand consultatia. Succes si sanatate multa!

Reply
Jugar-Serban Daniela noiembrie 5, 2020 at 7:23 pm

Pliculetele cu ficatei pt catei pot provoca moartea la pui de pisica?

Reply
ana noiembrie 7, 2020 at 2:46 pm

Depinde de ce varsta si greutate are pisica, cat si de cantitatea data….

Reply
Stefan Liliana februarie 3, 2019 at 5:10 pm

Mulțumesc, informații importante ,mai ales că este primul nostru patruped,pe care -l iubim mult și vrem să trăiască mult.Seara frumoasă!

Reply
Alina Marina martie 1, 2019 at 7:50 pm

Buna seara,
Am vazut ca promovati hrana de la Husse.Este ok ptr bichon frise?
Am tot schimbat hrana,a mancat Acana miel,a aparut scarpinatul in exces,blana se colora,apoi am trecut pe Hills miel,care se pare ca e ok,nu se ma scarpina,blana e ok,are si mai putina proteina!
La toate emisiunile despre veternari(le urmaresc pe toate,Supervet,dr jeff,…) am vazut ca se da Hills,deci cred ca e o hrana foarte ok.
Multumesc

Reply
ana martie 3, 2019 at 7:49 pm

Buna ziua! Da, promovez hrana Husse cu incredere, au foarte multe sortimente. Pentru bichonul dvs recomand un produs din gama lor Sensitive, Ocean Care Sensitive https://romania.husse.com/ocean-care-sensitive ,il puteti comanda de aici. Acest sortiment de hrana nu contine gluten, sursele de proteine de origine animala sunt limitate la o singura specie, nu contine grau sau soia, conservanti nici atat 🙂 Am avut rezultate foarte bune cu aceasta mancare la foarte multi bichonei cu alergii. Dupa cum ati vazut si dvs nu firma face o mancare mai buna sau nu pentru animalutul meu. Acana este o mancare de o calitate indiscutabila, insa nu se preteaza unui bichon. Puteti incerca si aceasta mancare, rezultatele vor vorbi de la sine. Succes!

Reply
Mariana Elena Proveanu august 3, 2020 at 12:42 am

Bună dimineața, am un metis bichon de 4 luni baiat, când e bine sa il sterilizez? Îi place mâncarea de pisici, bobite, are ceva daca ii dau? Si alta intrebare: daca nu sunt atenta, își mănâncă excrementele, cum il dezvat? Mănâncă morcov, supa de pui, pepene, coaja de la pâine, nu ii place orezul. Medicul veterinar a spus sa-i dau vitamine, tocmai am terminat cutia. Multumesc anticipat.

Reply
ana august 4, 2020 at 4:26 pm

Buna ziua.
1. Este indicata castrarea, dar nu atat de timpuriu. Asteptati macar pana la varsta de 1 an, 1 an si jumatate.
2. Nu este indicata mancarea de pisici pentru caini.
3. Mancatul fecalelor poarta numele de coprofagie si poate avea componenta medicala, adica o carenta in vitamine si minerale in special, dar la pui poate avea si componenta comportamentala, adica el poate face asta ori pe fond de plictiseala, ori ca razbunare daca a fost lasat singur, sau in alte situatii, depinde de circumstante.
4. Indicat este sa ii dati o hrana echilibrata, cel mai bine este sa ii cumparati o hrana speciala pentru caini, potrivit pentru rasa si varsta lui.

Reply
Alina august 21, 2019 at 7:24 pm

Buna,ma numesc Alina.. sunt mamica unui bichon de 10 luni😊..vreau sa va spun ca nu am găsit nicăieri un blog despre amimalute asa de complet,cu atat de multe informații…mi ati raspuns la atatea intrebari doar citind aici…va mulțumesc din suflet pentru asta.Sunt o persoana care sufera mult din cauza maltratarii sau suferintele patrupezilor ,îi iubesc enorm…vreau sa trăiesc cu speranta ca sunt multi medici veterinari ca dumneavoastră devotati,competenti si iubitori ai meseriei..RESPECT doamna doctor Ana.

Reply
ana decembrie 26, 2019 at 12:30 pm

Va multumesc frumos pentru aprecierile dvs. Astept intrebari si sugestii de noi articole! Sarbatori fericite

Reply
Erika Baron decembrie 19, 2019 at 8:32 pm

Buna seara!
Am un Yorkshire terrier de aproape 4 luni si nu sunt multumita de hrana pe care i-o dau – Devora de curcan si mazare. Nu pare deloc interesat de granule. Le mananca doar daca e foarte infometat.
Ce imi suferati? Multumesc!

Reply
ana decembrie 26, 2019 at 10:45 am

Buna ziua, multumesc pentru interesul acordat continutului meu. In primul rand nu exista un brand de mancare „cel mai bun” universal valabil, cel putin din punctul meu de vedere. Fiecare caine/pisica, in functie de rasa, tip metabolism, nivel de miscare/zi etc are cerinte nutritionale proprii. Intradevar exista branduri foarte bune de mancare si marci mai putin bune. In general calitatea se vede la pret. Asta nu inseamna ca cea mai scumpa mancare trebuie sa fie potrivita pentru piticul dvs. Alegeti o mancare superpremium,mancarurile superpremium au retete speciale in functie de rasa si de cerintele fiecarei rase. Faptul ca refuza mancarea uscata este probabil din cauza obisnuintei de a primi si altceva. Daca il veti hrani exclusiv cu o mancare buna,potrivita lui, si nu va mai primi extra nimic de la dvs, dar nici de la altcineva, atunci nu veti mai avea probleme.

Reply
Vanessa aprilie 20, 2020 at 8:35 pm

Bună seara, am un bichon senior de 11 ani ,care are gastrita și este foarte sensibil la bobite. Acuma mănâncă orez fiert cu piept de pui fiert.Am incercat mai multe sortimente de hrană gastrointestinala, dar a doua zi vomita galben, iar veterinarul mi-a recomandat să nu-i mai dau boabe. Îi merge bine cu orez și piept de pui ,dar este cam greu să-i gatesc tot timpul, Ce hrană pot să mai încerc?

