Deparazitați extern animăluțul! Protejați-l împotriva puricilor și căpușelor. Riscul cel mai mare în cazul în care nu îi deparazităm pe blănoși îl reprezintă babesioza, o boală extrem de gravă, care poate fi mortală fara tratament, iar dacă boala este descoperită prea târziu, nici tratamentul nu poate garanta supraviețuirea 🙁 Este o boală extrem de răspândită în țara noastră, foarte des întâlnită în orice cabinet veterinar, iar primăvara și toamna incidența ei este cea mai mare, veți afla mai jos de ce. Fiind o boală pe care o întâlnim atât de des, cred că noi, medicii veterinari, ne așteptăm ca toți posesorii de animale să aibă habar de existența ei și să știe cu ce se mănâncă. Am avut surprinderea să realizez că foarte multă lume nu știe, nu a auzit, ori nu crede că această boală chiar există și ucide multe vieți, așa că vreau să explic totul despre această patologie . Haideți să ne informăm corect și să fim responsabili, să nu ne mai lăsăm în voia sorții pentru că în astfel de cazuri este bine să prevenim și nu să tratăm! O să vă explic absolut tot ce trebuie să știți despre această boală pentru a înțelege cu adevărat importanța deparazitării externe!
-
Ce este babesioza la câini și cum se transmite? Ce se întâmplă atunci când câinele este mușcat de căpușă?
Babesioza este o boală complexă și cu cât veți citi mai multe despre ea, cu atât veți fi mai încurcați, așa că am să încerc să descriu cât mai simplist această patologie, pe înțelesul tuturor. Este foarte important să înțelegeți ce se petrece cu adevărat în organismul câinelui vostru în cazul în care face această boală cumplită. Vă ajută să nu vă pierdeți speranța, să fiți obiectivi și să luptați alături de el pentru invingerea bolii!
Babesioza ( cunoscută sub denumirea de boala căpușelor la câini) este o boală transmisă prin mușcătura de căpușă. Nu toate căpușele transmit babesioza, ci doar cele care au acest parazit. Precum câinii și pisicile care au ca paraziți purici, căpușe, râie etc, așa au și căpușele paraziții lor. Astfel, unele căpușe pot avea acest parazit numit Babesia (de aici numele bolii de babesioză). Au fost cazuri paradoxale în care am găsit sute de căpușe pe un câine și nu a pățit absolut nimic, iar o singură căpușă pe un alt animal a produs boala. Este o chestiune legată fix de noroc, uneori și de imunitate, pentru că de regulă câinii care au multe căpușe sunt metiși (maidanezi) salvați de prin păduri , câmpuri etc. Față de câinii de apartament crescuți și îngrijiți precum niște copii, maidanezii au o imunitate dobândită natural, datorită trecerii prin numeroase boli, imunitate net superioară celei câștigate pasiv prin vaccinare sau alte medicamente imunostimulatoare.
- Babesioza se contactează prin mușcătura de căpușe contaminate cu acest parazit, iar în cazuri excepționale se poate contacta prin transfuzii cu sânge netestat și contaminat.
- Babesia este un parazit ce ajunge și se multiplică rapid în celulele roșii ale sângelui, distrugându-le treptat și astfel provoacă anemii severe! Cu cât este descoperită mai timpuriu, cu atât câinele are mai multe șanse de supraviețuire.
-
De ce primăvara și toamna riscul este mai mare de contactare a babesiozei?
Simplu: primăvara și toamna sunt temperaturi favorabile căpușelor. Căpușele trăiesc și în sezoanele reci, însă intră într-un fel de “hibernare”, iar imediat ce simt temperaturi peste 0 grade Celsius ies la suprafață și caută flămânde să se hrănească.
Feriți-vă de locuri cu iarbă netăiată (parcuri, grădini, păduri)! În astfel de locuri sunt de regulă infestații masive cu căpușe și există riscul de contaminare chiar dacă animăluțul a fost deparazitat extern, așa că trebuie să fim atenți și la acest aspect.
-
Cum recunosc babesioza? Simptome babesioză
În primul rând trebuie să știți că babesioza, ca orice altă boală, are o perioadă de incubație, adică perioada care trece de la momentul contactării parazitului până la apariția primelor semne de boală. Babesia se incubează in 7-14 zile de la mușcătura de căpușă, uneori perioada se poate prelungi până la 21 de zile. Semnele clinice (adică ce vedeți voi la animăluțe) vor fi vizibile în acest interval,dar nu putem ști cu exactitate cand se vor declanșa, pentru că depinde de fiecare organism în parte și de gradul de infestație.
Dacă ați găsit vreo căpușă pe câinele vostru va trebui să fiți foarte atenți la el în următoarele două-trei săptămâni, și orice vi se pare în neregulă cu el, mergeți de urgență la medicul veterinar.
Babesioza are semne clinice clare pentru noi, medicii veterinari: febră, icter (colorarea în galben a pielii și mucoaselor), hemoglobinurie (adică urină colorată în roșu). Aceste semne nu apar de la început, ci la câteva zile după perioada de incubație.
Care sunt primele semnale de alarmă ale babesiozei la câini?
În primul rând câinele va fi mai apatic, adică mai bleguț. Va refuza hrana și va sta retras, fără chef de joacă. Uneori se observă polidipsia (bea mai multa apă) din cauza febrei și caută locuri reci. În cazul în care observați aceste semne nu lăsați timpul să treacă sperând că poate își revine, orice zi în plus contează! În cazuri mai avansate puteți observa urina colorată în maroniu, culoare asemănătoare băuturii Coca-Cola. O altă modificare o puteți observa la ochi sau la nivelul pielii care se colorează în galben. Această culoare se datorează bilirubinei, un pigment localizat în sânge, iar atunci când celulele roșii ale sângelui sunt distruse de Babesii, acest pigment se eliberează în tot organismul.
