Câinele meu bea prea multă apă! Ce e de făcut??

by ana

De ce beau unii câini mai multă apă decât de obicei??

Setea excesivă a câinilor nu este niciodată de bun augur! Ea este un semn de boală de cele mai multe ori! Spun de cele mai multe ori și nu întotdeauna, pentru că în anumite situații, setea excesivă poate fi normală. Din acest articol veți afla când polidipsia (= denumirea medicală a setei excesive) este normală și când este cazul să vă alarmați atunci când câinele vostru bea prea multă apă!

Setea este o senzație transmisă organismului de către sistemul nervos, atunci când concentrația de apă din organism scade, iar sărurile se acumulează în exces. Atunci când setea este exagerată, e un semn clar că ceva s-a întâmplat, iar organismul și-a pierdut ehilibrul. De regulă, setea excesivă apare atunci când organismul încearcă să dilueze o cantitate prea mare de săruri sau de toxine acumulate în organism. Într-un fel, setea excesivă a câinilor poate fi catalogată drept o reacție de apărare a organismului și este o cale de a ne arăta nouă, stăpânilor, celor cu putere de decizie și acțiune, că ceva este în neregulă cu ei, iar astfel noi putem să luăm măsuri.

Câtă apă trebuie să bea un câine într-o zi?

Pentru a ști dacă bea prea multă apă, trebuie în primul rând să știm câtă apă bea în mod normal un câine pe zi.

Cantitatea de apă pe care un câine trebuie să o bea în mod normal într-o zi variază în funcție de mai mulți factori, precum:

alimentație: câinii care sunt hrăniți într-o proporție mai mare cu hrană umedă de tip conserve sau plicuri, vor bea mai puțină apă decât aceia hrăniți doar cu mâncare uscată (boabe), pentru că ei își iau din apa necesară pentru o zi și din sosul pe care conserva îl conține.

anotimpul în care ne aflăm: vara, cerința de apă a organismului este mai mare decât în anotimpurile reci

activitatea fizică: câinii sedentari, care nu fac deloc mișcare, nu vor consuma la fel de multă apă precum aceia care au o activitate fizică ridicată

talie (greutate): câinii de talie mai mare vor bea mai multă apă decât câinii mici

Câinele meu bea prea multă apă?

În medie, un câine bea între 55-100 ml de apă pe kilogram pe zi! Intervalul dintre valori este destul de generos tocmai datorită factorilor enumerați mai sus! Tot ce este peste acest interval, este prea mult!

Este foarte important să cântăriți câtă apă bea câinele vostru pe zi, dar doar la recomandarea medicului, sau dacă vi se pare că a apărut o schimbare în apetitul lui hidric, nu faceți din asta o obsesie.

Cantitatea de apă este foarte ușor de măsurat. Cu ajutorul unei sticle cu apa de 500 ml, calculați câtă apă intră într-un castron, iar apoi țineți evidența după numărul de castroane de apă golite, așa este cel mai ușor!

Uneori, câinii beau mai multă apă decât este normal, fără să aibă o problemă medicală! Este cazul să ne îngrijorăm doar atunci când cantitatea de apă băută se modifică vizibil!!

Iată câteva cazuri normale în care câinele bea mai multă apă decât de obicei:

 • Câinii hrăniți exclusiv cu hrană uscată
 • Câinii cu probleme urinare care sunt hrăniți cu dietă specială pentru afecțiuni urinare, vor bea mai multă apă decât de obicei, dieta urinară având un conținut ridicat în sodiu, pentru a forța diureza, deoarece ea este extrem de importantă în afecțiunile vezicii urinare prin diluarea urinei și “spălarea” rinichilor
 • Vara, din cauza temperaturilor foarte ridicate, necesarul organismului de apă este mai ridicat
 • Unii câini pur și simplu beau mai multă apă decât ni se pare nouă normal, este și cazul câinelui meu, Stoker, care de mic bea cantități serioase de apă.

Dacă patrupedul vostru nu se încadrează în niciuna din situațiile enumerate mai sus, pentru a fi siguri că nu se ascunde altceva în spatele acestei creșteri în cantitatea de apă băută zilnic, vă recomand vizita la cabinetul veterinar pentru o consultație amănunțită și pentru efectuarea analizelor de sânge!