Reply
ana aprilie 21, 2020 at 8:19 pm

Buna seara. In primul rand trebuie sa ii faceti un tratament medicamentos pentru gastrita lui. In functie de cat de grava este gastrita, va avea tratament personalizat. Antiacide, pansamente gastrice, antivomitive etc Va recomand sa incepeti cu diete gastrointestinale, dar de tip umed, adica incercati conserve, pana iese din criza. Puteti incerca Hill’s i/d low fat, Hill’s i/d, Royal Canin Gastrointestinal. Repet, in prima faza va avea voie doar conserve, si trebuie hranit putin si des. Chiar din ora in ora, cate o lingurita, daca este cazul. Pe termen lung orezul cu pui nu este indicat, pentru ca nu asigura necesarul energetic al organismului. sanatate multa!

Reply
Gabi iunie 26, 2020 at 4:17 pm

Multumesc pentru raspuns, este câine mini adult senior.

Reply
Amalia august 20, 2020 at 6:19 am

Buna ziua! AM un bichon de 4 luni oare sunt bune bobitele de somon pt.el? Face f des diaree ii dadeam bobite cu pui .Multumesc

Reply
ana august 30, 2020 at 2:12 pm

Buna ziua, multumesc pentru comentariu.
In primul rand, fiecare organism este unic, nu am de unde sa stiu cum este caine dvs, daca are vreo anumita intoleranta la proteina de pui, peste, vanat etc.
Ca regula generala, gasiti un tip de mancare de calitate pe care micutul il tolereaza si ramaneti doar cu acea mancare. Nu mai alternati mancarea, si nu faceti treceri bruste de la o mancare la alta. Nu mai dati recompense si nici mancare gatita etc. Puii, in special bischonii sunt destul de sensibili, iar mancarea ar trebui sa li se introduca treptat, precum bebelusilor,pentru ca daca dam tipuri de mancare diferita in aceeasi perioada, nu vom sti ce tolereaza, si ce nu.
Avand in vedere ca este pui, sursa diareei ar putea fi si de natura infectioasa sau parazitara. Daca este vaccinat si deparazitat la zi, atunci singura sursa ramane intoleranta alimentara, adica o dieta nepotrivita pentru el.

Reply
Erika Baron decembrie 19, 2019 at 8:33 pm

Ce imi sugerati?

Reply
Dumitru Gabriel aprilie 8, 2020 at 9:19 am

Bună ziua, am o femela bichon frise senior și sterilizat, ce ar trebui să mănânce: mâncare pentru câini senior sau mâncare pentru câini sterilizati.

Reply
ana aprilie 11, 2020 at 11:47 am

Mancarea pentru seniori, atata timp cat este de buna calitate si este administrata conform recomandarilor de pe ambalaj, este o mancare foarte buna pentru un bichon senior si sterilizat! 🙂

Reply
Gabi iunie 25, 2020 at 4:51 pm

Buna ziua, dacă puteți să-mi spuneți pentru probleme hepatice care tip de hrană este mai de calitate dintre dietele veterinare.Veterinarul mi-a recomandat royal canin hepatic, dar nu prea am încredere în marca asta.Va multumesc

Reply
ana iunie 26, 2020 at 12:09 pm

Buna ziua, multumesc pentru interesul acordat blogului meu!
Nu ati mentionat daca aveti caine sau pisica, dar puteti incerca Purina Pro Plan Veterinary Diets HP (Hepatic) sau Hill’s l/d . Sanatate multa!

Reply
Gabi iunie 26, 2020 at 4:22 pm

Este caine mini adult senior, multumesc frumos.

Reply
Mogio Jo iulie 6, 2020 at 11:20 pm

Buna seara, am gasit site_ul dumneavoastra cautand, diete eficiente pentru catelusi cu insuficienta renala cronica. Iubitul nostru Shih tzu, Mogio Jo in varsta de 11 ani este diagnosticat cu IRC, momentan se afla internat in Spitalul Goddard Wanstead pentru terapie cu fluide. Daca maine in urma repetarii analizelor apar inbunatatiri, sunt sanse sa il luam acasa. Vrem sa ne ocupam cat mai bine de dieta lui. Am nevoie de sfaturi si indrumari profesionale cat mai multe. Mi_a placut articolul dvs si sfarurile utile oferite,implicarea fata de cei care v_au cerut sfantul, de aceea mi_am permis sa va cer un sfat.

Reply
ana iulie 7, 2020 at 4:41 pm

Buna seara, imi pare rau sa aud ca micutul dvs are insuficienta renala 🙁
In cazul lui, va recomand sa mergeti strict pe dietele deja comercializate pentru acest tip de afectiune. In functie de cat de deshidratat este, medicul lui curant va aprecia daca trebuie sa manance strict mancare umeda o vreme, ori daca le puteti combina pe amandoua, umeda, respectiv uscata. Am sa va las mai jos cateva diete speciale pentru insuficienta renala la caine, in ordinea preferintelor mele (nr 1 va fi cel mai indicat). O parte din variantele de mai jos au si hrana umeda, puteti cauta online ori puteti comanda la cabinetul de care apartineti. Sanatate multa Mogio!!
1. Hill’s K/D
2. Purina Pro Plan Veterinary Diets Canine NF Renal Function
3. Virbac HPM Veterinary kidney k1 support
4.Royal canin renal

