Așa cum v-am obișnuit, o să vorbesc deschis și pe înțelesul tuturor, începând de la noțiuni de bază pe care sunt sigură că vreți să le aflați pentru a înțelege mai bine ce se întâmplă în organismul patrupedului vostru. Enjoy!
Ce sunt glandele perianale și care este rolul lor in organismul animal?
După cum le spune și numele sunt două mici glande (organe secretoare) ce sunt situate în interiorul rectului, de-o parte și de alta a anusului (ora 8 si ora 4) la câini, pisici și alte specii de mamifere. Aceste glande perianale secretă în mod fiziologic (adică normal) o substanță uleioasă, urât mirositoare, de culoare alb-gălbuie, uneori chiar verzuie!
Această substanță este bogată în feromoni, lucru ce îi conferă în principal rolul de marker teritorial, adică animalele își marchează teritoriul cu ajutorul acestei secreții . Dar ce sunt feromonii? Sunt mediatori chimici ce se găsesc în mai multe secreții și excreții (salivă, fecale, urină, glande perianale) și au în principal rol de identificare și individualizare a fiecărui cățel sau pisică. Așa cum noi oamenii avem fiecare mirosul nostru specific, așa au și animalele, datorită acestor substanțe. Dacă noi le sesizăm doar ca pe ceva urât mirositor , nasul fin al patrupedelor noastre percepe informații mult mai complexe precum:
- Al cui este teritoriul pe care se află
- Poate deosebi un mascul dominant (alfa) de unul care poate fi dominat
- Poate detecta o femelă în călduri sau una gestantă etc

Astfel se explică de ce masculii nu urinează o ingură dată, ci de mai multe ori și în cantități mici, pentru a putea acapara cât mai multe teritorii.
Mirositul la fund devine datorită feromonilor din glandele perianale o adevărată scanare a unui animal nou întâlnit.
Motanii merg mult mai departe de atât, ei urinează în diverse locuri, inclusiv în casă în mod intenționat atunci când vor să-și marcheze teritoriul, obicei întâlnit în special la motanii tineri necastrați în momentul atingerii pubertății. De regulă, declanșarea acestui obicei ne indică faptul că felina noastră a ajuns la maturitatea sexuală și este momentul optim pentru intervenția chirurgicală de sterilizare dacă ne dorim să scăpăm de acest obicei al lor. Citeste aici mai multe despre sterilizarea(castrarea) pisicilor.
Glandele perianale ale câinilor trebuiesc vidate (curățate) periodic obligatoriu?
Aceasta este o mare dilemă a majorității dintre voi, așa că am să lămuresc și acest aspect!

Fiind adepta unui trai cât mai aproape de natural , îmi place să privesc lucrurile intr-o manieră cât mai simplă , pentru că de cele mai multe ori avem tendința să complicăm lucrurile. Adevărul se găseşte întotdeauna în simplitate, şi nu în multiplicitatea şi confuzia lucrurilor. Isaac Newton
De-a lungul timpului cât și în prezent, câinii, pisicile și multe alte mamifere “deținătoare” de glande perianale au trăit într-o armonie perfectă cu ei și cu mediul înconjurător. Animalelor sălbatice nu le curăță nimeni glandele anale. Totul se petrece natural.
Acest obicei a apărut în țările civilizate prin anii 1940-1950 când în cadrul școlilor de grooming, cursanții erau învățați să toaleteze animalele astfel: să le curețe urechile, să taie unghiile și să golească de conținut glandele perianale ale câinilor pentru a scăpa de mirosul considerat urât. În acea perioadă, numai oamenii cu rang social înalt își permiteau să aibe groomeri pentru animalele lor, iar golirea glandelor era percepută ca un moft și chiar ca un privilegiu ce nu și-l permitea oricine.

