Ce trebuie să fac în zilele toride de vară pentru sănătatea și confortul câinelui meu?
Știu că în perioada asta în Romania sunt zile de foc, iar căldura exagerată îi afectează pe blănoși în egală măsura ca și pe noi, ba uneori chiar mai rău, în funcție de circumstanțe și situația medicală individuală.
Pentru cei ce vor să înțeleagă în detaliu ce poate cauza excesul de căldură organismului patrupezilor, îi invit să citească articolul de mai jos. Pentru cei grăbiți, dar în căutare de soluții practice rapide, am să las aici o listă cât pot de scurtă cu sfaturi salvatoare pentru niște zile toride de vară! Luați o limonadă, blănosul și o agendă alături, și să înceapă studiul!!
- Dimineața pe răcoare! 😊 Surprindeți canicula! Plimbați blănoșii strict dimineața și seara! Obișnuiți-vă să vă treziți cu jumătate de oră sau cu o ora mai devreme și o să vedeți ce bine o să va prindă și vouă un astfel de început de zi!
- Tundeți câinii! Și pisicile (cele cu blană lungă), de ce nu?? Oricât de multe explicații și mituri contra acestui obicei ar exista cu privire la blana care acționează ca o barieră termică etc TRUST ME! Se vor simți mult mai bine tunși, în special cei foarte lățoși. Pentru mine, dovada vie sunt ai mei copilași cu 4 picioare care sunt tunși de 2 ori pe an, iar imediat după tuns respiră mult mai bine și au un tonus general mai ridicat.
Trebuie însă avut grija la câinii proaspăt tunși (în special cei tunși foarte scurt), ei trebuie să poarte body-uri/tricouri câteva zile imediat după tuns și trebuie feriți de razele directe ale soarelui, pentru a preveni insolația.
- Nu lăsați câinii nesupravegheați în mașină, nici măcar cu geamurile crăpate și nici măcar pentru perioade foarte scurte de timp. Un mare NU pentru asta!
- Asigurați-le în permanență o sursă proaspătă și curată de apă, iar ca TIPS practic, puteți pune câte 1-2 cuburi de gheață în ea pentru o răcorire mai bună.
- Pentru rasele de câini fără păr pe urechi și extremități ori pentru aceia cu lipsuri de păr din anumite cauze medicale, puteți aplica un strat fin de cremă cu protecție solară pe acele zone fără păr. Puteți opta pentru creme cu protecție solară speciale pentru câini (varianta recomandată), dar și produsele pentru bebeluși ar fi ok in lipsă de altceva.
- ALTE SURSE DE RĂCORIRE PENTRU BLĂNOȘI:
Dacă nu aveți o sursă de răcorire precum aerul condiționat/ ventilatoare, puteți să apelați la unul din următoarele trucuri:
- Aplicați prosoape ude sau cuburi de gheață învelite în prosop: pe spate, picioare și abdomen (niciodată pe torace)
- Există salteluțe sau chiar hăinuțe speciale răcoritoare care conțin un anume tip de gel special pentru a le oferi mai mult confort termic blănoșilor
- Pentru cei ce stau la curte, puteți investi într-o piscină specială pentru câini. Puteți lăsa și stropitorile pornite, însă nu recomand joaca cu furtunul cu apă, aceasta putând cauza pneumonie prin aspirație dacă patrupedul inhalează apă pe nas și multe altele.
- În cazul în care sunteți nevoiți să scoateți blănoșii în mijlocul zilei afară:
- Niciodată nu încurajați joaca! Încercați să le mențineți nivelul de excitație cât mai scăzut
- Limitați plimbările pe cât posibil, strict cât să își rezolve nevoile de bază și înapoi în casă!
- Evitați asfaltul încins pentru a evita arsurile pernițelor! Aici puteți aplica regula de 5 secunde: dacă asfaltul este prea cald pentru mâna voastră dacă o țineți 5 secunde pe el, înseamnă ca este prea cald și pentru pernițele lui.
Totuși, dacă s-a întâmplat, fiți pregătiți cu un balsam special de pernițe ori în cazuri urgente puteți folosi și ceva creme naturiste ce aveți prin casa precum crema de gălbenele/tătăneasă, uleiul de nucă de cocos etc Aplicați un strat fin și evitați linsul pentru câteva ore după aplicare.