Doar cu ajutorul analizelor de sânge putem face diferența între anumite boli, deoarece setea excesivă sau polidipsia este un simplu simptom, adică este doar un semn al unei boli, ea nu este o boală propriu zisă!

De regulă, setea excesivă este un mic colț al unui întreg tablou de semne clinice, însă proprietarii de regulă observă doar setea, ea fiind mai evidentă!

Alte semne care însoțesc de regulă setea exagerată:

 • Voma și/ sau diareea! Prin vomă și diaree organismul pierde o cantitate considerabilă de apă, pe care simte nevoia să o suplinească.
 • Urinarea excesivă : când câinele bea mai multă apă, câinele urinează mai mult, evident. O să râdeți, dar de cele mai multe ori, proprietarii vin la mine, plângându-se doar de faptul că blănosul lor urinează mai mult, faptul că bea o tonă de apă nu este întotdeauna un semn evident pentru stăpâni!
 • Febra: Febra este doar un simptom, este de fapt o reacție de apărare a organismului împotriva unui agent patogen, ce poate fi o bacterie, un virus, un parazit etc. Atunci când câinele are febră, din cauza temperaturii corporale ridicate, el va bea mai multă apă!
 • DESHIDRATAREA: Atunci când câinele este deshidratat, din varii motive, el va bea mai multă apă, pentru a compensa pierderea de lichide.

Câinele meu e deshidratat??

Puteți afla foarte ușor dacă patrupedul vostru este deshidratat! Faceți un pliu al pielii la nivelul gâtului și apoi dați-i drumul. În mod normal, pielea revine instantaneu la forma inițială, dar dacă animalul este deshidratat, pielea va mai rămâne îndoită precum un “cort” câteva secunde, în funcție de gradul de deshidratare!

Alte semne ale deshidratării câinelui: oboseală, pierderea apetitului, gâfâit des, ochi înfundați în orbite, nas și gingii uscate, constipație!

Câinele meu se poate intoxica cu apă?

Oricât de ridicol ar suna, există boala numită intoxicație cu apă sau hiponatremie! Este extrem de rar întâlnită, nu vă panicați. Apa în exces diluează anumiți constituenți ai organismului și duce la dezechilibre majore ale mineralelor, provocând mai ales un nivel de sodiu scăzut! Poate fi întâlnită în special la câinii mai energici care petrec prea mult timp în apă, înnotând, ori la câinii care se joacă în grădină cu furtunul cu apă ori cu stropitori.

Semnele intoxicației cu apă: balonare, letargie, mucoase palide, vomă, hipersalivație, pupile dilatate și în cazuri severe, pierderea cunoștiinței , uneori crize convulsive.

Deci, rețineți: totul este toxic, doza face diferența!! Este replica profului meu de toxicologie, din facultate, care mi-a rămas în cap până și in ziua de astăzi! 😊

Și acum, să vedem cele mai frecvente boli în care câinii beau mai multă apă!

 1. DIABETUL! Diabetul la câini se manifestă prin polidipsie, polifagie, poliurie! Pe românește, câinele bea mai multă apă, mănâncă și urinează mai mult decât de obicei, dar slăbește și este deshidratat!
 2. INSUFICIENȚA RENALĂ! Câinii beau foarte multă apă atunci când au insuficiență renală, fie ea acută ori cronică. Este simptomul principal in această boală.
 3. PIOMETRUL sau infecția uterină purulenta, întâlnită doar la cățele, se manifestă prin polidipsie! Atenție, piometrul la cățele este o urgență chirurgicală, deoarece uterul cățelei este plin cu puroi! În cazul acesta, trebuie să mergeți cât mai repede cu ea la cabinetul veterinar!
 4. INTOXICAȚIA  cu diferite produse toxice din exterior sau din interiorul organismului se manifestă prin polidipsie, organismul încearcă să dilueze toxinele prin apa băută în exces.
 5. SINDROMUL CUSHING este o boală endocrină foarte gravă, care de asemenea se manifestă prin polidipsie. Netratată, ea poate afecta majoritatea organelor și sistemelor din organism!
 6. AFECȚIUNI HEPATICE
 7. PANCREATITĂ
 8. EFECTE SECUNDARE ALE UNOR MEDICAMENTE: Corticosteroizii sunt medicamente extrem de des folosiți în tot felul de afecțiuni, de la șchiopătură, la alergii, ori în anemii. Unul din efectele lor secundare cele mai frecvente îl reprezintă polidipsia!
 9. Orice BOLI INFECȚIOASE care sunt însoțite de febră, vor produce polidipsie
 10. GASTRITE sau ULCERE GASTRICE
 11. POLIDIPSIA PSIHOGENICA! Există și o astfel de boală, care nu implică nicio afecțiune al vreunui sistem sau organ, este o problemă strict legată de comportament, uneori câinii foarte plictisiți ori cu alte probleme (ex: anxietate), beau mai multă apă decât de obicei, fără a avea o cauză medicală!

