Buna Laura, iti multumesc din suflet ca ai acceptat invitatia mea la acest interviu, spune-mi in primul rand cateva cuvinte despre tine, pe scurt, ca lumea sa stie cine esti si cam ce calificari ai.
Am absolvit Facultatea de Medicina Veterinara in anul 2013 si tot de atunci am lucrat pana in prezent in clinici veterinare de urgente din Bucuresti, clinici cu program non stop. Interesul meu major pe plan profesional este medicina interna, insa pentru ca prima legatura a fost cu medicina de urgenta, ramane si aceasta ramura una dintre preferatele mele. De-a lungul timpului am participat la cursuri si congrese internationale si nationale, simpozioane, conferinte, workshopuri si intalniri cu medici veterinari de referinta. Am incercat in toti acesti ani sa fiu la curent pe cat posibil in ceea ce priveste subiectele de interes, insa stiu ca mai am foarte multe de invatat, medicina e o stiinta care este intr-o permanenta evolutie, asa ca nu ma voi opri prea curand. Luna aceasta am implinit chiar 7 ani de cand am inceput sa lucrez in domeniu.
Bun, acum sa trecem direct la subiect, vom aborda situatia critica actuala, pandemia de Covid 19. Informatiile din mass media se schimba de la zi la zi, poate chiar de la ora la ora, iar asta creaza confuzie in masa. Pentru cei ce chiar cauta raspunsuri de la specialisti si se informeaza corect, vreau sa lamurim niste astepte foarte importante:
In primul rand animalele de companie pot fi afectate in vreun fel de virusul Covid 19?? Se pot imbolnavi?

Trebuie mentionat in primul rand faptul ca si animalele, cainii si pisicile, pot fi afectate de un tip de coronavirus. Afectarea acestuia este strict de natura gastrointestinala, simptomatologia putand fi tratata usor, iar rata de supravietuire este mare. La pisici, virusul de tip corona poate suferi mutatii genetice si ulterior poate produce boala numita peritonita infectioasa felina, boala care din pacate are o rata de mortalitate foarte mare. Revenind la Covid-19, laboratorul de referinta Idexx a anuntat in data de 17 martie ca in urma numeroaselor teste efectuate, animalele nu sunt pozitive la infectia cu Covid 19. In cazul unor afectiuni respiratorii, proprietarii sunt indemnati sa se adreseze medicului veterinar pentru efectuarea unor teste in vederea depistarii bolilor respiratorii frecvente, nu Covid.
Acum ca am aflat ca animalutele noastre dragi nu pot face boala, poti sa mi spui daca au vreun rol in transmiterea bolii??Pot fi vectori, adica purtatori si transmitatori de boala catre om ?? Cum si din ce pot contacta animalutele noastre virusul?
Aici parerile sunt impartite. Daca ar fi sa ne imaginam un caine care sta in casa cu o persoana purtatoare de Covid, care elimina virusul prin secretii (saliva, mucus) si care mangaie cainele respectiv, particulele virale pot ajunge pe blana animalului. Acesta poate transmite mai departe particulele respective, demonstrat ca rezista destul de mult timp in mediu, catre o persoana sanatoasa si astfel sa se produca infectarea. In acest caz, cainele se numeste vector, organismul lui nu dezvolta boala insa poate transmite indirect de pe suprafata corpului. Din pacate, nu exista niciun articol stiintific care sa sustina aceasta teorie.
Doamna Alina Marina are o intrebare foarte buna, dansa vrea sa stie cat poate virusul sa reziste pe blanita animalelor. Doamna Alina are un bichon pe care il spala pe labute si blanita dupa fiecare iesire afara . Este aceasta masura preventiva suficienta pentru a ne proteja? Bichonul doamnei Alina doarme cu dansa in pat, si nu cred ca este singura care se confrunta cu aceasta situatie, chiar si eu pot sa subscriu! Avem nevoie de un anumit dezinfectant, o anumita substanta activa pentru a spala blanosii dupa iesirile de afara pentru a evita transmiterea virusului in casa??
Eu nu recomand folosirea niciunui dezinfectant pentru suprafete pe pielea sau blanita animalelor de companie. Asa cum este suficienta ca metoda de preventia spalarea pe maini cu apa calda si sapun, tot asa ar trebui sa fie suficienta si toaletarea de rutina a animalului cu sampoane speciale pentru ei,bineinteles. Atunci cand sunt scosi la plimbare, consider ca e important ca animalele sa nu ia contact cu alte animale sau cu persoane, cel putin avand in vedere situatia actuala.
Acum ca am lamurit aspecte esentiale legate de Covid 19, hai sa vorbim si despre lucruri legate de organizare pe timp de pandemie!
