După cum vă puteți da seama și din denumire, aceasta este o afecțiune tare ciudațică întâlnită strict la rasa Shar-Pei. Nu se cunosc încă perfect mecanismele de declanșare ale acestei boli și nici tratamentul din păcate 🙁
Este o boală puțin mediatizată și puțin cunoscută în general, însă pun pariu că toți părinții de Shar-Pei cunosc sau măcar au auzit de această patologie cel puțin curioasă.
După cum îi spune și numele, ea se manifestă în principal prin febră severă (deseori peste 41 de grade!) , durere și umflarea articulațiilor jaretelor (călcâiele). Este o afecțiune foarte gravă și netratată ea duce la moarte prin colaps renal și hepatic.
Ce este de fapt această boală și ce duce la declanșarea ei?
Este o patologie specifică Shar-Peiului, însă nu toate exemplarele acestei rase o au! Se pare că sunt mai predispuși să o dezvolte cei ce au pliuri cutanate în exces. Este o boală ce are determinism genetic, de aceea nu trebuie să montăm exemplarele ce au această patologie pentru a reduce pe cât posibil răspândirea defectului. Ce este și mai curios e faptul că s-a descoperit că din doi Shar-Pei perfect sănătoși, fără nici un semn de boală, există neșansa de a ieși unul care să manifeste acest defect genetic.
Această mutație genetică duce la acumularea în exces în organism a unui compus toxic numit amiloid, care în mod normal nu are ce să caute în organismul micuților, iar acesta determină o reacție inflamatorie generalizată cronică.
S-a demonstrat că boala se declanșează de cele mai multe ori în jurul vârstei de 1 an și jumătate, însă nu este o regulă, ea se poate declanșa și la vârste mai înaintate și are forme diferite de manifestare și de severitate, toate acestea depinzând de fiecare organism în parte și de cantitatea de amiloid care s-a format.
Din păcate, mecanismele exacte de producere și manifestare ale acestei boli nu sunt încă total elucidate, rămânând extrem de multe enigme legate de aceasta.
Pe lângă faptul că este determinată genetic, febra Shar-Peiului se poate dobândi și secundar altor boli precum boala canceroasă, orice infecție cronică, boli mediate imun etc așa că nu neglijați nicio problemă oricât de minoră ar fi a Shar-Peiului dvs, pentru că riscați să declanșați febra!
Cum recunosc Febra Shar-Peiului? Care sunt manifestările ei?
Simptomele Febrei Shar-Peiului sunt în principal următoarele:
- Febră
- Anorexie (pierderea apetitului)
- Letargie (stare generală extrem de proastă)
- Deshidratare
- Jareți umflați (articulația călcâielor în special, dar în cazurile grave și alte articulații)
- Pierdere în greutate
- Durere articulară și abdominală (câinele are postură de cocoșat, gârbovit)
- Dificultate în deplasare
- Respirație greoaie
Există metode de diagnostic pentru Febra Shar-Peiului? Pot preveni apariția ei?
Din păcate nu putem preveni apariția acestei boli chiar dacă eliminăm de la montă subiecții care o au. Există și forme de purtători asimptomatici, adică unii câini au boala, dar nu manifestă clinic simptomele specifice ei, însă o pot transmite mai departe urmașilor, la care nu se poate ști niciodată dacă boala se va manifesta clinic sau nu. Este o loterie.
Pentru a fi precauți, chiar dacă Shar-Peiul nostru este perfect sănătos, este bine să îi facem periodic analizele de sânge și urină, ecografie abdominală și chiar să îi masăm zilnic articulațiile, și să îi măsurăm temperatura, pentru a descoperi o posibilă decanșare a bolii în cel mai incipient stadiu, pentru a putea stagna evoluția bolii.
Diagnosticul Febrei Shar-Peiului este unul complex și dificil de stabilit, deoarece nu există un test specific 100% care să ne spună cu certitudine că un pacient are sau nu boala. Pentru confirmarea bolii, medicul veterinar trebuie să facă o multitudine de teste pentru a elimina mai întâi alte boli cu aceleași manifestări cum ar fi bolile transmise de vectori ( Ehrlichioza, Borelioza, Dirofilarioza etc), boli auto-imune etc. Pe lângă testele de sânge și de urină medicul veterinar trebuie să coreleze și semnele clinice.
Cele mai uzuale modificări apărute în testele pacienților cu Febra Shar-Peiului:
- Testele de sânge: – Neutrofilie
- Monocitoză
- Colesterol mărit
- Hipermagneziemie
- Hipoalbuminemie
- Hiperglobulinemie
- Trombocite crescute
- Testele de urină: – Proteinurie (prezența proteinelor în urină)
- Ecografie abdominală: modificări structurale renale și hepatice
- Radiografie: – Acumulări de lichid în articulații în special
- Biopsia: poate determina gradul de avansare al bolii
Febra Shar-Peiului se poate vindeca?
Din păcate nu există niciun tratament pentru febra Shar-Peiului, odată declanșată ea trebuie ținută în frâu prin tratament simptomatic și de susținere. Când apar puseele febrile, obiectivul principal este scăderea temperaturii corporale cât mai repede cu putință.
Recomand ca în prima fază să aplicați prosoape ude pe tot corpul câinelui, dar și cuburi de gheață la nivelul membrelor. Dacă febra nu cedează mergeți de urgență la medicul veterinar pentru că această febră nu scade la antitermice uzuale și necesită tratament de specialitate, de cele mai multe ori intravenos și injectabil.
Aștept cu mare drag și nerăbdare curiozitățile voastre la contact@coolvet.ro și sper că v-am stârnit curiozitatea cu acest articol! Medicina veterinară este un domeniu atât de vast, care nu încetează nicio secundă să ne uimească! Ăsta este unul dintre motivele pentru care iubesc această meserie!
Dr. Ana Simion
4 comments
Buna ziua, am o intrebare: ce stiti despre boala sharpeiului care produce colagen in exces si tratamentul adecvat?
Buna ziua, dvs va referiti la o patologie specifica in principal Shar-Peiului ce poarta numele de mucinoza cutanata. Ea consta in acumularea in exces de acid hialuronic in piele(derm) si sange (mai precis acumularea in exces a mucinei, componenta principala a acidului hialuronic). Este o boala cu determinism genetic ce nu are inca un tratament cunoscut, precum majoritatea bolilor genetice. Tratamentul va consta doar in tratarea simptomelor, si nu a cauzei principale. In acest caz se pot trata doar complicatiile aparute precum infectiile bacteriene secundare sau intertrigo.
Buna ziua am un sharpey de 12 ani de vreo 2 zile este foarte plictisit nu are chef nici de mancare nici de iesit la plinbare doarme aproape toata ziua
Cand il chemam la plinbare sarea in sus de bucurie acum merge dar nu mai face la fel am luat temperatura si are 39
Nu mai stati pe ganduri, mergeti cu el la veterinar. febra este doar un simptom, ce poate fi intalnit intr-o multime de alte boli, nu e neaparat sa aiba febra Shar-Peiului!! Va avea nevoie de niste analize de sange pentru a sti exact ce se intampla in organismul lui. In aceasta perioada aveti mare grija cu deparazitarea externa, sa fie mereu facuta la zi,deoarece ne confruntam cu babesioza in acest sezon, o boala extrem de grava, care si ea se poate manifesta prin febra si celelalte simptome descrise de dvs.