În concluzie, menținerea echilibrului apei în organism este vitală pentru starea de sănătate a câinelui vostru! În mod normal, câinii își reglează singuri echilibrul de apă, consumând exact atâta apă câtă au nevoie. Atunci când câinele vostru bea mai multă apă decât de obicei, este clar că ceva s-a întamplat!

Mergeți de urgență la medicul veterinar pentru un control amănunțit și analize de sânge. Numai ele ne pot elucida, ați văzut mai sus câte boli diferite se pot manifesta cu același simptom! Numai cu ajutorul investigațiilor suplimentare putem face diagnosticul diferențial al bolilor manifestate prin aceleași semne clinice!

Fiți cool și responsabili în același timp!

Mergeți la medicul veterinar cu animăluțele voastre și pentru controale și analize de sânge de rutină, nu numai atunci când câinele vostru are un semn clar de boală! Orice boală diagnosticată timpuriu și tratată corespunzător va avea un prognostic mult mai bun decât o boală cronică, depistată prea târziu!

Al vostru Cool Vet, Dr. Ana Simion.

Te-ar putea interesa si...

14 comments

Kisgyorgy Maria September 11, 2020 - 11:38 am

Buna ziua.Va urmaresc de ceva vreme si imi place profesionalismul d-voastra.Am o problema…am o fetita yorkie de 1 an si 9 luni la care acum 2 saptamini i-am schimbat bobitele cu N@D miel si afine pentru ca se scarpina f.des.Veterinarul ne-a indicat sa schimbam bobitele.Intradevar schimbarea am facut-o treptat dar a inceput sa bea cam dublu cantitatea de apa pe care o consuma pana acum.Cand mergem afara efectiv paste iarba chiar considerabil…am inceput sa ma ingrijorez…altfel e vioaie,maninca f.bine,scaunul este normal,urina la fel.Recompense primeste morcov crud ,kapia,ardei sau pepene (ii place f. mult) Ce ma sfatuiti sa fac? Multumesc pentru timpul acordat.

Reply
ana September 24, 2020 - 7:49 pm

Buna ziua, multumesc pentru aprecieri!
In cazul dvs exista 2 posibilitati:
1. Polidipsia (bea mai multa apa) poate fi corelata cu schimbarea alimentatiei, daca spuneti ca evenimentele au coincis.
2. Polidipsia poate arata o alta afectiune, iar momentul aparitiei ei concomitent cu schimbarea hranei sa fie o simpla coincidenta. Pentru a afla care este raspunsul, trebuie sa apelati la investigatii suplimentare.
Urmariti clipul din linkul de mai jos, pe care l-am facut special pentru acest subiect, iar daca tot mai aveti nelamuriri, astept comentariile dvs cu drag!
https://www.youtube.com/watch?v=-GaiLPQPA6I

Reply
Marilena Briceag October 9, 2020 - 1:39 pm

Am o catelusa de 6 luni care este prea agitata, nu sta o clipa, pot sa ii dau ceva medicamente sa o mai potolesc?

Reply
ana October 11, 2020 - 8:58 am

Bineinteles ca nu!! In loc sa va ganditi la medicatie pentru calmare, ati putea sa ii oferiti ceea ce are cu adevarat nevoie,adica miscare mai multa!!! Acordati-i o ora pe zimacar, pentru o plimbare mai lunga afara, alergati-o foarte bine si o sa observati o mare diferenta! La 6 luni este normal sa fie plini de energie, iar energia trebuie consumata constructiv, adica prin plimbari, alergari, joaca! Daca nu ii acordati acest consum de energie de care are nevoie, ea va incepe sa isi consume energia in alte directii….