Reply
Mogio Jo iulie 7, 2020 at 6:43 pm

Multumesc mult, apreciez promptitudinea si acuratetea mesajului dvs. Se pare ca Hill’s K/D a fost o alegerea buna, facuta si de noi, intrucat o vad in topul recomandarilor dumneavoastra. Chiar astazi am primit vesti minunate, ca din stadiul 4 de cronicizare a coborat in stadiul 3. Drept pentru care, decizia medicilor si a noastra de o potriva, fost sa continuam pentru inca 2,3 zile terapia si sa vedem rezultatele. Stiu cat de neplacuta poate fi pentru el spitalizarea, dar totul este pentru recuperarea lui. Multumesc din suflet pentru timpul acordat si sfaturile utile. Sunt incantata si recunoscatoare ca mai exista oameni dedicati in meseriile lor. Va doresc numai bine si success in cariera, in memoria prietenului din copilarie. ❤️❤️❤️

Reply
Carmen iulie 11, 2020 at 11:08 am

Bună ziua!
Am un labrador în vârstă de 3 luni. A intrat in familia noastră când avea 5 săptămâni. E primul câine și îmi doresc să fac ce e mai bine pentru el.
L-am hrănit până acum 10 zile cu Royal Canin, aceasta fiind hrana pe care i-o dădea crescătorul. Am schimbat cu Petkult, la indicațiile personalului din magazin, datorită conținutului de porumb al Royal Canin, dar acum nu sunt sigură că am procedat corect. Am introdus hrana treptat, Maxi având în această perioadă atât scaune moi cât și scaune tari. Mi se pare, însă, că blana în zona spatelui este mai aspră, nu atât de lucioasă ca înainte. Pe gât și abdomen este lucioasă.
Întrebările mele sunt:
1. Ar trebui să schimb hrana? Conținutul Petkult este cel corespunzător pentru dezvoltarea normală ( Maxi are 12 kilograme la 12 săptămâni )?
Dacă da, Acana sau Brit ar fi mai potrivite ( am citit că Hills conține, de asemenea, cereale)?
Ce recomandați?
2. Cum se face introducerea unui alt tip de hrană uscată: treptat sau dintr-odată?
3. E nevoie să-i dau câte un ou, brânză de vaci o dată la 2-3 zile sau e suficientă hrana uscată?
4. Eu îi las apa la discreție, Maxi fiind crescut in curte. Ar trebui să-i las apa doar 10-15 minute după masă și apoi să o strâng sau e bine cum procedez în prezent?
Mulțumesc! Răspunsurile dumneavoastră m-ar ajuta foarte mult.

Reply
ana iulie 14, 2020 at 1:57 pm

Buna ziua, greutatea lui Max imi pare in regula pentru varsta lui. Tineti cont de faptul ca este pui, iar blana lui se va schimba in curand, deci, nu ma ingrijoreaza faptul ca blana lui s-a pierdut luciul in unele zone, poate fi vorba doar de puful pe care il va schimba in curand. Nu stiu daca are legatura in mod direct cu hrana, dar nu exclud. Am nevoie de mai multe lucruri pentru a putea spune asta.
1.Alegerea mancarii potrivite cainelui se face in functie de mai multe aspecte, in special de nivelul de activitate fizica pe care catelusul il are. PetKult, Royal Canin, Hill’s, intradevar nu sunt cele mai bune branduri de mancare , dar nici cele mai proaste. Avem tendinta sa exageram uneori. Cainele meu a crescut pana la varsta de 1 an exclusiv pe Royal Canin si a avut o crestere destul de armonioasa. Ca adult i-am schimbat hrana. In Romania sunt foarte multumita de urmatoarele branduri: Belcando, Taste of the wild, Orijen. Acana este si ea ok, dar nu se ridica la nivelul celor mentionate de mine. Brit, nu.
2. Schimbarea mancarii se va face intotdeauna treptat, la orice varsta, dar mai ales la pui, astfel: Prima saptamana Mancare noua 25%-Mancare veche 75%, saptamana 2 mancare noua 50%-mancare veche 50%, saptamana 3 mancare noua 75%-mancare veche 25%, iar abia in saptamana a 4a pot da 100% mancarea nou introdusa. Asa se face corect schimbarea alimentatiei.
3. O hrana de calitate este suficienta, nu trebuie suplimentata, ce este in plus strica. daca simtiti neaparat nevoie sa il recompensati cu ceva, alegeti recompense naturale precum ardeiul gras sau morcovul.
4.Apa proaspata la discretie, intotdeauna!! Nu privati cainele de apa!!

Daca raspunsurile mele v-au ajutat, dar mai aveti si alte intrebari, nelamuriri etc, ma puteti contacta pe linkul acesta, pentru o consultatie video mai amanuntita. Multumesc pentru interesul acordat, multa sanatate!
https://www.coolvet.ro/nou-consultatii-video/

Reply
Carmen iulie 15, 2020 at 1:29 pm

Vă mulțumesc din suflet! Răspunsurile dumneavoastră sunt de real folos.

Reply
ana iulie 18, 2020 at 7:58 am

CU drag, pentru asta sunt aici!! Sanatate multa si multumesc pentru ca ati ales sa fiti un parinte responsabil!!!

Reply
Maria august 16, 2020 at 8:09 pm

Buna ziua!
Am un pui de Rottwailer de 12 săptămâni. Este primul cățel si de fiecare dată când cer sfatul cuiva in legătura cu alimentația primesc tot felul de pareri contradictorii. Pana acum l-am hrănit cu Royal Canin bobite si Pedigree bobite si conserve. Mâncare făcută în casă, i-am dat o dată orez fiert cu morcovi si de 3 ori supa de pui (de casa) in care am fiert morcovi, telina, pătrunjel si carnea de pui ( fără ceapă si sare). Nu stiu daca am procedat corect. Va rog frumos daca se poate sa imi recomandați cum ar fi cel mai indicat sa il hrănesc și cu ce tip de mâncare.
Va multumesc foarte mult!