-
Este babesioza o boală cu adevărat mortală? În ce constă tratamentul babesiozei? Există antidot în babesioză?
Babesioză tratament:
Fără doar și poate babesioza ucide! Fără tratamentul instituit LA TIMP niciun animal nu are vreo șansă în fața acestei boli crunte.
Tratamentul este unul intensiv și necesită internarea animăluțului. Eu personal așa recomand, mai ales în primele două zile de boală. În prima zi câinele are nevoie de un „antidot” împotriva Babesiei, antidot foarte toxic pentru organism. Aici este adevărata problemă, pentru că în cazurile foarte avansate de babesioză organismul nu poate suporta acest antidot și poate sucomba dacă acesta i se administrează prea repede. Înainte de a începe tratamentul pentru babesioză trebuie făcute în mod obligatoriu analize de sânge pentru a ști cât de mare este infestația cu babesii (stadiul bolii) și pentru a vedea dacă în organism au apărut și alte complicații, pentru ca medicul veterinar să poată face alegerea corectă a tratamentului.
În cazurile mai dificile animalul trebuie să fie pregătit pentru a suporta acest antidot pentru babesioză prin perfuzii și tratament injectabil.
Ca să înțelegeți mai bine, am să fac o paralelă între cancerul de sânge și babesioză: imaginați-vă un bolnav de cancer care are nevoie de citostatice. Multă lume cunoaște faptul că aceste citostatice nu atacă strict celulele bolnave de cancer, ci omoară și o parte din celulele sănătoase, neavând cum să facă deosebire între acestea. Așa se întâmplă și în babesioză: antidotul nu știe care sunt celulele parazitate așa că pe lăngă hematiile (celulele roșii) contaminate el mai omoară și altele sănătoase, iar asta provoacă o anemie suplimentară organismului. În unele cazuri de anemie severă este nevoie mai întâi de transfuzii de sânge pentru a putea administra antidotul pentru babesioza cu cele mai mici riscuri.
În literatură mai sunt citate și alte variante de tratament ale Babesiozei ce nu implică acest antidot, însă eu îl practic pe acesta din considerente medicale personale.
-
Mușcătura de căpușă la câine: Ce fac în cazul în care găsesc o căpușă pe câinele meu? Exisă metode de depistare a babesiozei înainte de apariția simptomelor specifice bolii?
În primul rând căpușa trebuie scoasă cât mai rapid! Dacă reușiți să o scoateți in primele 36 de ore, nu va apuca să transmită babesioza. Dezavantajul este că nu există nicio metodă de apreciere obiectivă a timpului scurs de când căpușa s-a atașat de animal. Totuși vă ajută, orientativ, să știți cum arată o căpușă înainte de hrănire și după hrănire.
Nu am să insist pe tehnici corecte de scoatere a căpușelor, pentru asta vă sfătuiesc să mergeți la cabinet pentru că există riscul să nu scoateți toată căpușa, lucru total nedorit ce poate determina reacții alergice destul de grave.
Cum am spus și mai sus, imediat după descoperirea căpușei pe câine trebuie să fiți foarte precauți timp de două –trei săptămâni, pentru a depăși perioada de incubație a bolii. Trebuie să urmăriți starea generală a animăluțului (dacă este vioi, dacă mănâncă și bea apă normal, cum urinează), iar dacă descoperiți orice modificare în comportamentul său mergeți la medicul veterinar.
Nu există un test sigur 100% pentru depistarea babesiozei în perioada de incubație! Cel puțin nu în primele zile. Puteți merge totuși la cabinetul veterinar și să cereți efectuarea analizelor de sânge (hemoleucogramă și frotiu), iar medicul poate observa o anemie sau alte semne care să îi dea de bănuit. În primele zile aceste teste pot ieși fals negative (babesia nu apucă să se multiplice și să provoace leziuni), cel mai bine este să așteptați o săptămână de la momentul mușcăturii căpușei pentru a face testele sau la apariția primelor semne de boală. Cu cât este depistată mai rapid cu atât organismul suportă mai ușor antidotul pentru babesioză și restul tratamentului.
-
Dacă animăluțul meu a făcut babesioză capătă imunitate pe viață la această boală?
NU! Babesia nu este boală care imunizează organismul pentru că nu este o boală virală (produsă de un virus). Această boală este una parazitară, iar paraziții se pot contacta ori de câte ori animalul nedeparazitat extern este mușcat de o căpușă contaminată. Am avut pacienți care au făcut babesioză și de 2 ori în același sezon 🙁
-
Babesioza este contagioasă? Se poate lua de la un animal la altul sau de la animal la om?
Bună întrebare, nu-i așa? Babesioza se transmite strict prin mușcătura căpușei contaminată cu acest parazit. Prin urmare, babesioza nu se poate transmite de la un animal la altul doar prin contactul lor direct, ci doar dacă aceeași căpușă contaminată mușcă și celălalt animal. Șansele sunt destul de mici.
Cât despre transmiterea babesiozei la om citez “A fost raportat un număr mic de cazuri de babesioză umană, dar speciile de babesii implicate nu au fost identificate cu certitudine. Au fost incriminate Babesia divergens, Babesia canis, Babesia microti și o specie nedenumită” (Manualul Merck de Medicină Veterinară, ediția a 10-a). Aceste cazuri au fost raportate în America, eu personal nu am auzit la noi în țară de babesioză la oameni. Căpușa transmite la om o altă boală extrem de gravă de care mai mult ca sigur ați auzit: borelioza sau boala Lyme, boala de care se presupune că a murit celebrul actor Șerban Ionescu. Boala Lyme la câini nu reprezintă același lucru cu babesioza la câini, sunt două patologii total diferite.
