Deseori ne confruntăm cu situația în care deja avem animăluțe pe care le considerăm și le tratăm ca pe niște adevărați membri ai familiei, dar urmează să aducem pe lume un nou membru al familiei, de această dată pe două picioare 😊. Nu este nimic rău în a ne trata blănoșii ca pe niște ființe umane, câinii sunt parte din familie și trebuie tratați ca atare, dar din păcate, această situație nouă pentru unii părinți de animăluțe poate fi extrem de stresantă încât să facă din asta unul din principalele motive de abandon al blănoșilor, un lucru total greșit!
Un animal reprezintă asumarea unei responsabilități pe termen lung, întotdeauna trebuie să luăm în calcul eventualitatea în care el ar putea să ne fie alături în următorii 15-20 de ani, perioadă în care viața noastră se schimbă extrem de mult , iar el tot acolo va fi, ca un adevărat membru al familiei ce trebuie integrat în toate activitățile noastre de zi cu zi și în orice altă situație prevăzută sau neprevăzută, și nu trebuie văzut ca un obiect de care ne putem descotorosi oricând ni se pare nouă că situația devine un pic mai complicată.
Acest articol are a scop evitarea acestui fenomen în masă și de a vă explica și arăta în cuvinte și pași simpli cum putem conviețui într-o perfectă armonie cu patrupezii și bebelușii sub același acoperiș, fără un pic de stres, pentru că atunci când știm la ce să ne așteptăm, cum să acționăm și deținem controlul asupra oricărei situații, frica și teama de necunoscut dispar, iar odată cu ele dispar și gândurile de a abandona micuții companioni, lăsând loc pentru iubire, fericire și viață în armonie și echilibru perfect.
Haideți să vedem ce e de făcut, cum ne putem pregăti înainte dar și imediat după venirea pe lume a puiului de om!

PREGĂTIREA ÎNAINTE DE SOSIREA PE LUME A PUIULUI DE OM:
Pregătirea dinaintea aducerii pe lume a puiului de om nu ar trebui să vă sperie prea tare, pentru ca ea nu trebuie făcută in cazul tuturor câinilor, și chiar dacă trebuie făcută, aveți 9 luni la dispoziție pentru asta!! Deci, don’t worry, there is plenty of time!
Dacă aveți un câine calm, echilibrat, cu care ați format deja o conexiune și o legătură strânsă, bazată pe încredere reciprocă, iubire și respect, treburile vor fi extrem de simple, deoarece ei vor vedea în bebeluș o extensie a respectului și devotamentului ce v-o poartă deja vouă, ca lider ai haitei lui. În astfel de cazuri, totul va veni de la sine, într-un mod extrem de plăcut de care vă veți bucura împreună.
Această pregătire este însă esențială și obligatorie pentru câinii foarte speriați, anxioși sau cu alte probleme comportamentale, dar o puteți face și în cazul câinilor echilibrați dacă doriți, ea nu strică, ba dimpotrivă. Iată câteva trucuri:
- Obișnuiți-l pe blănos cu noile obiecte ce vor popula în curând casa. Cumpărați treptat patul bebelușului, căruciorul, leagănul, jucăriile, coșul etc și lăsați-l să intre în contact cu ele, să le miroasă. Spre exemplu, puteți lăsa căruciorul într-un spațiu comun precum sufrageria sau în holul de la intrare, iar treptat introduceți în casă și alte obiecte. La început e posibil sa se sperie de ele și le va evita, va fi sceptic cu privire la prezența lor, dar treptat, văzând că ele fac parte din noul decor, va ajunge să se simtă în siguranță în preajma lor și le va ignora pur și simplu. Dacă observați că este extrem de anxios în prezența acestor obiecte, puteți păcăli cumva acest lucru, apelând la recompensele lui preferate, oferite în preajma obiectelor. Nu forțați însă aceasta interacțiune, dați mereu un pas înapoi și reluați antrenamentul mai târziu sau în altă zi dacă micuțul se sperie prea tare. Acestea sunt situații extreme, nu ar trebui să vă confruntați cu așa ceva, dar aici trebuie să las cât mai multe răspunsuri posibile, încercând să acopăr cât mai multe situații posibile.
- Downloadați un playlist cu sunete de bebeluși (plânsete, râsete, gângureli etc) și dați-i play zilnic. Începeți cu cel mai mic volum și măriți-l treptat. Oferiți-i o jucărie de ros câinelui la început, pentru a-l ține ocupat și mai calm. Dacă totuși zgomotele sunt prea deranjante pentru el și îl vedeți că stă mereu cu capul ridicat, mirat ori refuză chiar să mai mănânce, fiind vizibil stresat, dați sunetul mai încep și reluați întreg procesul cu volumul dat mai încet, mărindu-l mult mai încet decât a-ți făcut-o inițial. Aveți mai jos un link de Youtube cu astfel de sunete.
