Obezitatea, boala secolului XXI atât la oameni cît și la animale! Majoritatea pisicilor de azi (mă refer strict la cele cu stăpîn) sunt născute și crescute în apartament (indoor) și nu văd lumina zilei decât pe geam. Acest stil de viață este total diferit față de cel din sălbăticie, unde felinele sunt animale libere, care trebuie să vîneze și să se lupte pentru a-și obține hrana, obezitatea nefiind întâlnită aproape niciodată în natură. Obezitatea este o boală creată de captivitate, boală ce nu ar trebui să existe.
De ce greutatea în exces nu este benefică niciunei pisici? Răspunsul la această întrebare probabil îl știți. Nu am să insist pe asta, voi enumera rapid câteva dintre principalele boli cauzate de excesul de greutate: boli metabolice endocrine precum diabetul, probleme cardiace, hipertensiune, afecțiuni ale oaselor și articulațiilor și nu în ultimul rînd, obezitatea dăunează și stării de bine a animăluțelor, pisica foarte grasă devenind din ce în ce mai imobilă, sedentară, fără chef de joacă, de toaletare, de explorare etc.
În articolul de mai jos veți afla pașii corecți pentru o pierdere în greutate sănătoasă, lipsită de riscuri. Veți învăța multe trucuri, de exemplu cum faceți corect trecerea de la mâncarea obișnuită la cea tip dietă, mărci bune de mâncare specială pentru pisici grăsuțe, cum puteți stabili cantitatea de mîncare/zi pe care trebuie să o mănânce o pisică obeză și în câte mese trebuie împărțită, care este greutatea ideală pentru pisica voastră, exercitii de accelerare a metabolismului unei mustăcioase pufoase și multe alte sfaturi utile din punctul meu de vedere, pentru că ideea acestui articol mi-a venit în urma întrebărilor pe care le aud în clinica zi de zi, fără niciun fel de excepție. Așadar, spor la citit și la slăbit! 😊
Cum aflu dacă pisica mea este supraponderală/obeză?
Vizita la medicul veterinar este sfântă ! El vă poate spune dacă pisica voastră este într-o formă bună, supraponderală, sau obeză. În funcție de mai multe aspecte precum rasă, varstă, sex, castrată sau intactă, conformație, greutate, indoor/outdoor etc, medicul va acorda un indice de masă corporală pisicii. Ca să vă faceți o idee aveți mai jos o adaptare proprie a unui tabel cu indici de masă corporală la pisici.
Tot medicul veterinar va stabili greutatea ideală a pisicii voastre, pentru că nu există o greutate ideală pentru toate pisicile. Aceasta se stabilește tot in funcție de factorii enumerați mai sus.


- Pisica mea este grasă! Ce e de făcut în continuare?
Odată ce avem diagnosticul de obezitate ne putem pune pe treabă. În primul rând vom renunța la orice fel de recompensă, indiferent de cantitate. Dacă nu ne putem abține, putem să apelăm la recompense special create pentru pisici grase, însă trebuie să scădem din porția zilnică de mîncare atunci cînd pisica primește orice suplimentar, pentru că recompensele tot un tip de hrană sunt si ele.
Diete speciale pentru pisici grase/obeze:

În cazul pisicilor grase hrănite strict cu hrană industrială (hrană uscată, bobițe în vocabular uzual și hrană umedă – pliculețe și conserve) este foarte ușor pentru că avem o paletă uriașă de diete special create de diverși producători. Menționez cîteva dintre dietele pentru pisici grase cu care lucrez și în care am încredere în ordinea calității lor: Hill’s w/d (Weight Management), Hill’s Metabolic (Weight Management), Hill’s r/d (Weight reduction). Îmi place să lucrez cu această marcă pentru că au și diete combinate, pentru majoritatea bolilor asociate cu obezitatea precum: diabet- Hill’s m/d (Diabetes/Weight Management), probleme are tractului urinar –Hill’s Metabolic + Urinary Care. O altă marcă foarte bună Virbac Vetcomplex Calorie Regulation Cat, Virbac Weight Loss and Control. Cei de la Royal Canin au și ei câteva diete pentru pisici grase foarte interesante, cu rezultate clinice foarte bune: Royal Canin Obesity Management Cat, Royal Canin Satiety Weight Management, Royal Canin Light Weight Care, Royal Canin Ultra Light in Gravy/Jelly, Royal Canin Fit etc. Pentru alegerea sortimentului perfect pentru grăsuța voastră veți avea nevoie de sfatul medicului ei veterinar pentru că unele sortimente sunt destinate slăbirii, iar altele sunt pentru menținerea greutății, după ce slăbirea a fost deja făcută. Nu încercați să alegeți singuri tipul de mîncare, este posibil să alegeți un sortiment nepotrivit. Cel mai bine este să cereți sfatului veterinarului.