8.Boli transmise de căpușe la câini
DA! Căpușele pot transmite și alte boli la câini, la fel de grave ca babesioza: borelioza la câini sau boala Lyme (Borelioza la câini este o boală extrem de gravă, din fericire pentru ea exista vaccin), anaplasmoza, ehrlichioza sunt doar câteva exemple. Aceste boli se localizează tot în sânge.
De aici ajung rapid în tot organismul provocând tot felul de leziuni la nivelul mai multor organe. Din fericire există teste rapide de identificare ale acestora în organism, teste ce necesită doar câteva picături de sânge. Dacă ați ajuns la medicul veterinar pentru analize, puteți cere și acest test rapid, mai ales dacă ați găsit vreo căpușă pe câinele vostru.
9. Care este metoda cea mai bună de prevenire a babesiozei la câini?
Evident, deparazitarea externă preventivă pentru căpușe! Indiferent dacă animăluțele voastre au sau nu purici sau căpușe, trebuiesc deparazitate extern obligatoriu din primăvară până în toamnă!
În România încă ne luptăm cu mentalități învechite de genul: la țară nu se deparazitează câinii și nu mor de babesioză / de ce să-l deparazitez extern dacă nu găsesc niciodată purici pe el? / înainte nu existau asemenea produse și animalele nu aveau nevoie de așa ceva și trăiau bine merci și fără/ câinele meu a avut o grămadă de căpușe pe el și nu a făcut niciodată boala etc
Aceste mentalități nu țin cont de evoluția continuă în care trăim. Cum noi am evoluat și lumea s-a schimbat în ultimii 30 de ani din toate punctele de vedere, așa s-au produs schimbări și în lumea animalelor, care nu mai sunt paznici ținuți în lanț , ci sunt crescute și îngrijite precum niște copii. Bolile s-au înmulțit și ele, alimentația s-a schimbat, mediul este din ce în ce mai poluat etc.
Nu mai gândiți simplist, cel puțin nu în cazul acesta! Trăim într-o lume în care avem accesul la informație, însă trebuie să ne și dorim să o accesăm! Prevenția acestei boli este una banală și ieftină! Tratamentul bolii ar costa mult mai mult decât o pipetă antiparazitară aplicată lunar și nici măcar nu ar garanta supraviețuirea animalului, asta ca să nu mai vorbim de suferința prin care ar trebui să treacă acesta!
Stoker este foarte fericit cu noua lui zgardă antiparazitară, nu pare să-l deranjeze deloc, voi ce spuneți? 🙂
Acestea fiind spuse, nu mai stați pe gânduri și dați o fugă la cabinetul veterinar pentru a vă sfătui cu medicul în legătură cu produsele pe care ar trebui să le folosiți. Fiind o multitudine de produse antiparazitare (zgărzi, pipete, pastile etc) vă recomand să nu decideți singur ce să folosiți și să apelați la sfaturile unui specialist pentru că există produse bune, dar și produse mai puțin bune sau există cazuri în care un produs bun nu funcționează la un anumit organism, așa că medicul veterinar curant este cel mai în măsură să vă sfătuiască cu privire la această chestiune.
Fiți cool și responsabili în același timp, deparazitați extern animăluțele din primăvară și până în toamnă!
Al vostru Cool Vet, Dr. Ana Simion
49 comments
Va mulțumesc pentru toate informațiile postate.Puteti să-mi dați adresa cabinetului veterinar? Va mulțumesc anticipat.
Daca catelul e cu vaccinul la zi (9 luni) il mai poate afecta?
Vaccinul nu are nicio legatura cu babesioza. Babesia este o boala parazitara, transmisa de capusa, iar vaccinul se face pentru prevenirea unor boli virale (virusi!).Exista in trecut un vaccin impotriva babesiozei, insa in prezent nu mai este pe piata.Singura metoda sigura de prevenire a babesiozei o reprezitna deparazitarea externa efectuata la zi!
Buna ziua am un catel de 5 luni care a fost depistat cu babesioza si nu mănâncă deloc nimic doar vomita saliva nu bea apa nu reacționează cand il chem nustiu ce sa ii mai fac medicul unde l.am dus mi.a dat un tratament care sa il urmeze 5 zile e normal sa nu mănânce nimic si sa nu bea nimic iar scaunul lui e foarte foarte mare chiat nu stiu ce sa ii mai fac imi este frica ca il voi pierde
Buna ziua, din pacate nu va pot ajuta virtual, in situatia data. Prea putine date despre pacient, cat si despre tratament.
https://www.coolvet.ro/nou-consultatii-video/
Accesati linkul de mai jos unde puteti programa o consultatie video cu mine, iar dupa o discutie mai lunga si dupa ce vad si blanosul imi pot face o idee mai ampla, si va pot orienta in continuare. De cele mai multe ori in babesioza se recomanda tratamentul intensiv, inclusiv internarea pacientului cu perfuzare, alteori se apeleaza chiar si la transfuzii. Nu stiu in ce stadiu se afla cainele dvs, de aceea am nevoie de mai multe date pentru a va putea orienta corect
Buna seara,catelul meu a fost muscat acum o sapt de o capusa si era sa moara. I s-a administrat acel antidot,insa dr veterinar a zis ca peste 20 zile mai trebuie facut o data,ca sa omoare si parazitii oua. Se face de 2ori acel antidot? Nu este prea toxic,el fiind un pomeranian de 4 kg?