- Obișnuiți-l treptat cu schimbările din rutina lui zilnică, pentru ca asta să nu vină ca un șoc. Nu veți mai avea la dispoziție același timp pentru plimbările lui zilnice și nici pentru plimbările în parc, drumeții etc, cel puțin nu la început. Astfel va trebui să scurtați timpul alocat plimbărilor și schimbați și traseul mai des.
- Obișnuiți-l treptat să primească mai puțină atenție din partea voastră. Asta nu înseamnă să nu îl mai mângâiați deloc, dar încercați să îl aduceți într-un stadiu în care să nu mai fie dependenți de atenția voastră și să se simtă bine și în siguranță în orice situație, chiar și în lipsa voastră. Spre exemplu, atunci când stați împreună în aceeași cameră, el ar trebui să fie relaxat și să doarmă ori să-și vadă în continuare liniștit de treburile lui, chiar dacă nu stă lipit de voi, ori voi sunteți ocupați cu altceva. Dacă al vostru blănos este genul de câine care vă urmărește peste tot in casă, asta arată că este mult prea dependent de voi. Încercați să nu îl băgați în seamă când face asta și să vă vedeți în continuare de treabă, iar la un moment dat va înceta.
- Lăsați-l singur în casă pentru perioade mai mari de timp! Gândiți-vă că vor fi situații neprevăzute când va trebui să dați o fuga la doctor, farmacie etc cu cel mic, și nu veți putea lua și patrupedul cu voi, evident.

- Restricționați-i treptat accesul la anumite zone ale casei cum ar fi camera bebelușului. Portițele speciale pentru bebeluși sunt extrem de utile și eficiente pentru asta, ele limitând accesul blănosului către zona dorită, fără a-i limita însă și contactul vizual cu partea cealaltă a încăperii, lucru extrem de benefic și de reconfortant pentru el, pentru că în felul acesta el vă poate urmări în continuare, va ști că sunteți acolo. La început, pentru a nu-l frustra prea tare, puteți să țineți ușița închisă doar câteva ore pe zi, mărind treptat intervalul, până blocați complet accesul, dar făcând asta lent, întreg procesul va părea cumva natural. Puteți să apelați și la ceva recompense sau jucării speciale pentru ros, în special la început, pentru a evita agitația venită odată cu impunerea unei noi reguli, iar voi să vă vedeți de treaba voastră pe partea cealaltă a portiței. Ușor, ușor, se va obișnui cu asta, ba chiar îi va plăcea, datorită recompensei.

- Un alt aspect extrem de important îl constituie familiarizarea cu căruciorul bebelușului, pentru că acesta va fi noul lui tovarăș în timpul plimbărilor. Oricât de amuzant și ciudat ar părea, plimbările câinelui afară alături de cărucior înainte ca bebelușul să se nască, sunt ideale și vă vor scuti de un mare stres. Imaginați-vă un câine speriat de cărucior care trage în toate direcțiile posibile, urlă, latră sau sare pe cărucior în timpul mersului, speriind și bebelușul care începe să plângă, și așa haosul se declanșează. Nu veți ști ce să faceți prima oara: să calmați copilul sau câinele??? De asta este bine să îl obișnuiți ușor dinainte, atunci când nu aveți stresul copilului în cărucior, iar astfel veți parcurge totul cu calm și răbdarea pe care posibil să nu le mai dețineți în perioada imediată după naștere. Puteți chiar pune o păpușă bebeluș în cărucior, pentru a mima cât mai bine realitatea, iar păpușa o puteți folosi și în casă, mimând că o țineți în brațe, ori o schimbați, alăptați etc. Petreceți treptat cât mai mult timp cu păpușa bebeluș pentru a-l obișnui astfel cu viitorul bebe și mai ales cu faptul că atenția voastră nu îi va mai aparține lui in totalitate. Dacă această trecere se va face treptat, veți evita un mare stres al patrupedului atunci când bebelușul mult așteptat va veni pe lume și vă va umple sufletul și casa. Blănosul deja va ști cum să se comporte în preajma lui, nu va fi agitat, va fi familiarizat și cu sunetele scoase de el, va ști cum sa țină distanța și cum să îl respecte, și nici nu va fi gelos pe el. Voi va trebui să recompensați în primă fază toate aceste comportamente pe care doriți să i le formați.