- Luați cu voi întotdeauna un recipient portabil pentru apă, chiar dacă plimbarea este scurtă!
- RASELE BRAHICEFALICE (Mops, Buldog, Shih Tzu, Cavalier King Charles etc) nu ar trebui scoase DELOC afară în mijlocul zilei atunci când temperaturile sunt extrem de ridicate! Din cauza conformației lor anatomice, aceștia au mari probleme legate de termoreglare și de reglare a respirației în condiții extreme de căldură. Dacă mai adaugi și o problemă cardiacă, deznodământul poate fi unul neplăcut (multe din rasele enumerate sunt predispuse la probleme cardiace).
Pentru a putea preveni un lucru, trebuie să fim în primul rând conștienți de el și să intuim când acesta se poate întâmpla. Într-adevăr există și situații pe care nu le putem evita indiferent de cât de mult ne ferim de ele, însă de cele mai multe ori puțină vigilență din partea noastră poate elimina multe situații neplăcute și ne ajută să nu fim luați prin surprindere. Pentru a înțelege cu adevărat riscurile temperaturilor crecute trebuie să aveți niște noțiuni minime despre procesele ce au loc în organismul micuților sub influența acestora.
Ce se întâmplă în corpul câinelui meu vara din cauza temperaturilor prea ridicate și cum pot să-l ajut pentru a evita sau diminua disconfortul și eventualele boli provocate de acestea ?
- Deshidratarea presupune pierderea unei mari cantități de apă din organism asociată cu un aport insuficient de apă din exterior. 80% din organismul animal este apă, apa fiind cuprinsă în celule, în țesuturi și în vasele de sânge. Vara există riscul deshidratarii datorită căldurii foarte mari resimtită mult mai rau de prietenii noștrii blănoși decat de noi oamenii. Deshidratarea câinilor are loc în majoritatea cazurilor (fără ca noi proprietarii să conștientizăm) în timp ce ne jucăm cu ei (câini care aleargă obsesiv după minge și nu se opresc nici măcar să bea apă sau pentru a-și regla respirația și bătăile inimii). Deshidratarea poate duce la infarct sau lipotimii (leșinuri), pentru că apa contribuie și la menținerea tensiunii arteriale.
Cum combatem deshidratarea?
- Plimbări dimineața și seara, când temperaturile nu sunt așa ridicate precum la orele prânzului.
- Să luăm tot timpul apă cu noi (există recipiente speciale, ușor de cărat, care nu ocupă mult loc în geantă/rucsac)
- Pauze mai mari decât de obicei în timpul perioadei de joacă: sa fie mai mari perioadele de pauză decât joaca propriu-zisă sau macar egale. Chiar dacă ne vedem cățelușul dornic să alerge încă o tură după minge, trebuie să fim raționali și să știm când să spunem stop! Există cazuri când leșină din cauza efortului suprapus peste temperaturi prea ridicate. Acest risc este mai mare în cazul raselor de câini brahicefalice (Mops, Bulldog Francez,Englez,Shih Tzu etc și metișii lor)
- Când temperaturile sunt foarte ridicate trebuie să conștientizăm că cel mai bine pentru prietenul nostru patruped este sa rămână acasă unde temperatura este una constantă, iar apa îi este la dispoziție ori de câte ori simte nevoia să bea. Legat de asta, majoritatea dintre noi greșim destul de des, fiind obișnuiți să fim insoțiți pretutindeni de prietenul nostru, și nu putem concepe să-l lăsăm acasă, pentru că el s-ar supăra cu siguranță pe noi, nu-i așa? Stați liniștiți oameni buni, câinele vostru vă iubește necondiționat ,chiar și atunci când îl lăsați câteva ore singur. Până la urmă, noi suntem ființe cerebrale , responsabile de viața lui! Ei nu pot avea singuri grija de ei și nu pot lua decizii bune mereu, așa că această sarcină ne revine nouă, părinți responsabili ce suntem!! 😊
2.Hipertermia! Apare foarte des vara, în urma supraîncălzirii organismului, iar cazurile cel mai des întâlnite sunt ale câinilor lăsați în mașină chiar și pentru perioade foarte scurte de timp. Geamurile ușor crăpate nu sunt o soluție atunci când este foarte cald afară, pentru că știți bine la ce temperaturi se poate ajunge în interiorul unei mașini atunci când aceasta este oprită, mai ales dacă este închisă la culoare. Vara aceasta au fost zile cu temperaturi de 40 de grade la umbră, extrem de mult!