Buna ziua, multumesc pentru intrebare. Babesioza poate fi o boala destul de inselatoare uneori. Cu asta vreau sa spun ca uneori,dupa administrarea antidotului si a tratamentului specific, dupa ce animalul arata semne de vindecare, unele babesiile se pot cantona (sa spunem ca se “ascund”) la nivelul splinei si dupa 14 zile ele se pot reactiva si declansa din nou boala cu semnele clinice. Si eu eram adepta acestui protocol, de repetare al antidotului la 14 zile de la primul antidot, pentru a evita acest risc de “reactivare” a babesiozei. Acest proces nu se intampla mereu, dar nimeni nu poate garanta ca nu se va intampla la catelul dvs. Protocoalele pentru babesioza sunt multiple, fiecare medic alegand sa foloseasca protocolul care i se pare mai de cuviinta. Eu una foloseam acest protocol in cazurile de Babesioza. ganditi-va ca daca micutul dvs a suportat administrarea antidotului in timpul bolii, cand avea semne clinice de boala si era anemic, dupa 14 sau 20 de zile de la primul antidot, organismul va fi mult mai puternic decat prima data, iar riscurile administrarii antidotului vor fi mult mai mici comparativ cu prima oara. Repetati hemoleucograma inainte de administrarea antidotului 2, pentru a minimiza riscurile si efectele secundare.Sanatate multa piticului! Un share si un like pe facebook la pagina blogului daca se poate! va multumesc!
Bună ziua! Am nevoie de un sfat ca nu știu ce să mai fac, va rog sa cititi si sa imi spuneti ce sa fac. Am 2 metisi de husky, Max si Maya, 4 și 3 ani, din august până acum Max a facut de 3 ori bsbesioza iar Maya odată, sunt deparazitati la zi, Advantix le dădeam acum le dau Nexgard lunar si la 3 luni Nexgard spectra, nu mai stiu ce sa fac , am o curte impecabilă, de stropit gazonul cu solfak sau killtex am vazut ca nu are efect daca ploua sau e udat ulterior, dispozitivele cu ultrasunete sunt bune? Ajuta-ma va rog cu un sfat ca înnebunesc, Maya a făcut o faza urâtă cu atingeri ale sistemului nervos ca avea manifestări de AVC, m-am speriat rau de tot, bea apa multă de tot , neobișnuit de multă, alte simptome nu a avut. Acum e sub tratament, aseară a făcut primul tratament si antidotul, am păzit o toată noaptea ca aseara scotea sunete ciutate, saliva excesiv, a făcut scaun un pic mai moale si mai galben, bea in continuare multă apă și a vomitat un pic de lichid, este apatică si nu e in apele ei. Am văzut că există și un vaccin borellym 3, după ce termină tratamentul mai facem antidotul la 14 zile? Vaccin când se poate face? Să trecem pe Bravecto? Nu mai stiu ce sa fac, sunt disperată când văd cât suferă.
Buna ziua, in primul rand tin sa va spun ca faceti o confuzie imensa intre parazitul Babesia, de care sufera cainele dvs, si Borrelia , care este o bacterie din clasa spirochetelor. Ambii agenti patogeni au denumiri asemanatoare, iar bolile pe care le provoaca sunt transmise prin capusa, de aici probabil si confuzia. Prin urmare, nu exista vaccin pentru Babesioza, exista pentru Borelioza.
https://www.bioveta.ro/gama-de-produse/veterinar/borrelym-3-suspensie-injectabila-pentru-caini.html
V-am atasat prospectul vaccinului, poate va lamureste mai mult.
Babesia este un parazit care se poate contacta sid e 100 de ori, trecerea prin boala nu face anticorpi pentru aceasta boala din pacate. Atata timp cat cainii dvs vor fi muscati de o capusa infectata cu babesia, ei vor face boala. preventia este cea mai buna forma.
Altceva in afara de deparazitarea animalului si a curtii si taierea ierbii foarte scurt, pe care deja spuneti ca le faceti, nu exista altceva.
Daca produsele folosite de dvs nu au functionat este clar ca trebuiesc schimbate. O combinatie foarte buna este Zgarda Foresto plus pipete deparazitare sau Bravecto cum spuneti si dvs. Schimbati substanta activa la 2-3 luni, pentru ca si capusele si puricii pot capata rezistenta la aceeasi substanta, in timp.
https://www.youtube.com/watch?v=bLFBmGikOQ0&t=1s
v-am atasat si un clip mai vechi de al meu, unde vorbesc despre asta si multe altele.
Antidotul l-as repeta la 14 zile, pentru siguranta. Bineinteles, dupa ce faceti analize de sange inainte.
Sanatate multa, asteptam vesti bune!
Buna seara !. Pentru prima dată trec cu, cățelul meu prin aceste traume sa le zic asa. Eu sunt plecată din țară, dar părinții mei sunt acasa si ma tin la curent cu tot ce se intampla . Eu si cu sotul meu avem acasa , la curtea părinților mei doi căței. Un husky in jur de 1 an si 2 luni . Si un samoyed de 2 ani. Cum sunt plecata numai stiu exact cate kilograme are si toate detaliile marunte. De pe data de 24 catelul Husky a început să numai mănânce, sa fie foarte palid. Cand părinții mei au observat acest lucru au sunat direct la veterinar. Si i-a zis ca sigur a fost mușcat de o capusa si are babesioza. În aceeași zi l-au dus de urgenta la doctor pentru a-l consulta si imediat i s-a început tratamentul. Adică 3 injecții una dupa cap si doua in piciorusele de la spate . Seara cand a ajuns acasa a mâncat foarte putin . A doua zi din nou la acelasi tratament. Nu a mai mâncat deloc toata ziua , atatea numai in fund si separat , nu vroia sa se joace cu nimeni nici cu samoyedul care sta cu el in aceeasi curte. ( am uitat sa specific ca din prima zi a început să urmeze sange . De ce zic sânge? Deoarece doctorul a văzut pentru ca a irina si in cabinet la el si a zis ca ii este afectat rinichiul drept) . A 3-a zi la fel tratament dar mancare absolut nimic nu a vrut. I a băgat si vitamine doctorul dar degeaba. A 4-a zi , a hotărât să-i bage perfuzie. L-am lăsat acolo asa cum a spus doctorul până seara. Seara l-am luat si am sperat sa mănânce. Dar la fel nu a vrut nimic. Iar astăzi cand au fost iar la doctor , i se albise gingiile dăduse in anemie sau spre anemie. V-am zis nu sunt in tara vorbesc cu părinții meu la telefon si ma informează de starea lui de sănătate. Nu stiu chiar tot. Dar numai urina sânge , făcea normal. Însă doctorul a zis ca ii trebuie transfuzii de sânge neapărat. Iar astăzi i-a făcut transfuzia de sânge până în seara asta . Cand a ajuns acasa a mâncat dar foarte putin , însă bea apa multa. Si acum se mai ridica cel putin de cand a fost adus de la doctor se mai ridicase părea putin mai vioi dar a mâncat foarte putin. Acum vedem maine dimineata ce spune domnul doctor. Concluzia este , poate sa nu isi mai revina ? Nustiu ce ne asteapta.. as dorii si alte sfaturi. Doctorul a zis ca se va face bine.. Dar nustiu ce sa zic
Buna ziua, dupa tot ce mi-ati spus aici, cainele dvs a fost intr-o stare foarte avansata de babesioza. Cand apare urinarea cu sange, iar cainele este palid, este un stadiu foarte avansat, iar in acest stadiu sansele de recuperare sunt mai mici, dar nu imposibile!! Recuperarea se va face mult mai greu, mai lent decat in cazurile incipiente!! Pentru a va putea da un prognostic 100% corect, as avea nevoie de mult mai multe detalii, de exemplu de analize de sange, de starea lui generala de acum, de tratament etc. Dar in mare, faptul ca a inceput sa manance si sa bea apa, si urina s-a “limpezit”, sunt semne extraordinar de bune!! Se va recupera, dar mai greu. Aveti grija pe viitor sa faceti deparazitarea externa la timp!! Sanatate multa ii dorim blanosului, asteptam vesti bune!!