Cât trebuie să mănânce pe zi o pisică grasă? În cîte mese pe zi trebuie împărțită mâncarea unui pisici grase pentru a slăbi?

Dacă alegeți o dietă specială pentru pisici foarte grase (aveți mai sus câteva opțiuni) treburile sunt foarte simple. Fiecare dietă, in funcție de producător și rețetă are indicații speciale pe ambalaj. Fiecare tip de hrană pentru pisici grase are scris pe ambalaj cantitatea de mâncare pe care trebuie să o mănânce o pisică pe zi, in funcție de greutate! Mare grijă! Cantitatea se referă la cât trebuie să mănînce pisica grasă pe zi, și nu la o singură masă! În practică am întâlnit și această neînțelegere, de aceea insist pe asta. Proprietarii erau foarte ascultători și îmi urmau întocmai sfaturile, iar la sfârșitul fiecărei luni, când venea timpul controlului greutății, nu înțelegeam de ce pisica nu numai că nu slăbea, ci și lua în greutate!! Stăpânii dădeau cantitatea de hrană pe care pisica ar fi trebuit să o mănînce într-o zi întreagă, la o singură masă! Iar mâncarea, chiar dacă este de dietă, oferită în exces nu va avea efectul dorit!
Atenție, nu faceți exces de zel! Slăbirea corectă se face pe termen lung, nu peste noapte!
Mare grijă la ajustarea inițială a cantității de mâncare! Pisicile foarte grase sunt în pericol să dezvolte boli hepatice, în special lipidoză hepatică dacă li se scade brusc cantitatea de hrană, deoarece organismul o să apeleze la depozitele de grăsime pentru a-și completa necesarul de energie, iar prin arderea grăsimilor rezultă și compuși toxici. Prin urmare, o slăbire corectă și sănătoasă este una de durată, în urma căreia organismul nu arde prea intens grăsimile și nu se suprasolicită, iar pisica nu este infometată.
Uneori nu este suficient să urmați strict indicțiile de pe ambalaje! Dacă pisica voastră este prea grasă, cantitatea de mâncare recomandată de producător poate fi mult prea mică față de cât mânca ea inițial! De aceea este bine să apelați la un medic veterinar pentru stabilirea unei diete, el va ține cont de toate aceste aspecte și multe altele!
Astfel, după ce ați stabilit cantitatea de hrană pe care o veți da pisicii pe zi, va trebui să o împărțiți în cât mai multe mese, uneori chiar și 4, 5 mese pe zi, dacă orarul vă permite, dar nu depășiți cantitatea dorită. Porțiile mici și dese accelerează metabolismul și ajută la slăbit. Astfel, pisica va avea în permanență puțină hrană în stomac, acidul gastric nu se va mai acumula în exces, iar senzația de foame nu va fi resimtită la fel. Dacă orarul nu vă permite lucrul acesta, două mese pe zi sunt suficiente.
Pentru pisicile grase si pufoase care nu sunt hrănite cu dietă specială pentru pisici și mănâncă doar mâncare crudă sau gătită, cum pot afla cantitatea de mâncare de care are nevoie pe zi?
Cu toate că există o mulțime de diete pe piață pentru pisici, unii aleg să-și hrănească pisica exclusiv cu mâncare gătită.