Reply
ana august 30, 2020 at 2:16 pm

Buna ziua, si multumesc pentru comentariul lasat.
Eu recomand hranirea cu hrana de tip industrial, adica „bobite”. Pedigree este o mancare foarte proasta, Royal Canin este o mancare mediocra, nu le recomand pe niciuna atunci cand vine vorba de un Rottweiller, rasa ce are predispozitie pentru probleme digestive. Rottweiller este o rasa cu masa musculara mare, ce necesita aport de proteina de buna calitate.
Nu recomand mancarea gatita, pentru ca aceasta nu ii va asigura niciodata toti micro si macro nutrientii de care are el nevoie. Aveti nevoie de multe cunostiinte de nutritie pentru a face mixul perfect. Vorbesc despre o alimentatie corecta si ideala.
Alegeti un brand de calitate potrivit pentru el, de exemplu: Taste of the Wild, Orijen, Belcando. Aveti grija sa alegeti sortimentul Puppy, iar dupa ce atinge varsta de 1 an, trebuie sa schimbati cu Adult.
Multa sanatate!

Reply
Gabriel septembrie 16, 2020 at 7:33 pm

Bună seara, am un bichon in varsta de 11 ani cu probleme de colecist si ficat pe care îl hrănesc cu royal canin hepatic conservă,dacă puteți să-mi spuneți in cate mese pe zi să-i împart hrana si dacă pot să-i dau si boabe royal canin hepatic si ce cantitate să-i pun la o masă .Si dacă este bună hrana asta de la royal canin hepatic deoarece am incercat si hills hepatic, dar nu vrea să o mănânce decat pe cea de la royal canin .Vă mulțumesc și o seară plăcută .

Reply
ana octombrie 18, 2020 at 9:16 am

Fiecare brand, in functie de propria reteta, recomanda pe sacul de mancare, cantitatea de mancare pe care trebuie sa o manance un caine/pisica PE ZI, nu la o singura masa asa cum confunda majoritatea posesorilor de animalute.
Acea cantitate va recomand sa o impartiti in 3, poate chiar 4 mese pe zi, pentru ca in probleme de colecist, este ideal sa prevenim supraincarcarea. Putin si des este perfect.
Dieta Royal Canin hepatic este o dieta buna, dar bineinteles ca mai exista si altele.

Reply
silviu septembrie 18, 2020 at 5:59 am

Buna Ana,

Foarte interesant articolul si ma bucur ca l-am gasit. Acum pot trimite aici toti cunoscutii care dau ochii peste cap cand le spun sa nu dea ciocolata si mancare cu usturoi la caini.

As cere si eu o recomandare daca ai timp: am un ciobanesc german care implineste in curand 2 ani. De cand il am l-am hranit cu Petkult uscata (plus suplimentele date de vet). Cand am ajuns la hrana de adult am inceput sa ii dau masa jumate uscat jumatate umed (din nou conserve petkult). Recent am descoperit Wolfpack si m-au cucerit cu ideea de presat la rece. Am testat si intradevar nu se umfla la fel ca alte cocoroade. Mi-a confirmat si el – in prima saptamana dadea semne ca nu e satul – presupun eu ca un amator ca nu era stomacul la fel de plin.

Gresesc hranindu-l jumate-jumate ? Ar fi alta firma de mancare la care sa ma orientez mai potritivata decat ce ii dau acum – am mai vazut taste of the wild, ADVANCE German Shepherd si nu vreau sa cad in plasa marketingului 🙂

Zi faina!

Reply
ana septembrie 24, 2020 at 7:45 pm

Buna Silviu , iti multumesc pentru aprecieri si pentru faptul ca alegi sa te informezi corect!
Nu recomand hranirea „Jumate-Jumate”, pentru ca este destul de greu de fixat cantitatile corecte, deoarece pe ele sunt scrise cantitatile de mancare recomandate intr-o zi, in cazul in care cainele este hranit exlusiv cu mancare umeda, respectiv uscata. Atunci cand le alternam, proportiile se schimba, si putem calcula gresit. Daca simti nevoia sa ii dai si mancare umeda, iti recomand sa amesteci hrana umeda cu cea uscata. Poti extrage o cantitate mica din hrana uscata, pe care o vei inlocui cu hrana umeda.
Hrana Wolfpack nu imi spune nimic, in UK nu o avem, insa Taste if The Wild, Orijen, si alte mancaruri super premium , ar fi extrem de indicate pentru un Ciobanesc German, cele 2 tipuri de hrana mentionate de mine sunt foarte bune, nu pici in plasa marketingului daca le alegi, te asigur 🙂

Reply
Gabriel septembrie 19, 2020 at 10:44 am

Bună ziua, am un bichon de 11 ani, are 5 kg cu probleme de colecist si ficat pe lângă tablete mai mănâncă și royal canin hepatic conservă si din când în când bobite hepatic, dacă puteți să-mi spuneți in cate mese pe zi să-i împart hrana si dacă este mai bună conservă hepatic sau boabe hepatic. Am văzut că ați recomandat si hills la alte persoane, dar cățelul meu nu se atinge de hills.multumesc

Reply
ana septembrie 24, 2020 at 7:39 pm

Buna ziua, de regula, cainii cu probleme hepatice, in special bichonii, sunt destul de mofturosi si greu de multumiti de diete. De aceea, brandul hranei o va alege intotdeauna cainele. De aceea recomandam mai multe branduri, ca stapanul sa poata incerca mai multe variante, pentru a vedea care este cea potrivita pentru animalutul lui. Conservele sau hrana de tip uscat (boabele) hepatic, fiind acelasi brand, urmaresc aceeasi reteta, sunt la fel de bune in egala masura.
De regula , recomand 2 sau 3 mese pe zi. In cazul lui as merge pe 3 mese, mai mici in volum.