De aici, această manoperă a devenit una uzuală, dar nu este neapărat și una benefică pentru animal. În cazul unui organism sănătos, glandele perianale se videază singure, în momentul defecării animalului. Un scaun sănătos are o consistență fermă, iar atunci când ajunge la nivelul rectului aplică o presiune asupra glandelor perianale, iar acestea elimină o parte din secreția lor. De aceea câinii noștri petrec foarte mult timp mirosind fecalele altor câini, mirosind de fapt substanțele (cu feromoni) care se găsesc la suprafața fecalelor. Un alt mod prin care câinii mai scapă de surplusul de secreții de la nivelul glandelor este „poziția săniușului” (câinii stau în fund și efectiv se freacă de covor, iarbă sau orice suprafață abrazivă) .
Astfel, medicul veterinar trebuie să intervină doar în cazul unei patologii deja existente la nivelul glandelor perianale ori atunci când fecalele sunt prea moi și nu pot realiza compresiune asupra glandelor pentru a le goli. Dacă glandele anale sănătoase sunt vidate periodic, ele își vor pierde în timp tonicitatea și elasticitatea (pentru că au și componentă musculară în structura lor) și nu se vor mai goli altfel, decât ajutate. În concluzie, vidarea glandelor sănătoase este o traumă inutilă care duce la inițierea unui cerc vicios din care nu vom mai putea ieși, câinii vor deveni dependenți de curățarea glandelor anale, altfel ei vor risca inflamarea ori infecția glandelor perianale.
Cum pot să-mi dau seama că animăluțul meu are probleme cu glandele perianale?
În primul rând o verificare periodică a întregului organism nu strică. De aceea vă încurajez să mergeți la cabinetul veterinar și la consultații de rutină măcar de 2 ori pe an pentru că este mult mai ușor să prevenim decât să tratăm și este mai corect față de companionul nostru. O problemă descoperită din timp sau chiar în stadiu incipient este mult mai ușor de tratat decât una veche, cronicizată.
Totuși, care sunt semnele cel mai des întâlnite în cazul afecțiunilor la nivelul glandelor perianale la câini și pisici ?

- Se târăște cu fundul de suprafețe abrazive
- Se linge insistent la nivelul fundului sau chiar se mușcă
- Zona perianală (din jurul anusului) roșie, umflată
- Dureri în momentul defecării, uneori chiar vocalizări ( scot diverse sunete datorită durerii)
- Agitație, neliniște, insomnii
- Stare de apatie (stă retras, bleg)
- Inapetență (lipsa poftei de mâncare)
- Febră în unele cazuri etc

Tratamentul glandelor perianale inflamate la câini și pisici:
Dacă observați unul din semnele de mai sus la câinele sau pisica voastră, este clar că este nevoie de o vizită la medicul veterinar.
Acesta va decide care este tratamentul corespunzător, pentru că el diferă în funcție de caz. Atunci când glandele perianale au o infecție, medicul veterinar va lua o probă de acolo, pentru a o trimite la un laborator specializat, pentru a vedea ce bacterie este implicată și la ce antibiotic este sensibilă. Tratamentul glandelor perianale inflamate va consta întotdeauna în antibioterapie, analgezie și medicație antiinflamatoare. Dacă acestea au abcedat (s-au spart), în funcție de mărimea abcesului, medicul va decide dacă este cazul de intervenție chirurgicală sau nu.
Concluzii:
- Glandele perianale sănătoase a câinilor și pisicilor nu trebuiesc vidate periodic
- Medicul veterinar decide întotdeauna când este cazul să intervină la nivelul glandelor perianale a câinilor și pisicilor atunci când sunt diverse patologii, anomalii preexistente la acest nivel ori alte afecțiuni care împiedică exteriorizarea secrețiilor acestor organe.
- Când mergeți cu animăluțul la grooming, cereți în mod expres să nu i se golească glandele perianale dacă nu vi s-a recomandat de către medicul veterinar
- Dacă bănuiți că ar fi ceva probleme la nivelul glandelor perianale nu încercați să faceți singuri această manoperă de golire sau să apelați la vreun cunoscut care pretinde că este o manoperă banală, mergeți strict la medicul veterinar, doar el are priceperea și blândețea necesară manipulării corecte a micilor săculeți perianali! Vidarea incorectă a glandelor perianale a câinilor și pisicilor poate duce la ruptura acestora, iar remedierea acestei complicatii necesită tratament îndelungat, inclusiv tratament chirurgical în unele cazuri grave!