Cam astea ar fi trucurile de bază în construirea unei relații sănătoase între puiul de om și patrupezi, însă țineți cont de regula cea mai importantă: oricât de calm și echilibrat ar fi companionul vostru și oricât de multă încredere a-ți avea în el, nu îi lăsați NICIODATĂ IMPREUNĂ NESUPRAVEGHEAȚI, în special la început, pentru că blănosul nostru iubit este până la urmă un câine, cu instincte și reacții imprevizibile uneori. Nu riscați!
PAȘI DE URMAT IMEDIAT DUPĂ CE BEBELUȘUL A SOSIT PE LUME
- Comportamentul natural al câinilor
Pentru a fi siguri că blănosul îl va accepta și respecta pe noul membru al familiei, trebuie să vă asigurați ca el să vă respecte în primul rând pe voi, să aveți o conexiune strânsă deja formată, bazată pe încredere reciprocă, respect, iar blănosul să fie un câine calm și echilibrat.
Acest tip de comportament se formează în timp, dar nu voi intra acum în astfel de amănunte pentru că aș devia cu mult de la subiect. Vom presupune astfel că plecăm de la aceste premise ideale.
In primele zile/ săptămâni de viață ale bebelușului, nu este indicat ca acesta să intre în contact direct foarte mult cu blănoșii, mai ales dacă aveți un câine mai agitat de fel. El va trebui să învețe să respecte mai întâi spațiul intim al bebelușului, la fel cum și noi, oamenii, îi respectăm spațiul lui intim, iar asta va conta extrem de mult pe viitor în ceea ce privește conexiunea dintre cei doi.
La menținerea distanței față de bebeluș puteți lucra și înainte de sosirea pe lume a acestuia, prin amplasarea unei portițe speciale asa cum am spus și mai sus. Eu personal asta am făcut, iar treptat am limitat accesul câinilor în camera viitoarei lor surioare. Până să le limitez accesul, i-am lăsat o perioadă bună de timp să se familiarizeze cu locul, cu pătuțul și jucăriile ei. Ei au devenit foarte relaxați în camera fetiței, astfel încât de multe ori adormeau cu mine in pat. Inițial nu le-a convenit deloc noua restricție pentru că în viziunea lor ei mai câștigaseră un loc din casă, dar ulterior s-au obișnuit, ajungând în scurt timp chiar la performanța de a nu intra în cameră neinvitati, chiar dacă lăsam portița deschisa. Păstrarea distanței se traduce prin respect în cazul de față, lucru pe care ni-l dorim!!

Făcând o paralelă cu comportamentul natural al unei cățele care abia a fătat, ea va avea același tip de comportament ca și al nostru, și anume acela de a-și proteja pe cât posibil puii de orice privire sau atingere, chiar și de cea a stăpânului în care a avut și are atâta încredere. Noi, oamenii, mereu am știut că ele au nevoie de ceva zile de acomodare în care pur și simplu să lăsăm natura să își facă treaba, și să nu intervenim in procesul acesta. La fel se va întâmpla și în cazul nostru, iar treptat, ei vor intra în contact unul cu celălalt, iar câinelui nu i se va părea nimic ciudat în acest lucru, pentru că instinctele lor sunt practic aceleași. Această separare nu va face bine doar bebelușului care are nevoie de un mediu extrem de curat în primele săptămâni de viață, dar și câinelui, care învață noua ierarhie din casă, pentru că oricât ne-am strădui ca nimic să nu se schimbe pentru ca blănoșii să nu sufere, un bebeluș în familie mereu va schimba rutina tuturor, inclusiv pe cea a cîinilor și va fi prioritar întotdeauna. De aceea este important să fim prevăzători și să încercăm să facem această schimbare bruscă și cu potențial stresant, o trecere care să pară ușoară și care vine de la sine.
- Cum să le faci cunoștință câinelui /câinilor cu bebelușul
Primul contact al bebelușului cu bănosul familiei trebuie să decurgă lent, într-o perfectă siguranță și deplin control. După ce ați parcurs negreșit toți pașii anterior menționați, după câteva zile/săptămâni de viață ale noului membru al familiei, lăsați câinele să îl miroasă de aproape pentru câteva secunde. El deja va fi familiarizat cu mirosul acestuia chiar dacă nu l-a mai mirosit până acum atât de aproape. De asemenea, lui nu ii vor fi necunoscute nici sunetele scoase de el, deci această întâlnire de gradul 0 nu ar trebui să fie deloc stresantă nici măcar pentru un câine anxios.

