Pregătirea și îngrijirea câinilor și a pisicilor de apartament pentru intrarea în iarnă
Când spunem iarnă, unii dintre noi (cei mai nostalgici e drept), se gândesc la peisajele acelea feerice cu multă zăpadă și copii alergând bucuroși, jucându-se împreună cu companionii lor patrupezi, la fel de entuziasmați ca și ei de primii fulgi de nea și de albul ce a pus stăpânire pe tot, făcând totul să pară diferit, o lume noua, parcă ruptă dintr-un basm.
Însă realitatea e cu totul alta La fel ca și noi oamenii, și patrupezii au nevoi speciale în sezonul rece, mai ales cei cu diferite sensibilități sau boli deja cunoscute. Asta nu înseamnă că animăluțele sănătoase nu au nevoie de nicio îngrijire suplimentară. Îngrijirile țin cont de mai mulți factori cum ar fi rasa și predispozițiile sale, vârsta micuțului, desimea și grosimea firelor de păr etc. Voi atinge câteva puncte cheie despre adevăratele necesități suplimentare ale câinilor și pisicilor de apartament în perioade geroasă a anului.
1. Mergeți la medicul veterinar pentru o consultație de rutină
Pentru a fi siguri că micuțul va intra cu bine în iarnă, mergeți la medicul veterinar, pentru un control de rutină.
Așa cum avem grijă de noi să ne îmbrăcăm mai gros, să luam diferite suplimente pentru imunitate și fortifierea organismului, să mâncăm mai multe fructe și legume iarna și să schimbăm cauciucurile de vară cu cele de iarnă , așa ar trebui să ne formăm un instinct în ceea ce privește pregătirea pentru intrarea în iarnă a prietenilor noștri patrupezi. Este un lucru aparent banal , dar de fapt e foarte important, pentru că este mult mai ușor și corect să prevenim decât să tratăm.
De ce este bun un control de rutină dacă animăluțul meu nu prezintă nici un semn de boală?
– Medicul veterinar poate descoperi diferite boli în stadiu incipient, adică boli care se află în organism, dar simptomele încă nu și-au facut apariția. Tratarea oricărei boli în stadiu incipient este mult mai ușoară decât a uneia avansate sau în stadiu terminal
– Putem face analize de sânge, pentru a avea o viziune mai amplă și mai corectă asupra organismului, putem face comparații de la an la an, astfel putem trage anumite concluzii legate de ce îi face bine și ce nu animăluțului nostru (recomand cel puțin o data pe an efectuarea analizelor de sânge de rutină).
– În funcție de fiecare pacient în parte și ținând cont de particularitățile fiecăruia, medicul veterinar va crea rețete personalizate pentru fiecare patruped, pentru că organismul este unic și are propriile deficiențe, sensibilități, necesități etc Nu are rost să-mi îndop animăluțul cu tot felul de medicamente, dacă acesta nu are nevoie. Este foarte important să aveți un medic în care să aveți deplină încredere și la care să apelați oricând, pentru că altfel cunoaște un organism medicul curant, adică acel medic care se ocupă tot timpul de el și îi urmărește toate aspectele decât un medic care îl vede pentru prima dată. Bineînțeles că în situații de urgență nu mai este valabil. Astfel, medicul vă va putea prescrie vitamine, produse pentru sistemul imunitar, suplimente pentru oase și articulații etc
2. Alimentația
Toți posesorii de câini și pisici ar trebui să-și îndrepte atenția către schimbarea obiceiurilor legate de alimentație pe timp de iarnă. Din punctul meu de vedere este un aspect esențial în menținerea sănătății, dar nimeni nu vorbește despre asta, așa că pun pariu că puțini dintre voi puneți accent pe acest amănunt care poate face diferența între un animal sănătos și fericit și un animal gras, sedentar, leneș, nefericit.
Ca și organismul uman, și cel animal are un metabolism încetinit iarna și tinde să se îngrașe. Metabolismul încetinit este datorat în mare parte lipsei de exercițiu fizic. În mod normal câinii trebuie să facă minim o oră de mișcare pe zi, iar din cauza confortului nostru scăzut pe timp de iarnă, nu le mai satisfacem această necesitate, ieșind mai puțin cu ei afară, iar unii dintre noi chiar deloc.