Bună seara! Vă mulțumesc mult pentru aceste informații, m au liniștit un pic. Astazi am gasit catelusa muscata de o capusa foarte mica si sunt foarte ingrijorata sa nu transmita babesioza. Va rog frumos, puteti sa mi spuneti daca deparazitarea externa printr o zgarda ar functiona in acest moment? Ar ajuta la ceva? Multumesc frumos.
Buna seara, multumesc frumos pentru aprecieri!! Daca prin absurd, capusa care a muscat-o era contaminata cu babesia, nu mai aveti ce sa faceti preventiv. Asteptati 2 saptamani si monitorizati-o zilnic: apetit, stare generala, urinare, comportament. Daca ceva se schimba, mergeti de urgenta la medicul veterinar pentru a-i face analiza de sange specifica. Daca cele 14 zile au trecut si catelusa se simte bine, ati scapat, inseamna ca nu a abut Babesia. Preventiv puteti sa-i puneti solutie antiparazitara + zgarda de calitate lunar, dar nu va ajuta in situatia in care ea este deja contaminata, cum am spus si mai sus. Dar va ajuta sa nu se mai contamineze pe viitor.
Bună ziua! Cățelul meu a fost muscat de o capusa si după câteva zile a stat mai bleg nu avea chef de nimic și nu manca nimic. A doua zii a făcut doctorul vaccin și antidotul și mi.a dat sa ii cumpăr pastile și sa ii fac ceai de musatel sa ii dau forțat dar îl vomita
Trebuie sa aveti rabdare, deoarece recuperarea dupa Babesioza poate fi de lunga durata, in functie de stadiul bolii si de fiecare organism in parte. Daca vomita, va avea nevoie de tratament de sustinere, cu antivomitive, eventual si tratament perfuzabil daca nu poate tolera inca mancarea. Babesioza nu se vindeca doar cu o vizita la veterinar, nu il lasati asa, e posibil sa nu treaca peste boala asa usor, fara niciun sprijin. Degeaba il fortati sa mananca, daca el inca nu poate tolera mancarea.
Buna ziua,
Am un catel in varsta de 5 ani bolnav de babesioza, sunt in a 4-a zi de tratament, perfuzii si antibiotic insa starea generala a cainelui este din ce in ce mai rea, trecand la stadiul de icter. Analize de sange sau transfuzii nu am unde sa-i fac. Pot sa mai sper la o recuperare?
Multumesc
Imi pare rau ca treceti prin experienta asta atat de grea si neplacuta. Este greu de spus. Icterul apare deja in fazele terminale ale bolii, dar personal am avut cazuri care s-au vindecat si din aceasta faza, dar cu transfuzii, internare si perfuzii 24/24. Recuperarea a fost mult mai lunga. Depinde de fiecare organism in parte, nu vreau sa va iau speranta, dar nici sa va incurajez intr-o astfel de situatie delicata. Transfuzia cu sange ar fi vitala in cazul lui.
Din pacte cainele meu a murit. Nu stiu daca tratamentul a fost administrat corect, nici daca puteam sa fac mai mult ptr el. Este o experienta traumatizanta. As vrea sa stiu ce produs as putea sa folosesc ptr celalalat caine impotriva parazitilor? Este caine de curte.
Multumesc
Imi pare rau pentru pierderea dvs. Fara efectuarea analizelor de sange si fara posibilitati financiare, tratamentul este cu siguranta limitat, din pacate. Produse antiparazitare bune gasiti o multime pe piata din Romania. Puteti opta pentru o zgarda de calitate precum Foresto sau Scalibor, pastile antiparazitare precum Bravecto, sau solutii spot on , cum sunt Vectra 3D, Stronghold, Advantix, Frontline Trio etc
Buna seara! Am si eu o catelusa lup de numai 4 ani, din pacate a fost si ea muscata de o capusa..da..acum,in decembrie… Ieri au vazut-o parintii mei ca nu prea mai raspunde la comenzi si ca numai este asa jucausa, si astazi au mers cu ea la veterinar si i-a facut analize tot, si din pacate are si icter. Starea ei nu prea este buna acum, rasufla foarte greu, a avut si temperatura 37,1, are ochii galbeni si la fel si gingiile. Nu stiu, sunt foarte speriata..mai raspunde asa la nume, am iesit un pic cu ea prin curte, a baut si apa.. va rog.. spuneti-mi ce sa-i mai fac.. la un moment dat i-am pus si ciorapi cu spirt.. Din punctul dnei doctor totul estr facut tot ce a putut face ea.. acum depinde doar de catelusa..