Reply
Gabriel septembrie 19, 2020 at 3:04 pm

Vreau să vă mai întreb dacă la probleme hepatice pot să-i dau si piept de pui cu orez și morcovi ,dacă nu îi face rău bineînțeles. Multumesc

Reply
ana septembrie 24, 2020 at 7:33 pm

In afectiuni hepatice, ideal ar fi hrana speciala, dieta de tip hepatica. O gasiti la Hill’s L/D , Royal Canin Hepatic etc

Reply
daria octombrie 1, 2020 at 9:37 am

Buna ziua, am o pisicuta care alapteaza 5 puiuti si este scothis fold, de saptamana trecuta ma confrunt cu o problema in cazul ei, dr a spus ca ar fi o malabsorbtie cu biochimia buna la sange, asta m a linistit putin, sambata dupa ce am fost la dr si a primit trei injectii pe loc si ptr acasa eteroguard 2/zi/5 zile, a fost ok pana luni cand a inceput sa faca din ce in ce mai moale si aseara a facut din nou usor spre maron deschis si fff mult, mentionez ca a fost hranita de la 3 luni de cand o am numai cu hills, iar din 12 septembrie am inceput sa ii dau si ei si puiutilor, pe langa hills uscat ptr mama(junior ptr ca alapteaza) si conserve kitten animonda carny. Saptamana trecuta a inceput de marti sa faca fff des si deschis la culoare, scaunul fiind usor in apa de toaleta. Ea mananca fff des, nu inteleg care este problema ei. Acum mananca doar hills i/d uscat la recomandarea dr. Va rog sa ma ajutati cu un sfat, nu stiu ce sa mai fac

Reply
ana octombrie 4, 2020 at 8:23 pm

In cazul dvs, va recomand sincer sa apelati la varianta unui consult video, unde putem discuta mai multe, imi puteti arata si analizele, si imi pot face o imagine mai ampla despre pisicuta dvs. Daca va hotarati, o sa va rog sa accesati pagina NOU! Consultatii video si urmariti pasii de acolo!

Reply
Catalin Grosan octombrie 1, 2020 at 12:51 pm

Buna Ana,
Am un puiut de cocker spaniel care acum are 10 saptamani si de la 8 saptamani l-am trecut pe hrana uscata si i-am dat Acana Puppy Small Breed initial (pt. ca nu am gasit Acana Puppy & Junior). Am gasit acum si Acana Puppy & Junior si vreau sa te intreb urmatoarele:
1. Consideri ca hrana uscata Acana este potrivita pentru el? Mentionez ca o manaca cu foarte mare placere si nu a avut probleme de tolerare a ei.
2. Am inceput sa fac mix intre cele doua, inlocuind treptat cantitatea de Acana Puppy & Junior in mesele lui zilnice a.i. sa ajung in final sa-i dau doar Acana Puppy & Junior. Si la acest mix reactioneaza foarte bine pana acum si imi da sperante ca va accepta foarte bine mancarea Acana Puppy & Junior.

Multumesc!

Reply
ana octombrie 4, 2020 at 2:55 pm

1. Acana este o mancare ok pentru un cocker. Nu este o hrana excelenta, dar e o hrana buna. Atata timp cat o tolereaza bine si nu are reactii alergice, scarpinat excesiv, urechii rosii, scaun moale etc, inseamna ca ii este potrivita.
2. Este foarte bine ca nu ai facut trecere brusc, si ca ai facut-o treptat. Felicitari!! O va tolera cu siguranta daca a tolerat gama cealalta. De regula, aceeasi firma mentine retetele, adica ingredientele sunt din aceeasi sursa

Reply
Catalin Grosan octombrie 4, 2020 at 6:01 pm

Multumesc Ana pentru raspuns!

Ai spus despre Acana „Nu este o hrana excelenta, dar e o hrana buna”. Sincer sunt un pic mirat deoarece tot ceea ce am citit despre Acana este ca faptul ca este considerata una din cele din gama super-premium… Si asta am luat in considerare cand am decis sa merg pe Acana… E adevarat ca Acana Puppy & Junior se gaseste mai greu in RO, mai ales la cantitati mai mici de 17 kg, si asta e o problema.
Din punctul tau de vedere, din gama super-premium de hrana uscata, ce recomanzi pentru un cockerini?

Multumesc! 🙂

Reply
ana octombrie 4, 2020 at 8:19 pm

Imi retrag cuvintele!!! HA! M-au napadit o multitudine de comentarii, m-am lasat un pic distrasa, am scris de Acana, gandindu-ma la Eukanuba 🙂 Ramasesem cu un comentariu in urma! Acana este o mancare foarte buna, cam la acelasi rang cu Taste of the Wild si Orijen. Acestea sunt top 3 pentru mine!!
Acum, chiar daca ele sunt ft bune, pot sa nu fie pe placul cockerului, si o spun din proprie experienta. Cand Stoker era mic, la fel am incercat Taste of the Wild si Orijen, mancaruri deloc ieftine in Romania. Le manca foarte bine la inceput, dupa care se plictisea de ele, nici nu le mai atingea. Am gasit in romania Belcando, Active Dog, o hrana super premium, pe care mi-a mancat-o de fiecare data.
Acum depinde mult si de necesarul cockerului tau, si de cata miscare face! Cockerii sunt caini energici, care ar trebui sa alerge mult, sa „consume” toti nutrientii din hrana, altfel, proteina din aceste mancaruri ar putea fi prea multa pentru ei.
Nu exista o „mancare cea mai buna” pentru toti, pentru ca fiecare individ este unic, fiecare organism este unic, cu propria lui regula. Insa ai ales bine, vezi cum se comporta in continuare cu aceasta mancare!

Reply
Catalin Grosan octombrie 5, 2020 at 8:57 am

M U L T U M E S C !!! 🙂

Reply
Valentin noiembrie 10, 2020 at 7:32 am

Buna ziua!
Am un Golden are aproape doi ani și părinții iau dat pentru mult timp orez fiert cu pui . Piele și oase de pui amestecate cu mâncare uscata ! Eu de Cité ori ajung acasă încerc săi dau numai mincare la cutie sau granule!!!
Trebue sa încerc sa le spun ca nu este bine pentru cățel ..? Menționez ca nu are nimic cățelul !!