Reply
Muncaciu Eveline December 18, 2020 - 12:01 am

Buna ! Ce s a fac cand de.meu Veterinar ia dat niste medicamente expirate la catelul meu?

Reply
ana December 28, 2020 - 5:10 pm

Sa mergeti inapoi la medicul veterinar, si sa il rugati sa foloseasca el acele medicamente, si eventual sa va dea banii inapoi, ori niste medicamente in termen!! Asa ar fi de bun simt:)

Reply
Emilia December 31, 2020 - 12:17 pm

Bună ziua, am o cațea husky si de ceva timp bea foarte multă apă și urineaza mult, și urina pare puțin de altă nuanță. A apărut umflătură între memeloanele din spate. Este vreun tratament pentru așa ceva sau trebuie neaparat de mers la veterinar?

Reply
ana January 2, 2021 - 9:21 am

Buna ziua, din pacate nu exista nimic altceva in afara de a merge la veterinar de urgenta!! Puteti incerca sa colectati putina urina inainte de a merge la veterinar, o sa ajute foarte mult. Nu mai asteptati, pentru ca este foarte posibil sa aiba nevoie de tratament cu antibiotice, in cazul in care este o infectie urinara. Trebuie consultata general, pentru a vedea si problema cealalta. Sanatate multa!

Reply
Andrei Cristian Mihai January 25, 2021 - 12:49 pm

Buna ziua,am o catea ciobanesc german este foarte slaba fata de cum era bea multa apa urineaza mult si este oarba , toate aceste lucruri sunt din cauza batranetii?

ana February 14, 2021 - 10:24 am

Nici nu ati mentionat varsta ei…

Mihaela January 9, 2021 - 9:55 pm

Buna seara!
Am un cățeluș Yorkshire, 3 luni. Ma chinui sa-l fac sa urineze afara, dar de fiecare data când ies afara, se tine și face tot dupa ce intra in casa. Am încercat cu coborase absorbante, nu face pe ele, ci lângă ele. Am folosit picături, dar nu. Varianta cu supărat pe el, ignorat 30 minute, tot degeaba. Varianta cu scos afara după ce face in casa și e certat o încerc acum dar … Cum sa mai procedez?

Reply
ana February 14, 2021 - 10:30 am

Incercati sfaturile din clipul urmator:

https://www.youtube.com/watch?v=E7eA7nwGDFU

Reply
Moraru Liliana August 30, 2021 - 9:41 pm

Buna seara ,am un catelus Golden de 4 luni si jum.De cand l-am luat nu a facut niciodata mai tare,mereu face moale .cu doua seri in urma a vomitatat dar erau si multe bobite nedigerate.In seara asta a facut moale de doua ori si de trei ori mucus trasparent si cu vinisoare albe.Locuiesc la curte si zilele trecute a venit cu un soarece mort in gura pe care incerca sa il manance.Nu a apucat decat sa il sparga de cateva ori.Cand i l-am luat din gura era intreg dar incoltit,deci ceva a inghitit.Sa fie asta causa mucusului?Va multumesc.

Reply
ana September 24, 2021 - 1:56 pm

Buna seara, problemele cainelui dvs pot avea legatura una cu alta, dar pot fi si doua probleme separate. Oricare ar fi cauza, va recomand sa il duceti la cabinetul veterinar pentru ceva investigatii: un examen coproparazitologic in prima faza pentru depistarea vreunui parazit, bacteriologic daca va fi nevoie. Cat ceea ce priveste soarecele, aveti mare grija ca acestia pot fi intoxicati, iar cainele se poate intoxica si el cu otrava de sobolani (raticide) daca mananca bucati dintr-un soarece otravit. Urmariti-i in permanenta starea generala, mucoasele (buzele, urechile, mucoasa conjunctivala de la ochi-trebuie sa fie roz), apetitul. Daca apare inapetenta, febra, letargie etc, de urgenta dus la medic, dar cel mai bine ar fi sa il duceti la un control general si analize de fecale, eventual si de sange. Diareea poate avea si origine pancreatica, daca asta este cazul, se va vedea tot la analize! Sanatate multa!

Reply

Leave a Comment

Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii, esti de acord cu folosirea acestora. Sunt de acord Detalii