P.S. Da, și pisicile au glande perianale! 🙂
Fiți cool și responsabili în același timp,
Al vostru Cool Vet, Dr. Ana Simion

33 comments
Cum ajut un câine bătrân să-și păstreze dinții cat mai sănătoși in situația in care nu-i mai are pe toți,risc prin detartraj sa-i fac mai mult rau
Depinde de foarte multe aspecte: de varsta animalului, de gradul de evolutie al tartrului (in unele situatii detartrajul este singura varianta). Nu exista o regula universala. Exista multe produse adjuvante precum oasele de vita fierte sau chiar crude (oase mari, care nu se pot sfarama), pasta de dinti special creata pentru caini, diverse geluri, solutii de curatare a cavitatii bucale, insa pentru a stii daca vor functiona in cazul cainelui dvs trebuie mai intai evaluat de catre un medic veterinar pentru a vedea exact care este problema lui si cat de avansata este! Tot medicul veterinar va decide daca detartrajul este benefic sau nu pentru animalutul dvs!
[…] Recomandate STERILIZĂM SAU NU STERILIZĂM? Asta-i întrebarea! Dar află… Totul despre glandele perianale ale câinilor și pisicilor Ce nevoi și îngrijiri speciale au câinii și… Febra Shar-Peiului Cele mai grave și […]
Explicatii pe intelesul tuturor ,de asemenea recomandarile sunt f.f, bune .
Am un motan birmanez 19 ani care a facut de cca.patru ori fistula perianala .
Voi urmari in continuare Cool Vet
Multumesc tare mult!
Pentru un pechinez de 15 ani.cu tumora a cozii ,pe partea anterioara de 10 ani,si mai recent .2 noduli perianali , sterilizarea la aceasta varsta ar influenta pozitiv ..evolutia ..
Mentionez stare generala f.buna in prezent .
Va multumesc !
Buna ziua, nodulii perianali cu siguranta sunt secundari faptului ca nu a fost castrat,din cauza tulburarilor hormonale, iar de tumora nu pot sa va spun 100%, dar poate avea legatura si ea. Numai un examen citologic (aspiratie cu ac fin se numeste procedura prin care se face acest examen, nu este dureros ) va poate da un raspuns, sau examenul histopatologic, dar acesta poate fi facut numai din intreaga tumora, dupa ce aceasta a fost scoasa sau din biopsie (recoltarea unui mic fragment tumoral), dar nu o recomand pe aceasta din urma. Da, castrarea este indicata in cazul lui, insa la varsta de 15 ani trebuie luate foarte multe masuri de precautie inainte de a intra in chirurgie si trebuie puse in balant mai multe lucruri precum asumarea unor riscuri (anestezia, recuperarea etc). Faceti intai un examen citologic din tumora, pentru ca daca aveti un rezultat malign, din pacate nu se mai justifica intrarea in chirurgie cu el, mai ales la varsta lui, stiind deja prognosticul grav. Daca piticul nu are metastaze pulmonare deja adica tumori secudare trimise de tumora principala (un examen radiologic la nivelul toracelui ar fi indicat de asemenea) iar natura tumorii este benigna, eu zic ca merita sa va asumati riscul castrarii. Cu un examen cardiologic inainte, desigur. Succes si multa sanatate
Buna ziua, tocmai ce am fost cu patrupedul meu la veterinar unde i s-au eliberat aceste glande. El schiopata de un piciorus si fiind ingrijorati am fost la medicul veterinar unde a facut aceasta porcedura. Mentionez ca a trecut o zi de la manopera insa el tot schiopateaza, E posibil sa fie alta cauza sau necesita un timp pana se stabilizeaza. Va multumesc foarte mult.