Reply
ana noiembrie 14, 2020 at 4:04 pm

Buna ziua! Este alegerea fiecaruia cum alege sa isi hraneasca patrupedul. Atata timp cat hrana nu contine oase, ori alte alimente interzise cainilor precum ceapa, usturoiul etc, nu va pot spune ca orezul cu pui ii face rau. Pot doar sa va spun ca este posibil sa nu fie o dieta total echilibrata, orezul si carnea nu ofera toti macro si micronutrientii de care au nevoie blanosii. Dietele de tip „granule”, adica hrana uscata de tip industrial, in functie si de calitatea ei (bineinteles!) sunt facute pe baza unor retete atent selectionate, si ofera absolut tot ce are nevoie un caine din punct de vedere nutritiv, nemaiavand nevoie de niciun alt supliment. In cazul hranirii cu mancare gatita, nu avem acest avantaj, iar noi nu suntem nutritionisti , nu stim cu ce este nevoie sa suplimentam hrana. Atentie la bolile cardiace, dezvoltate pe baza lipsei taurinei din alimentatie!

Reply
DANIELA noiembrie 17, 2020 at 8:09 am

MULTUMESC ! sfaturi foarte bune !

Reply
ana noiembrie 21, 2020 at 1:38 pm

Cu drag si multumesc si eu pentru aprecieri!!

Reply
Ana Marin ianuarie 25, 2021 at 1:10 am

Buna seara, am o fetita de Jack Russell Terrier, in varsta de 2,5 ani, sterilizata, care este foarte dolofana, cantareste 9,5kg. Am hranit-o cu Royal Canin, pana la 1,5 ani, dupa ce am descoperit ca are struviti, Royal Canin Urinary. In afara de mancare ii dadeam recompense, carnita fiarta sau, mai rar, cascaval, la cursurile de agility si mai tarziu pentru dresaj. Intrucat nu mai are probeleme cu rinichii i-am schimbat mancarea, i-am dat Taste of the wild pacific si acana cu miel si mar (pe aceasta o mananca mai bine). Acum are o intindere de ligamnet cruciat si are recomandare de repaus total si sa slabeasca. Nu stiu ce mancare sa ii dau sa o ajute sa isi pastreze masa musculara dar si sa slabeasca in acelasi timp. Va multumesc mult!

Reply
ana februarie 14, 2021 at 10:27 am

Din pacate va aflati intr-o situatie de compromis momentan, nu aveti cum sa obtineti de la un singur tip de mancare ceea ce v-ati propus dvs. Nicio mancare nu poate corecta instantaneu o problema cronica, cu atat mai mult cu cat pacientului i-a fost recomandat repaosul. Trebuie sa avem asteptari obiective. Pentru ea, Hill’s Metabolic and Mobility mi se pare o mancare potrivita in contextul de fata. Sanatate multa!

Reply
Gabriel noiembrie 17, 2020 at 11:51 am

Buna ziua, ce puteți să-mi spuneți despre Trovet dog hepatic, dacă este bună aceasta hrană pentru bichonu meu cu probleme hepatice care nu prea mai vrea să mănânce royal canin hepatic si nici hills .Vă mulțumesc!

Reply
Cristina ianuarie 16, 2021 at 3:29 pm

Foarte util absolut tot ce ati scris! Multumesc ca existati, ca informati si educati oamenii in acest domeniu!

Reply
vulcan alexandru martie 3, 2021 at 11:03 am

Buna ziua! Am o catelusa metis de 9 ani , adoptata de la un adapost acum 6 ani si in urma consultului de specialitate , se prezinta cu probleme digestive, uneori voma galbena si alba, alteori cu scaune diareice. Am incercat cu tratamente ,ea avand si o gastrita.Este bine sa merg pe digestive care law fat hills , hrana uscata si umeda? In urma analizelor o iesit valoarea lipazei putin crescuta si ale ficatului la fel.Nu prea -i place hills didestive low fat ,nici hrana umeda si nici uscata .Ce-mi recomandati ca dieta superioara celei mentionata.Multumesc!

Reply
ana martie 27, 2021 at 8:49 am

Puteti incerca Royal Canin gastrointestinal Low fat, Hill’s i/d, Purina Gastrointestinal, Virbac Digestive Support.

Reply
Elena martie 10, 2021 at 2:28 pm

buna ziua, Doamna Doctor! am un ogar mascul de 6 luni, care cantareste 16 kg. noi am ales varianta de mancare gatita si nu bobite. pe acestea i le dam ca recompensa. v-as ruga sa-mi spuneti ce cantitate de mancare gatita sa ii dam zilnic, si cate mese zilnic. de regula, ii gatim orez/ arpacas cu carne din conserva sau de pui, cu morcov. ii mai dam varza murata fiindca ii place, paine, mere. din pacate il tinem in apartament, nu la curte, si nu are posibilitatea sa faca miscare/ alergare in tarc decat cand il scoatem afara, de 2 ori pe zi, cat ne permite programul. Sanatate va doresc!

Reply
ana martie 27, 2021 at 8:45 am

Buna ziua, din pacate nu sunt adepta hranei gatite in casa, tocmai din cauza imposibilitatii calcularii precise a tuturor ingredientelor de care cainele nostru are nevoie. Dietele trebuiesc calculate in asa fel incat sa contina suficienti carbohidrati, proteine, grasimi, minerale, vitamine etc, necesare pentru cainele nostru, pentru rasa respectiva!! Un ogar, un caine cu masa musculara destul de mare, va avea nevoie de mai multa proteina, dar si ceilalti nutrienti. Exista deja diete calculate pentru fiecare necesitate in parte. Eu asta recomand. Daca totusi vreti sa mergeti in continuare pe hrana gatita in casa, va trebui sa faceti un pic de research cu privire la necesarul caloric al unui ogar tanar si sa ii concepeti o dieta perfect calculata, in functie de necesitatile lui, iar acest lucru nu este tocmai usor.Opriti hranirea cu varza murata!!!Este un mare NU! Sanatate multa

Reply
Vanessa martie 18, 2021 at 7:49 am

Buna ziua,daca puteti sa ma lamuriti cu cele doua tipuri de hrana ,adica hills low fat sau royal canin low fat conserva pentru un bichon cu probleme de colecist ca nu mai stiu dupa cine sa ma iau ca si recomandari.