Din pacate, starea catelusei dvs este extrem de grava. Imi pare rau ca nu am raspuns in timp util, dar avea nevoie de tratament intensiv, cu internare si tratament perfuzabil in permanenta + injectabil de sustinere.
Buna seara, am o cățelușa care a fost depistata cu babesioza, i s-a făcut tratament 5 zile la rând, acum pare ok, este vioaie, însă i-a părut o umflatura destul de mare sub piele unde i s-au făcut injecțiile cu antidotul, medicul a zis ca este de la antidot și ca o sa dispară in timp, dar totuși ma îngrijorează puțin. Mai știți cumva situații de genul? Multumesc
Este vorba de un abces/ nodul postinjectional. de regula se resorb de la sine in ceva timp (2-4 saptamani), ori in cazul in care nodulul se transforma in abces, acesta trebuie drenat. Monitorizati-l, iar daca va continua sa creasca in dimensiuni si devine dureror si cald la atingere, mergeti la medicul veterinar.Sanatate multa!
Bună dimineața!
Vă rog ajutați-mă cu un sfat. În urmă cu 4 săptămâni, părinții mei au găsit câinele în vârstă de 7 ani, stând jos, fără să mai poată să meargă. Efectiv se târăște. Își poate folosi doar lăbuțele din față. Am fost cu el la medicul veterinar, i-am făcut analiza pentru babesioza și a ieșit pozitiv. I-a administrat antidotul, mi-a dat și antibiotic și vitamine B1 + B6, i-am luat și hepatoprotector, îi dăm și clorocalcin zilnic. Cu toate astea, nu se poate ridica. S-a ridicat puțin însă nu are stabilitate, nu poate să stea. Se așează imediat jos. De mâncat mânănca foarte puțin. Am observat că dacă îi atingem lăbuțele din spate devine agresiv. Menționez că avea temperatura 40,2 când am fost cu el la medic. Ce îmi recomandați? Continui cu antibiotic sau este suficient antidotul? Alte analize nu i-am făcut.
Mulțumesc!
Nu ma pot da cu parerea intr0un astfel de caz complex, fara a vedea un minim de analize. Instabilitatea pe trenul posterior poate fi ceva diferit de babesioza. Fiind un caine in varsta, ma pot gandi inclusiv la osteoartrita, ori alte modificari osoase la nivelul coloanei vertebrale, genunchilor etc. Va trebui sa ii faceti o radiografie, pentru a vedea exact ce se intampla cu picioarele lui. cat despre babesioza, va recomand sa ii faceti analize de sange, o hemoleucograma este extrem de importanta, acolo vedeti cat de anemic este consecutiv babesiozei, si un examen biochimic, pentru a verifica functiile renale si hepatice. Sanatate multa!
Buna dimineata,va rog sa ma ajutati si pe mine cu un sfat o parere.Am un catel corcitura ciobanesc carpatin,care a fost bolnav de babesioza cand avea patru luni,era in ultima faza si printr-o minune si bineinteles cu ajut.med.veterinar a fost salvat si si a revenit.Era in regula,insa mai tarziu la trei ani are acum a inceput sa aiba niste simptome ciudate,mi e si mila de el.Cade jos,nu se mai poate tine pe picioare,parca ii tremura corpul ,isi clatina capul ,e dezorientat.Si daca vorbesc cu el nu mai reactioneaza.Parca ii amorteste o labuta.Dupa cateva minute isi revine la normal.Sa fie urmarile dupa vindecarea de babesioza?!A patit asa de trei ori pana acum.La interval de cateva luni,apoi dupa vreo doua luni.Ce credeti ca ar putea fi?! Multumesc mult.O zi buna!
Buna ziua, incercati sa filmati o astfel de criza si sa ii aratati medicului curant. Putin probabil sa aiba legatura cu babesioza de acum 3 ani. Va pot ajuta cu un consult video, dar as avea nevoie mai intai de o filmare de la dvs, pentru a-mi face o idee. Daca sunteti interesata intrati la sectiunea NOU! consultatii video si urmati pasii de acolo. Sanatate multa!
Bună ziua, am un bichon în vârstă de 1 anișor, a fost diacnosticata astăzi cu aceasta boala.. Am administrat antidotul și imediat după asta a vomitat un lichid alb și ceva verzui. După aceia nu a mai vomitat. Urina are culoarea roșiatic. Momentan nu a mâncat nimic pentru ca ne a spus sa nu ii dam pana după ora 10. Dar nu pare sa își revină, sau sa dea semne ca ar fi mai bine.
Mulțumesc anticipat.
Recuperarea din babesioza poate dura si 1-2 saptamani, in special in cazurile avansate in care deja s-a instalat hemoglobinuria si icterul. Iar la bichoni, orice recuperare este mai indelungata, datorita “sensibilitatii” generale a acestei rase. Sanatate multa!
Buna ziua!Am o cățelușa de 7 luni,din păcate a fost mușcată de o capusa…a început să fie palidă,sa nu mănânce și respiră greu și agitată!Am chemat medicul veterinar astăzi e a doua zi de tratament,și este agitată și respiră greu,temperatura nu mai face!ce pot face?nu face diaree nu are urina închisă și nici icter!
Catelusa dvs sufera de babesioza, iar pentru asta nu va pot da sfaturi generale fara sa consult mai intai catelusa. Sper ca a trecut cu bine prin boala!! Aceasta boala necesita internare cu tratament intensiv (injectabil, eventual perfuzabil, in functie de caz).