Buna ziua, schiopatura nu prea are legatura cu glandele perianale. Nu am intalnit niciodata acest simptom in afectiuni ale glandelor perianale, Cu siguranta a fost o coincidenta, daca glandele perianale erau sanatoase, nu ar trebui sa dea dureri atat de puternice incat sa declanseze o schiopatura! In cel mai rau caz, daca el ar f avut un abces de glanda perianala, o tumora, ori alta afectiune mai dureroaasa cu tendinta de extindere, poate atunci sa se fi manifestat prin schiopatura, insa putin probabil, medicul v-ar fi spus daca era ceva grav. Daca s-a lovit ori a facut o miscare brusca, atunci apare schiopatura. Daca nu este nimic grav, cu putin repaus, ea trece de la sine. Daca persista, va recomand sa va intoarceti la cabinetul veterinar pentru mai multe investigatii, eventual o radiografie, daca este nevoie. Succes!!
.Bună seara. Am un Shitzu de 5ani, am fost la medic și i-a golit glandele, dar tot plânge de durere când se atinge. I-am dat calmante, îi trece o perioadă și iar începe să se vaite. Ce mă sfătuiți?
Buna seara, din pacate, in acest caz nu prea am cum sa ajut virtual. Ar trebui sa consult catelusul,pentru a-mi da seama de sursa durerii, daca glandele au fost vidate corect etc. Mergeti din nou la medicul veterinar si explicati situatia. Sanatate!
Buna ziua,
Am o catelusa Pechinez, in varsta de 9 ani, pe care am adoptat-o de aproximativ 2 ani. De cateva saptamani dupa ce facea treaba mare se taraste cu fundul de asfalt. De 2 zile nu reuseste sa faca treaba mare si este umflata in zona anala (cred ca sunt glandele perianale). I am administrat un supozitor cu glicerina, dar nici un rezultat. Doar sta in pat si doarme. Apa bea, iar de mancat cateva bobite.
Va rog daca ma puteti ajuta cu un sfat?Ce pot face? Nu gasesc nici un cabinet veterinar deschis in zona unde locuiesc.
Va multumesc. O zi frumoasa
Buna ziua, din ce spuneti dvs catelusa dvs pare a avea o problema la nivelul glandelor perianale, ori sunt abcedate, infectate ori sunt doar pline. Din pacate , nu aveti ce sa ii faceti acasa, trebuiesc golite glandele, dar nu recomand sa faceti dvs asta acasa. Trebuie sa gasiti un medic veterinar!!
Buna seara.Na puteti ajuta si pe mine cu un sfat ,va rog? Am un caine corcotura Labrador cu ceva Retriver care a avut un accident de masina care se pare ca l-a lovit la fund .A avut un edem anal mare in primele zile,apoi diaree .I s-a administrat antibioterapie 4 zile ce Ceftriaxona apoi Biseptol 2 zile ,apoi a venit medicul veterinar si i-a drenat glandele perianale in urma cu o zi si ii face antibiotice. Nu se mai linge atat de des dar tot inflamat este acolo. Nu prea are pofta de mancare si nu stiu de ce isi mananca excrementele acum dupa accident.
Imi spuneti va rog ,aceste glande perianale la ce interval ar trebui drenate si ce ar trebui sa-i dau sa manance( daca il conving sa manance) ca sa il ajut sa se dreneze singure?
Multumesc.
Buna ziua, si multumesc pentru comentariu.
Interesant cazul dvs, din pacate o sa va ajut doar cu informatii “generale”, parerea mea se poate schimba radical daca vad cainele “cu ochii mei”. In primul rand trebuie sa va asigurati care este cauza adevarata pentru care el nu mananca. Niste glande perianale sanatoase, dar totusi pline, nu ar trebui sa fie un motiv pentru care cainele sa inceteze complet sa manance. Sa nu fie vorba de o infectie a glandelor perianale. Daca asta ar fi cauza, antibioticul ar trebui sa fie ales numai dupa identificarea bacteriei de acolo, adica dupa prelevarea unei probe de secretie a glandelor, trimisa la laborator, pentru analize.
Rezolvarea faptului ca se linge este simpla. Aplicati-i un guler, colier, care il va impiedica total sa se linga acolo, pentru ca daca tot este inflamatie, linsul va intretine problema, si nu va trece niciodata. Tototada, as recomanda si administrarea unui medicament antiinflamator, pe cale orala.