Pentru ca in toate domeniile s-au luat anumite masuri de preventie, ce masuri au fost luate in cabinetele veterinare din Romania??? De exemplu , aici la mine in UK toti oamenii care intra in cabinetul veterinar sunt invitati respectuos sa foloseasca gelul antibacterian pus special la dispozitie pentru ei in receptia clinicii, iar in sala de consultatii are voie sa intre un singur proprietar alaturi de pacient, exceptie facand doar atunci cand cainele este anxios, agresiv si nu poate fi stapanit decat de 2 sau mai multe persoane. Toate animalele vin la clinica pe baza de programari, astfel incat sa evitam aglomeratia in sala de asteptare. Iar pentru clientii aflati in izolare, cu simptome, s-a pus la dispozitie serviciul de telemedicina, adica facem consultatii prin video call, iar daca animalul are intradevar o urgenta, un membru al familiei, fara simptome va aduce animalul la clinica, fara insa a intra in contact cu proprietarul din izolare. Exista o sala de consultatie speciala pentru astfel de situatii, la care accesul se face pe o usa separata iar camera respectiva este intens dezinfectata dupa fiecare consult, iar medicul veterinar isi ia masuri de precautie precum purtarea mastilor, manusilor, distanta de minim 1 m de proprietar..In Romania s-au luat astfel de masuri?
Si in Romania s-a mobilizat comunitatea veterinara. In primul rand, in aceasta perioada incurajam apelurile telefonice catre clinica inainte de deplasarea de la domiciliu. Printr-un simplu apel telefonic, proprietarii pot discuta direct cu medicul veterinar care poate ulterior recomanda, dupa caz, fie vizita la clinica pentru un consult amanuntit, fie doar cateva sfaturi pentru ingrijirea la domiciliu. Daca totusi este necesara deplasarea catre clinica veterinara, proprietarii trebuie sa stie ca majoritatea, daca nu, chiar toate unitatile veterinare dispun de dezinfectati sub forma de gel, pe baza de alcool, pe care ii pun la dispozitia oamenilor fara costuri suplimentare. Distantarea intre oameni e importanta pentru prevenirea raspandirii virusului asa ca vor observa in timpul consultatiei ca medicul veterinar va pastra o distanta mai mare decat de obicei, atat fata de proprietar cat si fata de animal, atunci cand este posibil. Masca de protectie este responsabilitatea proprietarului, iar in unele clinici, medicii veterinari pot alege sa nu intre deloc in contact cu persoanele care nu poarta masti de protectie. Atentie insa, mastile de zi cu zi nu sunt dispozitive medicale!
Respecta oamenii aceste masuri??

Un simplu apel telefonic te poate lamuri daca e cazul sa te deplasezi catre unitatea veterinara sau nu
Incurajam oamenii sa vina in principal pentru urgente si foarte important, sa isi anunte venirea pe cat posibil pentru a evita aglomerarea. In cazul unei eventuale aglomerari la o clinica veterinara, se pot redirectiona catre alte clinici de urgenta. Din pacate, ne confruntam in continuare cu cazuri care nu reprezinta doar urgente, ci manopere de rutina, cum ar fi toaletarea gherutelor, a urechilor, simple manopere de preventie care pot fi realizate si la domiciliu, cum sunt deparazitarile interne si externe. Bineinteles, ma refer la cazurile in care toaletarea gherutelor nu este impusa de o afectiune care sa depinda de asta. Consider insa ca este datoria noastra, a medicilor veterinari, sa informam oamenii referitor la ce reprezinta o urgenta si ce nu, din acest motiv incurajez apelul telefonic catre clinica.
Daca nu respectam aceste reguli impuse de medicii veterinari, la ce riscuri ne supunem noi , proprietarii de animale , sau la ce riscuri supunem stafful medical, in special medicul veterinar? Cu alte cuvinte, de ce este cu adevarat important sa respectam indrumarile medicilor veterinari ?? Te simti amenintata in vreun fel de virusul Covid 19 din perspectiva meseriei pe care o ai?
S-a tot discutat in ultimele saptamani despre distantarea sociala. Medicii veterinari lucreaza in primul rand cu oamenii, consultatia corecta si managementul unui caz depind in proportie de 80% cred eu de comunicarea dintre medicul veterinar si proprietar. Suntem o categorie profesionala expusa infectarii prin natura relatiei pe care o avem cu proprietarul care intra pe usa clinicii. Ne asezam de o parte si de alta a unui birou si discutam poate si 20-30 minute despre afectiunile animalului, despre planul de tratament, despre prognostic si asteptari, e imposibil sa limitam complet interactiunea cu proprietarul. De aceea suntem nevoiti sa ne luam cateva masuri de protectie si totodata asteptam acelasi lucru din partea fiecarui om care trece pragul salii de consultatie. Sa ne protejeze pentru a ne putea continua munca, pentru a putea fi disponibili si raspunde tuturor intrebarilor, pentru a nu bloca accesul animalelor la un serviciu veterinar care in unele situatii le poate salva viata. Sa nu uitam ca oriunde in lume, serviciul veterinar pentru animalele de companie este un lux, iar in Romania nu este sustinut de stat.