Si cățelușa mea a făcut babesioza,de ieri suntem pe tratament, injecții,perfuzii tot tacâmul 😢
Nu stiu ce va fi…sper ca bine,temperatura a făcut și astăzi, saliveaza mult,nu mănâncă, abia se tine pe picioare, cu toate că e destul de mare(E o Akita de 6 ani și 30kg) A încercat să manance dar a vomitat,urina nu e cu sânge…
Recuperarea din babesioza poate fi de lunga durata, poate dura intre 2-7, poate chiar 14 zile in cazuri foarte avansate. Mult curaj si putere sa mergeti inainte! Tineti cont de sfaturile medicilor si nu intrerupeti tratamentul decat la recomandarea lor. Va tinem pumnii!!
Multumim!!
Astăzi suntem mai bine!!
Mergem la tratament!!
A început să mănânce cate un pic!Avem răbdare și încredere ca va fi bine!
Am o cățelușă metis în vârstă de 4 ani.De pe data de 17 martie a avut o stare apatică, am chemat dr veterinar mi a spus că e de la perioada de călduri, nefiind sterilizată.După 3 zile de febră dar i s-a făcut antibiotice, antiinflamatoare am ajuns la un cabinet veterinar și aici în urma analizelor a ieșit babesioză. La cabinet am găsit și capusa…I s-a prescris tratament,a stat internată 4 zile, sâmbătă am luat o acasă continuînd pentru weekend cu perfuzii …nu a mâncat nimic, doar i-am dat forțat câteva imbucaturi. Bea apă doar,astăzi am auzit o lătrand…mâine merg să repetăm o analiză…Faptul că nu mănâncă nimic mă sperie, nu știu ce să mai fac.
Imi pare rau pentru situatia in care treceti. Dn pacate, babesioza este o boala extrem de periculoasa, iar recuperarea poate fi de lunga durata, depinde foarte mult de stadiul in care ati surprins boala. Daca nu va incepe sa manance in curand, va trebui sa o sustineti din nou cu tratament perfuzabil. Nu o fortati, incercati sa ii dati gentil niste hrana lichida, atat cat poate. Refuzul hranei poate fi pus pe seama faptului ca inca are greata, iar daca o fortati, riscati sa vomite, si apoi greu iesiti din acest cerc vicios. De regula sunt sustinuti cu perfuzii si tratament injectabil (antivomitive, analgezice, vitamine etc) pana incep sa manance. Faptul ca a inceput sa latre si sa isi reia din obiceiuri este un semn bun. Sanatate multa!
Buna ziua,
va scriu pentru ca nu stiu ce sa cred:
am avut un caine Saint Bernard, de 4 ani, de 2 saptamani nu s-a simtit bine, am chemat medical veterinary si mi-a spus ca poate este in calduri si de aceea este apatic, nu mananca, bea doar apa; a doua zi l-am chemat din nou pe medic, starea cainelui se agravase, I-a facut perfuzie cu glucoza si 1 injecie cu vitamine; a treia zi din nou a venit medicul, cainele vomase noaptea un lichid verde I-am spus medicului dar I-a facut acelasi tratament glucoza si vitamin; in a patra zi cainele nu se mai putea misca, a urinat pe el, a vomit cheaguri de sange mai mari si mai mici, medicul a venit si a spus ca a fost otravit; am luat cainele si l-am dus la o clinica veterinara, acolo medicul l-a consultat, I-a facut perfuzie dar din pacate era prea tarziu , cainele a murit; diagnosticul pus a fost babesioza; acuma eu ma intreb totusi primul medic care l-a consultat nu a fost in stare sa ii puna un diagnostic correct? este un medic in varsta deci are experienta; poate bietul caine ar fi scapat cu viata daca ar fi fost tratat correct; eu am iubit enorm acest caine l-am crescut de la doua luni; nici nu imi vine sa merg acasa cand stiu ca nu ma asteapta !
Imi pare extrem de rau pentru ce s-a intamplat. Nu sunt in masura sa judec un act medical fara sa il cunosc complet. Nu este deontologic. Sper sa va reveniti dupa trauma suferita, iar din situatia aceasta sa invatam mereu cate ceva. Deparazitati extern, intern si vaccinati animalutele la zi!! Sunt niste manopere aparent banale si ieftine, dar ele inseamna extrem de mult pentru sanatatea lor, sunt cele mai importante mijloace de preventie a majoritatii bolilor infectioase si parazitare!! Sanatate multa!
Buna seara am o cățelușa bichon mini are 8 luni si 2 zile la rand am văzut-o în curte cum mânca iarba si stiam ca,caini mai mananca se spune că îi doare capul sau burta am zis ca nu este nimic grav numai are putere nici sa meargă cauta sa stea retrasă ii dau apa cu seringa pt ca nu vrea nici apa nici mancare de câteva zile și am zis totusi sa o hidratez am chemat veterinarul si ia facut 2injecții la ceafă si a spus că maine vine sai mai faca 2a spus ca are babesioza din cauza capuselor acum nu stiu sa spun ce ia facut .nu stiu ce sa mai cred o vad asa fara vlaga săracă mai da din coadă cand ma vede dar in rest nimic a si vomitat si iarba mâncata intreaga. Va rog datim.mi u sfat
Buna ziua, in astfel de cazuri nu va pot da un sfat concludent fara a consulta catelusa. Daca este vorba despre babesioza, este o boala destul de periculoasa care nu va trece doar cu 2 injectii la ceafa. Mergeti la un cabinet veterinar cu ea pentru a i se recolta sange si pentru a i se pune un diagnostic cert! Daca este indratevar babesioza, va avea nevoie de internare, cu tratament perfuzabil, injectabil etc. Sanatate multa!