Nu este de glumit cu această afecțiune. Nu de puține ori ea are un sfârșit tragic, pentru că animăluțul poate intra extrem de rapid într-o stare de comă (secundar hipertermiei apare atacul vascular cerebral), iar dacă el nu este stabilizat rapid, poate muri, pentru că unele procese petrecute în organism devin ireversibile. Cea mai bună metodă de tratament este bineînțeles prevenția! Niciodata nu lăsați câinele singur în mașina oprită, chiar dacă stă la umbră și geamurile sunt ușor lăsate! Nu vă asumați acest risc!
3.Insolația Eu personal ador să-l iau pe Stoker cu mine în vacanțe mai ales de când au început să apară hoteluri pet friendly. Cred că și voi sunteți adepți ai acestui obicei sănătos, care poate deveni total nesănătos în anumite circumstanțe. Pentru a nu ne expune la riscul de insolație, noi oamenii avem niște trickuri pe care le folosim. Cam aceleași reguli de bază sunt valabile și pentru companionii noștri, atunci când îi luăm cu noi la plajă. Câinii recent tunși sunt cei mai predispuși la insolație și cei de culoare neagră pentru că atrag mai mult razele solare. Trebuie să-i ferim să stea perioade îndelungate în bătaia directă a razelor de soare. Insolația se manifestă inițial prin accelerarea respirației, slabiciune musculară,hipersalivație, mucoase uscate, iar semnele progresive sunt: mucoase palide, scăderea ritmului cardiac și respirator, vomă și diaree (uneori cu sânge), tremur muscular, convulsii, colaps.
Este bine să avem la noi o umbrelă sau orice altă sursă de umbră, unde micuții se pot adăposti la orele cu temperaturi mari. Apa asigurată la discreție previne riscul de insolație. Dacă totuși câinele face insolație, ca măsură de prim ajutor recomand să îi acoperiți cu un prosop ud și să îi puneți imediat la umbră. Încercați să îi ventilați (le puteți face vânt cu un prosop) pentru a respira mai bine. Dacă simptomele persistă mergeți de urgență la medicul veterinar pentru a-i acorda primul ajutor și tratament de specialitate.
4.Arsuri cutanate Sunt predispuși în special câinii albi sau aceia tunși prea scurt. Ei trebuie feriți de soare, iar aceia tunși prea scurt trebuie să poarte neaparat un tricou/bluză din material vaporos, de culoare deschisă și cat mai subțire până le va crește puțin părul. Asta este valabil și pentru plimbări scurte vara, nu doar la plajă.
În funcție de gradul lor, arsurile cutanate apar inițial ca niște pete roșietice pe piele ,iar în cazuri mai grave se pot observa așa numitele papule (bășici). În primă fază până ajungeți la medicul veterinar puteți aplica unguent de gălbenele sau miere direct pe zonele afectate.
5.Neliniștea/agitația, inapetența. Câinii devin agitați atunci când nu au un confort termic. Se plimbă într-una și pare că niciun loc nu îi mai satisface. Beau cantități mari de apă, iar apetitul pentru mâncare scade. Atunci când un animăluț (indiferent de specie sau de rasă) are un disconfort (indiferent de natura lui) i se va declanșa instinctul de supraviețuire (stare de alertă), și va neglija alte funcții precum hrănirea. În momentul acela, primordial pentru el este găsirea confortului termic și nu alimentația. Legat de acest aspect, atrag atenția în special părinților de animăluțe cu probleme gastrice! Asupra unui organism sănătos nu se observă repercursiuni dacă acesta a sărit o masă, însă în cazul în care micuțul suferă de o gastrită cronică sau de orice altă sensibilitate la nivelul stomacului, faptul că sare peste o masă îi poate declanșa un cerc vicios: hiperaciditate – vomă – greață – dureri abdominale -dispariția totală a apetitului și tot așa! Pentru a evita astfel de cazuri trebuie să fiți atenți dacă animalul se hrănește sau nu, și trebuie să aveți grijă ca acesta să mănânce, chiar și cantități foarte mici de hrană , la intervale mai mici de timp, pentru a evita cascada de simptome gastrice. Îi puteți răsfăța cu puțină conservă specială pentru afecțiunile gastrointestinale (există diete foarte bune pe piață).