Cu toții știm că organismele au nevoie de o cantitate de hrană mai mare pe timp de iarnă, însă dacă animalul nostru nu face deloc mișcare, acest necesar va fi, din contră, scăzut! Asta este marea greșeală a posesorilor de animăluțe: suplimentarea hranei pe timp de iarnă, dar neasigurarea minimului de efort fizic!
Pe de altă parte, animalele ținute afară pe timp de iarnă au nevoie de mai multe calorii și grăsimi pe timp de iarnă pentru că organismul consumă mai multe calorii pentru ași menține temperatura corporală! Prin tremur animalele produc căldură, dar acest tremur consumă de doua ori mai multe calorii decât normal, așa că animalele de curte care nu ar avea un supliment alimentar pe timp de iarnă ar avea cu siguranță pierderi mari în greutate.
Concret, cum ar trebui să ne hrănim câinii și pisicile de apartament iarna?
Animalele de companie ar trebui să aibă rații personalizate, în funcție de indicele lor corporal sau BCS (Body Condition Score), parametru ce se referă în principal la cantitatea de grăsime din corp, parametru ce este diferit de la organism la organism. Nu am să intru în detalii prea mari pentru că nu vreau să vă dau bătăi de cap, dar vreau să subliniez individualitatea și unicitatea organismelor, de unde reies și necesitățile diferite.Deci, nu există o rețetă universală pentru alimentația pe timp de iarnă, ea trebuie adaptată în funcție de fiecare organism animal, de mediul în care trăiește, de câtă mișcare face în fiecare zi, de statusul medical etc
Astfel, în acest articol nu am să vă dau o rețetă minune, ci am să vă explic care este raționamentul schimbării de alimentație și când este cu adevărat necesară, iar decizia vă aparține la fiecare în parte, pentru că fiecare dintre voi aveți un animăluț unic cu nevoi speciale
CREȘTEȚI CALORIILE
După cum am spus și mai sus, acest tip este valabil doar pentru animalele de curte. Puteți opta pentru o hrană mai bogată în calorii decât hrana lui obișnuită pentru a putea face față temperaturilor scăzute. Puteți alege o mâncare super premium sau puteți adăuga o masă în plus din mâncarea lui obișnuită.
SCĂDEȚI CANTITATEA DE HRANĂ
Animalele de apartament cu tendință de îngrășare sau deja grăsuțe vor primi cantități mai mici de hrană, dar la același interval. Recomand două sau trei mese pe zi. Recomand renunțarea la recompense pe timp de iarnă, sau alegerea unor recompense dietetice sau
OPTAȚI PENTRU DIETE ALIMENTARE
Există tipuri de hrană industrială (uscată sau umedă) special creată pentru animale grăsuțe, astfel dacă optăm pentru acest tip de dietă nu trebuie decât să respectăm cantitățile menționate pe fiecare sac de mâncare în parte și astfel munca noastră este cu mult ușurată. Pentru a afla ce tip de mâncare este potrivit pentru animăluțul dvs întrebați medicul veterinar!
MODIFICAȚI DIETELE TREPTAT
Chiar dacă schimbăm mâncarea animăluțului cu un tip de hrană mai bună decât precedenta, NICIODATĂ NU SCHIMBAȚI BRUSC ALIMENTAȚIA, deoarece riscați să produceți indigestii grave cu diaree și vărsături. Cel mi corect este urmatoarea împărțire: 75% hrană veche +25% hrană nouă, din care va mânca 3 zile, apoi procentele vor fi de 50%-50%, 25%-75% și în final 100% hrana nouă.
3. Furnizați suplimente în funcție de nevoile speciale ale fiecărui organism
Este bine să oferim suplimente alimentare în timpul iernii tuturor animalelor, însă acelor organisme care întră în iarnă cu patologii deja existente le vom oferi pe lângă suplimentele uzuale pentru imunitate și alte suplimente, în funcție de starea de sănătate a fiecărui animăluț în parte.