Inițial nu este indicat să lăsați câinii cu bebelușul nesupravegheați, ei trebuie să știe că doar voi sunteți cei ce pot iniția contactul cu micul pui de om și tot voi decideți când acesta s-a încheiat, ca în cazul joacăi spre exemplu. Acesta este unul din rolurile unui lider, adică voi: să inițieze și să poată opri anumite activități pe care le dorește și să mențină mereu controlul asupra oricărei situații.
Procesul de cunoaștere este bine să se facă treptat: câte puțin mai mult în fiecare zi, astfel vom putea ajunge curând la o stare de calm a câinelui în prezența bebelușului. Obiectivul nostru este încurajarea stării de calm în prezența celui mic. Putem chiar recompensa cu mâncare atunci când câinele ajunge la această stare dorită. Dacă nu se întâmplă așa, blănosul trebuie îndepărtat din spațiul copilului și reluat din nou contactul mai târziu, după ce acesta s-a mai liniștit. Nu certați câinele, și nu puneți accentul pe stările lui nedorite, pentru că asta poate aduce de la sine percepția greșită a copilului ca pe un dușman ce i-a invadat spațiul și care îi aduce lui restricții și pedepse. Puneți accentul pe comportamentul dorit si pe recompensă, nu pe greșeală și pedeapsă.
- Impunerea respectului câinelui față de bebeluș
Copilul este o extensie a respectului pe care câinele vi-l poartă vouă, ca lider al haitei!
Este foarte important ca blănosul nostru să vadă în bebeluș cel mult un egal și un nou membru al echipei și să învețe să-l respecte și să îl protejeze, ca pe o dovadă a respectului ce vi-l poartă deja vouă. El nu trebuie să perceapă bebelușul ca pe un inamic ce a venit să îi fure locul privilegiat în casă.
Dacă ierarhia nu se stabilește încă de la început, câinele poate începe să ia decizii de unul singur, în locul vostru, iar astfel pot apărea comportamente total deviate și nedorite precum:
- Posesivitate în loc de protecție! Câinii pot deveni cu adevărat obsedați și posesivi dacă sunt lăsați prea mult timp cu copilașul, iar ei pot deveni chiar agresivi cu unele persoane din afara familiei care se vor apropia de micuț. Nu cred că vă doriți să aveți vreo mătușa sau bunică mușcata ☹
- Alt comportament nedorit ar fi acela ca el să vrea să dețină controlul asupra noului membru, dominându-l și controlându-l, deoarece câinii simt vulnerabilitatea și fragilitatea unui bebeluș și nu am vrea ca ei să ia decizii de unii singuri în legătură cu micul pui de om, pentru că ei ne pot surprinde nu neapărat plăcut cu deciziile lor imprevizibile. Nu subestimați niciodată câinii și deciziile lor!
Astfel, respectul față de bebeluș se va impune printr-o serie de limite si reguli! Acestea trebuiesc instituite treptat cum am vorbit mai sus, pentru a nu fi percepute ca pe un șoc, însă nu trebuie să ne abatem niciodată de la aceste reguli, să nu facem nicio excepție, dacă vrem ca acestea să fie respectate cu succes. Obiceiurile creează comportamente, de aceea este extrem de importantă perseverența!
Regulile și limitările vor consta în principal în ceea ce am vorbit mai sus, și anume:
- Păstrarea distanței câinelui față de bebeluș în special la început
- Menținerea unei stări de calm în prezența lui
- Contactul limitat și treptat cu bebelușul, atât cât considerăm noi
Odată ce copilul va crește, și el se va supune anumitor reguli și va învăța să îl respecte pe prietenul lui blănos, iar în timp va ști cum să:
- Să nu intre prea mult în spațiul câinelui cu îmbrățișări frecvente, tras de urechi etc
- Să nu se ducă spre alți câini străini fără să se asigure că sunt în siguranță.
Conviețuirea alături de un câine aduce numeroase beneficii copilașului, atât din punct de vedere medical (întărirea sistemului imunitar, reducerea potențialului alergic etc), dar și pe plan social, aspect ce se va vedea în stadiile următoare ale vieții lui. Până la urmă, chiar dacă inițial pare ceva complicat și nedorit, dacă urmăm o serie de reguli simple, vom ajunge să trăim într-o armonie perfectă cu toții și ne vom bucura de viață la un alt nivel.
Acestea fiind spuse, fiți cool și responsabili în același timp, și învățați să vă creați propriul univers în care să trăiți armonios alături de ambii copii, fie ei cu două sau cu patru picioare. 😊
Cu drag, Cool Vet.