Ce beneficiu ne va aduce faptul ca vom respecta masurile impuse?
Cred ca distantarea sociala si faptul ca deplasarile se vor face doar in cazuri necesare, vor diminua raspandirea virusului si astfel nu riscam o criza in sistemul medical, pe care sincer, nu cred ca Romania o poate sustine.
S-au inchis cabinetele veterinare din Romania? Sau si-au redus programul?? Aici in UK multi medici veterinari s-au speriat si refuza sa mai vina la munca, fiind criza de personal medical. Care e situatia in Romania?
Inca o data, lumea trebuie sa inteleaga ca respectand masurile de preventie impuse, ajuta la mentinerea clinicilor vet deschise pe timp de criza, lucru extrem de important pentru situatiile cu adevarat urgente!
Asa cum mentionam mai devreme, serviciile veterinare nu sunt sustinute de stat si unitatile veterinare fac parte din domeniul privat. Nu ne permitem inchiderea activitatii pentru ca, fie criza sau nu, plata facturilor nu se opreste, iar scaderea venitului pana la zero nu este o solutie. Eu lucrez la o clinica veterinara non stop, programul nu a fost modificat, in continuare asiguram asistenta veterinara la orice ora, insa incurajam programarile sau apelurile telefonice prin care sa fim anuntati de venirea unui pacient, critic sau nu. Astfel, activitatea se desfasoara mult mai organizat.
Spune mi te rog, clar si concret pentru ce ar trebui sa vina oamenii la cabinetul veterinar, si cum ar trebui sa procedeze in cazul in care nu au o urgenta si doar au nevoie de putina mancare, de o solutie spot on pentru deparazitare interna, de o prescriptie medicala pentru medicamente de long term use pentru bolnavii cronici etc?
Aici e un pic mai greu. Ceea ce tie ti se pare urgent, poate ca nu este, si invers. Repet, poate obsesiv, dar un simplu apel telefonic te poate lamuri daca e cazul sa te deplasezi catre unitatea veterinara sau nu. Bineinteles sunt situatii in care prin telefon nu ne putem da seama daca este vorba de o urgenta sau nu, si e posibil sa chemam catre clinica pacienti care nu au nevoie de ingrijiri speciale, ci doar de un consult fizic pentru a stabili daca este sau nu vorba de o urgenta. Ca un mic ghid, as incuraja proprietarii sa verifice cateva constante fiziologice simplu de evaluat, pentru a putea discuta concret cu medicul veterinar: temperatura rectala, calitate puls, culoarea mucoaselor aparente, frecventa respiratorie, etc. Toate acestea le pot fi aratate de catre un medic veterinar si odata retinute, pot ajuta foarte mult proprietarul in a-si da seama daca ceva e in neregula sau nu. Ce e foarte important de mentionat, aceasta evaluare superficiala pe care o pot face proprietarii la domiciliu nu poate inlocui un consult fizic al unui medic veterinar.
Sper ca am atins cateva elemente cheie si vreau ca lumea sa inteleaga ca am ales sa facem acest interviu tocmai pentru constientizare si pentru a face oamenii sa priveasca problema si din perspectiva cealalta, a medicului veterinar. Nimanui nu ii este usor in aceasta perioada. La final, un sfat pentru proprietarii de animale din romania?
Sa ramana calmi, sa isi continue munca de la domiciliu, acolo unde e posibil, sa ii protejeze pe cei din jur si sa ramana optimisti ca totul va fi bine. Sa aiba un medic veterinar de incredere la care sa poata apela la orice ora, o clinica veterinara non stop unde sa primeasca raspunsuri atunci cand au nelamuriri sau dubii. Sa se asigure ca plimbarile blanosilo sunt cat mai scurte, strict pentru nevoile fiziologice, si nu cele sociale. Si nu in ultimul rand, sa ramana pozitivi.
Multumesc inca o data Laura pentru raspunsuri, sper ca informatia sa ajunga acolo unde trebuie si sa ne mobilizam cu totii, sa invatam sa ne protejam unii pe altii, sa devenim o unitate in ganduri si in fapte, de asta are nevoie acum Romania.
Fiti cool si responsabili in acelasi timp dragii mei, cred ca sloganul meu se potriveste de minune in aceasta perioada! Aveti grija de voi si de blanosi!
Dr. Ana Simion, al vostru Cool Vet