Buna seara!Am un cățel ciobănesc german care are 8 ani si nu am știut ca trebuie sa ii golim glandele perianale,si de mai bine de 5 luni il tot tratam dar cavernele nu s au inchis si medicul zice sa continuam cu injecția cu venin de tarantula si cu un unguent cictrizant(osteocicatrizant)dar nu vad o îmbunătățire.Imi puteți recomanda un cicatrizant mai puternic sau tratament medicamentos?Multumesc
Buna seara, din ce spuneti dvs poate fi vorba de furunculoza anala, specifica Ciobanescului German. Nu pot sa fiu sigura de asta fara sa fi vazut nici macar o poza cu el, dar din ce spuneti dvs, acele “caverne” care nu se inchid, imi pot sugera si aceasta patologie. Daca este vorba de furunculoza anala a Ciobanescului German, tratamentul local nu este suficient, el are nevoie si de tratament cu antibiotic pe cale generala, corticospteroizi, etc, in functie de caz. va las mai jos un articol, poate il aratati si medicului veterinar curant, poate se inspira 🙂
https://veterinary-practice.com/article/anal-furunculosis-diagnosis-and-management
Bună seara!
Vă rog,poate mă ajutați cu un sfat!Am niște pui de câine și astăzi în joacă, unul dintre ei a prins de un cui,a fost împins de alt cățeluș și s-a lovit în gură, nu a sângerat,dar nu mai mănâncă și este apatic!Ce aș putea să îi dau? Nu am cum să ajung la veterinar și mă tem să nu facă vreo infecție!
BUna ziua, imi pare rau dar nu prea aveti ce sa ii dati acasa….Are nevoie de un consult la medicul veterinar, trebuie masurata temperatura si facut un examen clinic complet, poate are nevoie si de antibiotice ori si altceva, in functie de ce gaseste medicul veterinar in timpul examinarii. Incercati sa il hraniti cu hrana moale si sa ii tineti separat o perioada pana ce isi revine si micutul.
Bună seara . Vreau si eu un sfat dacă se poate.
In timp ce pieptănam pisica am observat în interiorul anusului lui un mic edificiu alb ca un maț alb. Am început să il storc si mi-a sărit în ochii o substanță albă transparentă( părea a fi puroi alb, transparent… M-am speriat f. tare cu gândul la ce este mai rău…infecții ecc. M-am spălat imediat la ochii si m-am dat cu niște canamicină. Ce poate fi acest lichid si dacă eu sunt in pericol pt faptul că mi-a întrat în ochii acest lichid ?
Buna ziua si multumesc pentru interesul acordat articolelor mele.
Va spun sincer, stati linistita! Daca mi-as fi facut eu astfel de probleme, la cate secretii si excretii am avut in ochi, pe fata, in par, etc:))
Nu se intampla nimic daca v-ati spalat bine imediat.
Buna ziua! Acum o luna am fost la un veterinar care i a golit glandele perianale catelului meu. De o saptamana, a inceput sa i curga mucus maroniu din fund si am fost la alt veterinar, care a spus ca nu i au fost vidate corect glandele prima data si i le a golit iar. A fost o pauza de cateva ore in care nu a mai avut nimic, insa a inceput iar sa i curga. Ce poate sa fie asta si cum sa o tratam? Mirosul acelui mucus este groaznic si mai locuiesc si la apartament. Multumesc!
Buna ziua, poate sa fie vorba de o infectie a secretiei glandelor anale. Va recomand sa ii faceti un examen bacteriologic (cultura microbiana) si o antibiograma din secretia glandelor anale, sa vedeti clar daca ele sunt infectate. Este posibil sa necesite un tratament cu antibiotice.
Succes si sanatate multa!
Buna ziua !
Exista o varsta minima la care se poate face vidarea glandelor ?
Va multumesc
Vidarea glandelor este recomandat sa se faca doar in cazul in care exista ceva probleme acolo. In cazula acesta, varsta nu mai conteaza, ele putand fi golite oricand. Dar daca nu sunt deloc probleme, nu cereti expres sa se goleasca aceste glande, pentru ca nu este nevoie.