Reply
ana martie 27, 2021 at 8:38 am

Royal Canin low fat are procentul de grasime un pic mai mic decat are sortimentul i/d de la Hill’s. Va recomand sa incepeti mai intai cu Royal Canin, iar in cazul in care nu il accepta, nu ii place etc, puteti incerca si pe cel de la Hill’s si alte firme (Virbac, Purina, Farmina etc), insa Royal Canin si Hill’s sunt cam printre cele mai vechi firme producatoare de diete, au un feed back deja cunoscut, iar medicii veterinari (cel putin in UK) prefera sa lucreze cu acestea ca „prima linie”, dar din punctul meu de vedere, si celelalte diete mentionate vin puternic din spate cu retete bune, usor digestibile si de calitate. Sanatate multa!

Reply
dana martie 19, 2021 at 12:51 pm

Buna ziua! am un pui british shorthair de 8 luni hranit de la inceput cu royal canin ( credeam ca asta e marca de top, vad aici ca nu e? ) ; nu prea mai mananca hrana umeda si nu mai stiu ce sa ii dau ; de hill’s nici nu se atinge , miroase si pleaca ; shesir mananca cat de cat; as vrea sa ma lamuresc care sunt marcile superpremium pentru pisici? Multumesc!

Reply
ana martie 26, 2021 at 4:36 pm

Puteti incerca si cu Taste of the Wild, Canagan, Orijen, N&D

Reply
Leonte Raluca martie 26, 2021 at 7:20 pm

Bună seara! Am un teckel de 4 luni care a fost hrănit la inceput cu Pedigree Junior de stăpânii inițiali, pana la 2 luni când l am luat eu. Eu I am dat mancare de la Orgijen, pe care a mancat o destul de bine, insa mi se părea ca bea prea multa apa după acest sortiment. Acum, ii dau Husse de vreo 2 săptămâni. Ma puteți sfătui ce mancare s ar plia mai bine pentru acesta rasa. Cu analizele sta foarte bine, chiar are calciu peste valoarea normala, nu mult. Veterinarul spune ca este un cățel care arata foarte bine, are aproape 8 kg la 4 luni, este activ, jucăuș. Problema este ca a început sa facă matreata, cam de când au început sa ii cada și dintii, si ii cade și blana destul de tare. Poate fi și mancarea de vina? Sau sa fie sezonul de naparlire și faptul ca își schimba dintii. Ahh, si scaunele sunt un pic modificate, la modul ca sunt legate, insa mai moi și de culoare maro-verzui închis și cu un miros destul de pronunțat ca de diaree (stiu de la copii). Va rog sa ma îndrumați! Multumesc mult!

Reply
ana martie 27, 2021 at 9:03 am

Buna ziua, pentru un caine de 4 luni, 3 schimbari alimentare sunt enorm de multe pentru varsta lui! Sper ca macar a-ti facut trecerea treptat, si nu brusc. Diareea poate fi corelata cu schimbarea alimentatiei, dar si cu intoleranta la mancarea respectiva. Trebuie sa gasiti un tip de mancare bun pentru el, si sa mergeti numai pe acesta. Un examen coproparazitologic si o coprocultura ar fi indicate, pentru a ne asigura ca nu avem de-aface si cu un parazit/bacterie. Nu putem pune diareea doar pe seama intolerantei alimentare, fara sa excludem si alte posibile surse. Naparlirea poate fi specifica varstei. Daca mai aveti si alte nalamuriri, intrebari etc, va recomand serviciul de consult video, in care putem intra in legatura video si putem discuta tot ce doriti dvs.
Daca sunteti interesata, o sa va rog sa accesati linkul de mai jos si sa urmati instructiunile. Sanatate multa!
https://www.coolvet.ro/nou-consultatii-video/

Reply
Stanciulescu Luciana aprilie 4, 2021 at 7:44 am

Buna ziua! Am un cocker spaniel de 4 luni. As vrea sa va rog sa imi faceti o recomandare de hrana uscata. Am auzit atâtea variante, încât nu mai stiu ce sa cred. In momentul de față este pe Acana puppy small breed. Cred ca ar trebui sa fie pe Acana puppy &junior medium breed, nu? Si va rog sa imi spuneti si ce cantitate ar trebui sa manance la aceasta varsta. Multumesc!

Reply
ana aprilie 4, 2021 at 12:20 pm

Buna ziua. Cockerul este o rasa de talie medie, asa ca a-ti intuit bine: categoria lui de hrana pana la varsta de 1 an va fi de Junior Medium Breed, indiferent de brandul firmei alese. Acana este o mancare buna. Mai puteti incerca Taste of the Wild, Orijen, Belcando. Daca va hotarati sa schimbati hrana, atentie sa o faceti treptat, niciodata brusc!!
Cantitatea de mancare zilnica recomandata, va fi mereu trecuta pe ambalajul fiecarei mancari, pentru ca fiecare brand, in functie de propria reteta, recomanda diferite cantitati de mancare, toate raportate la greutatea curenta a piticului. Cat el este in crestere, puteti sa ii dati un pic mai mult decat indica ei pe ambalaj, doar daca este foarte foarte activ, lucru foarte posibil la cockeri 🙂
Sanatate multa si sa va traiasca piticul, sa va bucurati de el!!

Reply
Nadina aprilie 4, 2021 at 6:15 pm

Buna ziua! Am un pisoi British Shorthair de 7 luni. Am primit sfaturi sa-i dam applaws si royal canin, ambele pentru pisoi. I-am luat si Royal Canin pt pisoi British. Le-a acceptat toate, insa am tot citit ca Royal-ul e o mancare mai mult promovata si mai putin calitativa. As vrea sa fie hranit corespunzator, insa sa avem in vedere ca la varsta potrivita va fi sterilizat. Asadar, am gasit informatii despre Orijen, dar nu am vazut sa fie si pt pisici sterilizate, am mai vazut Hill’s, Husse, Acana… nu stiu ce sa-i iau pentru pisoi, brand care insa sa aiba mancare cu care sa pot continua si dupa sterilizare. Ce ma sfatuiti? Multumesc!