În acest caz este foarte importantă stabilirea corectă a necesarului de calorii pe zi a unei pisici grase! Aici intervine din nou medicul veterinar, pentru că fiecare organism are propriul lui metabolism, stil de viață, prin urmare cerințele diferă de la un organism la altul. Voi lăsa mai jos o formulă de calcul a necesarului de calorii pentru o pisică grasă pe zi, în scop pur informativ, pentru a vă putea face o idee.
Inițial trebuie să calculați necesarul de energie pe zi a unei pisici normoponderale:
Necesar calorii/zi pisică normoponderală = (70 X Greutatea pisicii) x 0,7
Necesar calorii/zi pisică grasă = necesar calorii/zi pisică normoponderală x 0,8
Exemplu: Pisică cu greutatea de 10 kg.
Necesar calorii/zi = (70 x 10 kg) x0,7 = 490 calorii/zi
Necesar calorii/zi pentru a slăbi= 490 x 0,8 = 392 calorii/zi
*** Nu recomand acest tip de hrănire, pentru că nu asigură toti nutrienții de care are nevoie pisica voastră. Dietele speciale conțin toți nutrienții de care are nevoie o pisică în cantitățile corespunzătoare. O hrană gatită poate provoca numeroase carențe in diveriți nutrienți ( vitamine, minerale, aminoacizi etc), în special de taurină, un aminoacid de care pisica are extrem de multa nevoie pentru o inimă sănătoasă! Dacă totuși nu sunteți adeptul mâncării industriale, apelați la un medic veterinar nutriționist pentru stabilirea unei rețete perfecte pentru micuța voastră, care să îi acopere nu numai necesarul de calorii/zi, ci și necesarul în toți nutrienții de care are nevoie.
În funcție de cât de multă greutate trebuie să scape pisica voastră, este posibil ca necesarul de calorii pe care l-ați calculat să necesite o tăiere drastică a rației, lucru total nedorit! În acest caz, calculați necesarul zilnic de calorii/zi pentru greutatea actuală și reajustați porțiile treptat, până ajungeți la porția dorită.
Atenție! Dacă pisica este obeză, nu are voie să slăbească mai mult de 0,5 kg pe lună, deoarece arderile grăsimilor vor fi prea intese și pot genera afecțiuni hepatice grave, in special lipidoză hepatică!
Cum schimb mâncarea pisicii grase? Trecerea corectă de la mâncarea normală a pisicii la dietă
Ca regulă general valabilă atât pentru pisici cât și pentru câini, tranziția de la o mâncare la alta nu se face niciodată brusc, pentru că poate provoca vomă, diaree, pierderea apetitului și alte tulburări digestive.
Trecerea se va face treptat, în decursul a 1-2 săptămâni, amestecând mâncarea veche cu cea nouă în următoarele proporții: mâncare veche-mâncare nouă, 75%-25%, 50%-50%, 25%-75% și în ultimă fază 0- 100%.
Exerciții fizice pentru pisici grase
Mișcarea are un rol esențial în procesul slăbirii! Este destul de dificil să convingem pisica obeza să aibă activitate fizică zilnică constantă. Având în vedere că plimbările lungi în parc nu sunt o alternativă plauzibilă în cazul pisicilor grase, trebuie să apelăm la diverse trucuri și la imaginație pentru a încuraja pisica să facă mișcare.

*** Mutați zilnic bolul cu mâncare al pisicii grase!
Alegeți întotdeauna locurile cele mai puțin frecventate de aceasta, pentru a-i stimula instinctul nativ de vânătoare și pentru a o păcăli în acest fel să se miște.
***Stabiliți-i un program zilnic de joacă, în funcție de programul vostru! 10 minute pe zi pot conta enorm dacă sunteți perseverenți!
Începeți cu reprize scurte de 5, maxim 10 minute pe zi și creșteți treptat până ajungeți la 2 sau 3 reprize de câte 15 min de mișcare pe zi. Nu este nevoie de mai mult.

De obicei pisicile sunt atrase în special de jucării care produc anumite zgomote, de acele dispozitive laser sau de jucării cu pene.