Bună ziua, am un cățel de 5 ani si 4 luni, este un mixt de english springer spaniel și ciobănesc german, și de cateva zile se linge excesiv la fund, într-una din zile a plâns când a facut treaba mare. Stăm la casă , și când se cere să își facă nevoile il lăsăm afară in curte, și după ce termină se întoarce înapoi în casă. Fiind foarte frig afara, majoritatea timpului iasă singur în curte, spre rușinea noastră, nu știm dacă a mai plâns și în alte dăți când a făcut treaba mare. Stăm în Irlanda, și momentan suntem în restricții de nivel 5, și majoritatea sunt închise, o să încercăm să luam legătura cu medicul veterinar, fiind o urgență, poate reușim să îi facem o programare, dar între timp ne puteți ajuta cu un sfat, ce ar putea fi?
P. S. Am uitat să specific că are o stare bună, e activ, e jucăuș, de mâncat mănâncă, mâncare umeda, din acea uscată mănâncă foarte rar, și doar dacă este hrănit din mână, altfel nu se atinge de ea. Mulțumesc mult
Trebuie neaparat sa fie vazut de medicul veterinar! ne putem confrunta cu o infectie a glandelor perianale, ori chiar cu o tumora. Fara consultatie, nu va pot spune exact ce este, dar dupa anamneza cred ca este o problema a glandelor perianale. Monitorizati-l mai bine, urmariti cum defeca, ce consistenta au fecalele si cum se manifesta atunci cand face asta. Sanatate multa!
Buna seara.., am un catel yorkshirre cu varsta de 8 ani…. si de o saptamana am observat ca are o umflatura langa codita… am mers cu el la veterinar (eu locuiesc in Londra) si mi s-a spus ca are hernie si ca trebuie operat…. el e f activ, se joaca, mananca nici macar nu-l deranjeaza acea umflatura care cateodata nu e asa vizibila… oare singura solutie ar fi operatia? Vreau sa mentionez ca nu e nici castrat…
Buna ziua, din pacate nu as putea sa va dau un raspuns clar fara sa consult mai intai animalutul. Ce fel de hernie este?
Bună seara, am o bisonica havana,în vârstă de 5ani și 6 luni. De 3zile nu își mai ridica codita, nu mai sare în pat,nu se mai joaca. Cred că o dor piciorușele și codita,ca plânge la atingere. Ce ne recomandați?
Va recomand sa mergeti cu ea la o consultatie, iar acolo i se va prescrie medicatie specifica patologiei ei. Poate fi vorba intradevar de o patologie osoasa, dar poate fi si altceva, care doar se ascunde in spatele acestor semne nespecifice. Va recomand o consultatie, si eventual analize de sange, pentru eliminarea unor patologii pre-existente. In functie de concluziile trase in urma consultatiei si a analizelor, va trebui sa faceti si alte investigatii precum radiografii etc. Sanatate multa!
Bună ziua,am un ciobănesc german în vârstă de 6 luni și ce mă deranjează foarte tare la el este că are o scurgere în zona genitala, galben-verzui , mai groasă și e mai mereu cu “cucul” 🙂 pe afară. Se linge foarte mult iar eu am două fetițe de 1 an și 3 și nu vreau nici o surpriză,nici pentru el și nici pentru fete..
Vă mulțumesc anticipat pentru ajutor
Buna ziua,
Al dvs catelus este la pubertate, iar acea secretie este absolut normala si se numeste smegma. Veti scapa de ea numai in timp (unii nu scapa niciodata, dar secretia se reduce considerabil odata cu inaintarea in varsta) sau dupa castrare. Recomand sa nu il castrati chiar acum, este prea micut, mai asteptati macar pana la 1 an, 1 an si jumatate. Intre timp nu aveti alta modalitate decat sa ii mentineti o igiena a zonei mai buna, spalandu-l cu servetele umede de bebelusi sau cu vata inmuiata in apa calduta, de 2 ori pe zi.