Reply
ana aprilie 10, 2021 at 10:22 am

Buna ziua, multumesc pentru comentariu!! In primul rand, trebuie sa stiti ca mancarea nu trebuie schimbata neaparat daca alegeti sa va castrati pisoiul. In prima faza este bine sa pastrati aceeasi alimentatie, iar daca el are tendinta de ingrasare, puteti scadea cantitatea de hrana primita. Nu toti pacientii se ingrasa dupa castrare, nu este o regula fixa. Depinde foarte mult si de factorul individual: daca este pisica indoor/outdoor, cat de multa miscare face pe zi, ce temperament si ce metabolism are etc. Operatia de castrare este perceputa de organism ca un mic stres, va recomand sa nu mai aduceti un stres suplimentar prin schimbarea alimentatiei IMEDIAT dupa castrare. Dupa o perioada, daca cea veche nu mai are randament, puteti sa face o trecere treptata la noua mancare. Din gama speciala pentru pisici sterilizate v-as putea recomanda Purina Pro Plan Sterilised, Hill’s Sterilized, Royal Canin (este ok, in ciuda controverselor create in jurul lui).

Reply
Sanda aprilie 11, 2021 at 7:54 pm

Bună seara. Am o fetita metish de 6 ani. Are infecție la vezica urinara ( nisip) . Medicul veterinar mi a recomandat bobitele și hrana umeda de la royal canin urinary și nimic altceva în afara de acestea. Problema este ca nu vrea sa mănânce absolut deloc din nicicare. Nu știu cum sa mai procedez . Va rog ajutați ma și îndrumați ma sa îmi pot salva fetita. Ce as putea sa ii dau sa mănânce în situația aceasta? Va mulțumesc!

Reply

Lasa un comentariu Cancel Reply

Urmareste-ma pe Yotube

subscribeAboneaza-te la canalul meu
«
Prev
1
/
5
Next
»
loading
play
COPROFAGIA LA CAINI SI PISICI [De ce animalele isi mananca fecalele?]
play
GLANDELE PERIANALE ALE CAINILOR SI PISICILOR !!! [Golirea glandelor anale]
play
VACCINAREA CAINILOR [Vaccinarea puilor si a adultilor de caine]
«
Prev
1
/
5
Next
»
loading

Urmareste-ma pe Instagram

  • El este Reggie! Cum care Reggie? Nu il cunoasteti?? Reggie, cel care mananca manusi din plastic, jucarii, pietre sau intr-un
  • Stoker va ureaza un weekend linistit, plin de relaxare si stare buna! Sa ne incarcam bateriile cu energie buna pentru
  • Bella, o "tinerica" de numai 18 ani! Bella a venit la noi acum un an, cu o formatiune la nivelul
  • Cazul zilei, o pisica de 9 ani, cu o constipatie de cel putin 2 saptamani , care a culminat astazi
  • When you
  • Changes... Maisy ❤️❤️❤️ #vet #veterinary #veterinarymedicine #veterinary #veterinaria #vetclinic #vetcliniclife #coolvet #cooldog #dogsofinstagram #caini
  • My happiness ❤️
  • Faceti cunostiinta cu Maya, o pacienta speciala pentru mine, pe care o iubesc mult si careia i s-a decolarat nasul!
  • Va doresc un inceput de weekend linistit tuturor!! Stoker & Sury
  • Echipa cockerilor nazdravani, Stoker & Sury, va ureaza o primavara minunata alaturi de minunatii vostri companioni cu 4 labute! Nu
  • Nu neglijati problemele de piele ale animalutelor voastre! Faceti deparazitarea externa lunar cu produse de calitate, si mergeti la cabinetul
  • Pana sa ne mutam in UK, Stoker nu a fost un caine anxios, ba chiar dimpotriva! De cand am ajuns

Urmareste-ma pe Facebook

CoolVet

Despre mine

Despre mine

Ana Simion

Când vine vorba de animăluțe putem fi cool și responsabili în același timp! Află care este secretul unei vieți pline de armonie alături de animăluțul tău, cu sfaturi direct de la specialist. >>> Afla detalii despre mine

Cele mai noi articole

  • Othematoamele sau hematoamele auriculare la caini si pisici
  • Câinele meu vomită! Cauzele și simptomele vomei la câini
  • Câinele meu bea prea multă apă! Ce e de făcut??
  • Recompense pentru caini gatite in casa din ficat de miel si patrunjel
  • Coronavirus (Covid19) la caini si pisici. Interviu cu Laura Tomescu, medic veterinar
DESCARCA GRATUIT
TRIMITE
"Pasii Pentru A Alege Corect Un Animal De Companie"

Cele mai populare articole

  • Totul despre glandele perianale ale câinilor și pisicilor

  • Greșeli grave în alimentația câinilor și pisicilor

  • Sterilizarea la câini și pisici. Argumente PRO și CONTRA castrării la câini și pisici

  • Câinele meu vomită! Cauzele și simptomele vomei la câini

  • Babesioza, boala mortala a cainilor, transmisa de capusa. Cauze, Simptome, Tratament

Hai sa tinem legatura

Facebook Twitter Instagram Pinterest
Descarca GRATUIT "Pasii Pentru A Alege Corect Un Animal De Companie"
TRIMITE
  • Acasa
  • Despre mine
  • Articole blog
    • Medicină pentru toți
    • Alimentație
    • Mit sau realitate?
    • Curiozități
    • Recomandări
      • Câini
      • Pisici
      • Animale exotice
    • Pentru veterinari
  • ***NOU! Consultatii video***
  • Vlog
  • Contact

CoolVet @2017 | Toate drepturile rezervate. Nici un material nu poate fi copiat fara acordul scris al autorului | Realizat de Cristinne