Sistemul osteo-articular este mult mai solicitat iarna, așa că suplimentele cu glucozamină și condroitină nu ar trebui să lipsească în acest sezon. Dozele vor diferi de la organism la organism, animalele sănătoase vor primi doze mai mici decât cele care deja au probleme articulare sau osoase.
Pentru formarea unei imunități mai bune există suplimente de uz veterinar. Există și posibilitatea administrării de produse de la farmacia umană de tipul vitaminei C, A, Omega 3-6-9.
4. Atenție la extremități
Fiind puncte extreme ale corpului micuților, coada, urechile și lăbuțele au cel mai mare risc de producere al degerăturilor atunci când facem plimbări prea lungi. Animalele înzestrate cu blană mai multă nu au acest risc, însă exemplarelor raselor cu par scurt le recomand să își limiteze plimbările zilnice.
O problemă reală și destul de serioasă a câinilor pe timp de iarnă o reprezintă crăpăturile pernițelor din cauza sării cu care se dă pe jos împotriva inghețului. Pentru a preîntâmpina această problemă care poate avansa până la răni profunde vă recomand botoșeii impermeabili. Dacă vi s-a întâmplat deja lucrul acesta, exista balsamuri speciale pentru pernițele blănoșilor, dar au dezavantajul că sunt cam scumpe. Varianta mai avantajoasă ar fi unguentul de gălbenele de uz uman. Este foarte important să îi păziți să nu se lingă imediat după ce ați aplicat balsamul sau unguentul pentru că nu ar avea niciun fel de efect.
5. Atenție la Antigel!!
Antigelul este o soluție folosită la mașini numai pe timp de iarnă. S-a constatat că are un gust plăcut, astfel încât animalele îl consumă chiar cu plăcere! Mare grijă unde depozitați această substanță pentru că este extrem de toxică pentru câini și pisici, ea provoacă insuficiență renală ireversibilă, adica o patologie ce nu poate fi vindecată!
6. Sunt hăinuțele și botoșeii un must have al sezonului rece sau sunt un simplu moft al nostru?
Oricât de banal ar părea, acest subiect este extrem de controversat. Personal am auzit muuuulte păreri, și pro și contra. Părerile sunt în general extreme: unele persoane ori aprobă total aceste hăinuțe, ori la polul opus stau acei hateri care comentează cum că aceste accesorii sunt o exagerare mare din partea iubitorilor de animale.
Ca să mulțumim pe toată lumea și pentru că asta este părerea mea de specialist, o sa vă spun că adevărul este undeva la mijloc și că uneori hăinuțele și puloverașele pot fi în același la fel de inutile cum pot fi și un must have în unele situații!
La rasele cu păr des și lung (Husky, Ciobănesc German, Akita etc) este evident că folosirea hăinuțelor nu se justifică, probabil doar din punct estetic. Acești câini au mai multe straturi de păr care le oferă confortul termic indiferent de temperatura exterioară.
La aceste rase accentul ar trebui să se pună pe adoptarea unei alimentații corespunzatoare care să le ofere suport adecvat pentru masa lor musculară și pentru aparatul locomotor, și nicidecum pe imbrăcarea cu hăinuțe.
Recomand tunderea parului dintre degete, pentru că în el se pot forma adevărați bulgări de zăpadă care mențin un mediu rece care predispune la eczeme si alte probleme cum ar fi degerăturile.
Rasele de câini cu păr scurt (Bulldog, Brac, Boxer etc) sau chiar unele rase cu păr lung, dar foarte rar (Yorkshire Terrier este cel mai bun reprezentant al acestei grupe) au întradevăr nevoie de aceste hăinuțe. Pentru ei, termoreglarea ar fi un efort suplimentar, chiar imposibil în multe cazuri.
Dacă nu am reușit să acopăr toate nelămuririle legate de acest subiect, aștept cu mare drag întrebările voastre la adresa contact@coolvet.ro pentru că sunt convinsă că sunteți curioși să aflați cât mai multe lucruri despre menținerea sănătății animăluțelor voastre pe timp de iarnă. Eu și Stoker deja ne-am pregătit pentru iarnă, voi cum stați? 🙂
Dr. Ana Simion
2 comments
sunteti in parcul tineretului?la multi ani!
La multi ani !! Pozele au fost facute in Parcul Morarilor 🙂