Alte probleme medicale întalnite mai des vara
- Țânțari, purici, căpușe: Acești paraziți externi își fac apariția primăvara și rezistă până în lunile de toamnă. Ei sunt periculoși atât prin efectele directe asupra pielii, cît și prin bolile foarte grave, mortale pe care le pot transmite: dirofilarioza (viermi cardiaci!), babesioza, borelioza, anaplasmoza etc. Evident, prevenția e cea mai bună armă împotriva acestor paraziți, iar despre deparazitarea externă am discutat pe larg aici.
- Micoze cutanate și alte dermatite : Suntem tentați să îi ducem pe micuți în tot felul de bălți, lacuri, ape neamenajate pentru a se răcori, însă de foarte multe ori, pe lângă distracție se aleg și cu probleme cutanate. Ideal este să nu îi lăsați să înoate în astfel de locuri, dar dacă totuși o faceți, imediat ce ajungeți acasă este bine să îi spălați cu șampoane dezinfectante, cele care conțin Clorhexidină sunt foarte bune!
- Afectiuni respiratorii și oculare: Aerul condiționat este extrem de greu de suportat de către micuți. El produce deseori afecțiuni oculare (hipersecreții lacrimale, conjuctivite, blefarite etc) , cât și afecțiuni respiratorii ( de la o simplă răceală până la pneumonii). În cazurile în care nu puteți renunța la el, aveți grijă ca animăluțul să nu stea în bătaia directă a aerului.
- Faringite/laringotraheite/traheobronsite : O greșeală extrem de des întâlnită în practica mea de zi cu zi este aceea de a-i hrăni cu alimente sau apă din frigider! Câinii și pisicile au temperatura corporală normală mai mare decât a oamenilor ( la ei 38,5 – 39,2 sunt considerate temperaturi normale), iar în urma efortului depus la joacă temperatura poate crește fiziologic și până la 40 de grade celsius! În astfel de momente, ei trebuie să primească apă la temperatura camerei, poate chiar puțin încălzită, altfel, diferența de temperaturi ar fi un șoc pentru organism, iar ganglionii sunt primele organe care reacționează și se inflamează. Netratată , această inflamație locală poate avansa până la afecțiuni de tipul faringitelor, laringitelor, traheobronșitelor.
- Câinii bătrâni care deja au probleme, în special probleme cardiace trebuie feriți cât mai mult de căldură. Ei trebuie să fie scoși afară strict dimineața și seara, pe răcoare.
- Alergii respiratorii sezoniere – Într-adevar, acestea se întalnesc cu precădere primăvara, dar netratate la timp se pot prelungi și pe timpul verii. Aceste alergii se manifestă sub formă de strănut de cele mai multe ori, disconfort general, respirație ușor îngreunată, nas infundat etc. O cură de câteva zile cu medicație antihistaminică poate rezolva această problemă. Medicul veterinar va decide în urma consultației dacă este nevoie sau nu.
- Alergii cutanate pe fond alimentar: Alergiile pe fond hiperproteic (prea multă carne!) sunt declanșate mult mai ușor vara, deoarece în sezonul cald metabolismul se schimbă (accelerează), iar necesarul de proteină și de grăsime scade considerabil comparativ cu iarna (atunci organismul are nevoie de grăsime și proteină mai multă pentru a face față temperaturilor scăzute). Hrana trebuie adaptată și în funcție de sezon.
Aștept cu drag întrebările și părerile voastre! Fiți cool și responsabili în același timp!
Dr. Ana Simion