Bună ziua ! După simptome cainele meu are babesioză( am găsit o căpușa pe el ). Mănâncă dar foarte puți,(, o data de doua ori pe zi ), bea apă , urina este de culoare închisa si este foarte apatic. Soțul meu l-a dus la un medic veterinar care i-a administrat antibiotic și antiinflamator,(două zile), nu și ANTIDOTUL . Credeți că are șanse sa-și revină fără a i se administra si antidotul?
Sanse mici din pacate. Nu aveti posibilitatea sa il lasati internat intr-o clinica pentru a i se administra tratamentul corespunzator?
Catelusa mea are babesioza, cum putem va rog sa scadem valorile ureei ca nu vrea sa scada deloc, este 21,5. Va multumesc mult pt.un raspuns.
Medicul curant va alege sa faca perfuzii/transfuzii de sange, in functie de rezultatul analizelor de sange. De asemenea, Azodyl / Azomed si alte medicamente pot ajuta la scaderea nivelului de Uree.Dieta renala este de asemenea recomandata. Ele trebuiesc recomandate de un medic veterinar curant, in functie de nevoile ei.
Bună seara. Noi am găsit azi 3 căpușe pe cățelușa noastră. din ce știm doar una a reușit probabil să o ciupească. Erau negre și plate. Una a găsit-o soția pe botic, în parc. Una se plimba pe scaunul de birou în casă ( Daisy era pe scaun) după vreo 4-5 ore, iar a treia era agățată sau înfiptă în piele ei la axilă la un picior din spate. Când am ajuns la cabinetul veterinar a căzut acolo până să o consulte medicul) Le-a căpătat azi în parcul IOR din București, deși e dată cu advantix pe data de 19 august. Sperăm că nu i s-a transmis vreo boală. Ne-a fost recomandat să îi punem și zgardă Foresto, pe lângă pipeta pe care o dăm la 3 săptămâni sau maxim o lună.
Buna seara!
Imi pare asa rau pentru Daisy, dar totusi sper ca o sa fie bine si ca acele capuse nu au transmis nimic. Dupa cum probabil deja ati citit in articolul scris de mine, nu toate capusele sunt purtatoare de boli. Uneori gasim zeci de capuse pe un caine, iar dupa indepartare el este perfect sanatos, iar alteori nesansa face ca o singura capusa gasita pe alt caine sa transmita babesioza ori alte boli transmise de capusa. Momentan nu aveti ce face mai mult decat deja v-a recomandat medicul ei, si sa ii urmariti starea generala cu atentie pentru urmatoarele 2-3 saptamani: asta presupune apetit, stare de spirit, urinare defecare. Daca observati orice mica schimbare in acesti parametrii, nu mai asteptati nici macar o zi, si mergeti cu ea la cabinetul veterinar pentru analize, si eventual tratament. Acum este mult prea devreme sa i se faca vreun test, iar rezultatul fals negativ ar putea sa va pacaleasca. Sanatate multa!
Am uitat să spun , Daisy este o superbă cockeriță aurie în vârstă de 7 ani.
Buna seara,ma bucur atât de mult ca v-am găsit deoarece am nevoie de un sfat ptr a ma m-ai liniști.Pe data de 19 Octombrie câinele meu in vârstă de 11 ani a vomitat un ambalaj din folie de plastic nu se simțea bine si l-am dus la spital,acolo i s-au făcut analizele la sânge si i-a ieșit ca are probleme la ficat si infecție in corp,i s-a făcut de asemenea si ecograf abdominal si doar ficatul nu era bine nu știau dacă este tumoare sau abces.Pe data de 21 i s-a făcut o biopsie ptr a vedea dacă are vreo tumoare la ficat dar este abces si deabia joi noaptea i-au făcut analize la sânge mai amănunțite si a ieșit ca are Babesioze deși el avea gingiile galbene,ochii galbeni,febra 40,7 ,a urinat sânge in spital si s-a întârziat atât ptr a se depista de fapt care era cauza.(precizez ca sunt in Germania).A primit tratament intravenos in spital si acasă continuam cu antibiotice de aproape 2 săptămâni plus pastile ptr ficat,pt dureri,ptr vomitat ,si ptr stomac ,astăzi i-am repetat analizele la sânge,ficatul si infecția din corp sunt mai bine dar infecția in sânge încă exista joi trebuie sa facem al doilea tratament ptr Babesioze.Câinele acum este mai bine este acasă ,a urinat doar o data in spital sânge după care a facut normal,scaunul îl are normal,apa bea multă dar din păcate nu prea mănâncă si nu stiu ce sa ii mai dau de la spital ne-au dat Royal Canin ptr ficat dar nu mănâncă.Am cumpărat si alte mărci de conserve ptr ficat a mancat prima zi si nu mai vrea.Medicul lui veterinar a spus sa ii dam sa mănânce fără grăsimi ca este important sa se pună pe picioare deși cei de la spital insista cu Royal Canin ,am gătit de toate dar mănâncă puțin si gata.Ce ar avea voie sa mănânce ținând cont ca are si probleme cu ficatul?Abcesul de la ficat si infecția in corp de la ce ar putea fi?tot de la Babesioze?Sunt disperata si nu stiu ce sa mai fac doar sa fie el bine va rog sa ma ajutați!
REZERVA O CONSULTATIE VIDEO PENTRU CAINELE TAU, CU MINE:
Daca esti acasa, in vacanta, ori nu te poti deplasa imediat la cabinetul veterinar cu blanosul tau si ai o situatie urgenta, neprevazuta, ori doar vrei parerea unui medic veterinar specialist, care sa te ghideze cu privire la problema ta, rezerva o consultatie video online pentru caini si pisici cu mine direct din confortul casei tale!
Poti folosi consultul video si ca un second opinion!
https://www.coolvet.ro/nou-consultatii-video/
*** Consultatia video nu va inlocui vizita la medicul veterinar, insa in unele cazuri iti poate da informatii pretioase!