Exercițiile fizice zilnice sunt mult mai importante pentru pisicile indoor (care stau numai în casă), de obicei pisicile care au acces și afara (outdoor) fac suficientă mișcare.
Cum știu dacă pisica mea grasă și pufoasă slăbește??
Faceți vizite regulate la medicul veterinar pentru cântăriri periodice. În primele 6 luni recomand o vizită pe lună. După ce greutatea ideală a fost atinsă și veți trece pe faza de menținere, vizitele la medicul veterinar se pot rări, la 2 pe an.
Vizitele dese în primele 6 luni la medicul veterinar nu sunt importante doar pentru evaluarea greutății! Medicul veterinar va evalua mai multe aspecte pe care voi nu aveți cum să le luați în calcul. El se va îngriji ca slăbirea să nu fie prea bruscă, pisica să nu fie deshidratată, anemiată etc

De asemenea, pentru o evaluare cât mai obiectivă a stării de sănătate, recomand analize de sânge înaintea începerii curei de slăbire și la sfârșitul acesteia. Compararea analizelor ulterior, vă va da o satisfacție unică! Veți fi șocați să vedeți concret cât poate conta o mâncare sănătoasă pentru funcționarea optimă a organelor interne și a întregului organism al pisicii voastre.
CONCLUZII PRIVIND HRANA PISICILOR GRASE:
- Pisica mea este grasă??
În funcție de mai multe aspecte precum rasă, varstă, sex, castrată sau intactă, conformație, greutate, indoor/outdoor etc, medicul va acorda un indice de masă corporală pisicii.
Tot medicul veterinar va stabili greutatea ideală a pisicii voastre, pentru că nu există o greutate ideală pentru toate pisicile. Aceasta se stabilește tot in funcție de factorii enumerați mai sus.
2. Pisicile grase hrănite cu mâncare specială din comerț (diete) pentru pisici grase vor fi hrănite conform recomandărilor fiecărui producător în parte, de pe ambalajul mâncării. Cantitatea de pe ambalaj este cantitatea de mâncare necesară pe zi unei pisici, nu doar la o singură masă!
3. Pisicile grase hrănite cu mâncare gătită au nevoie de calcularea necesarului de calorii/zi, aveți mai sus formule de calcul.
4. Slăbirea corectă a pisicii obeze se face pe termen lung, nu peste noapte! O slăbire accelerată a pisicii foarte grase provoacă boli grave, în principal afecțiuni hepatice! O pisică nu are voie să slăbească mai mult de 0,5 kg pe lună!
5. Activitatea fizică zilnică este foarte importantă pentru pisicile grăsuțe. Aveți în articol câteva trucuri pentru a păcăli pisica să se miște!
6. Evaluarea progreselor este benefică atât pentru voi, cît și pentru pisică!
Vizitele dese în primele 6 luni la medicul veterinar nu sunt importante doar pentru evaluarea greutății! Medicul veterinar va evalua mai multe aspecte pe care voi nu aveți cum să le luați în calcul. El se va îngriji ca slăbirea să nu fie prea bruscă, pisica să nu fie deshidratată, anemiată etc
Uneori medicul veterinar efectuează analize de sânge înaintea începerii curei de slăbire și la sfârșitul acesteia. Compararea analizelor ulterior, vă va da o satisfacție unică!
7. După atingerea greutății ideale a pisicii grase, porțiile de mâncare și tipul de mâncare pentru pisici grase trebuiesc schimbate, adaptate la noul mod de viață, pentru menținerea greutății noi.
*** Țin să menționez că întregul articol este pur informativ, am vrut să vă fac să înțelegeți raționamentul unui proces de slăbire sănătoasă pentru că am întâlnit de foarte multe ori în clinică pisici afectate de o dietă carențată sau de o slăbire prea bruscă. Vreau să vă fac să conștientizați necesitatea vizitei la medicul veterinar atât înaintea începerii dietei cât și pe parcursul acesteia. Nu faceți schimbări de alimentație din proprie inițiativă!
Medicul veterinar este cel mai în măsură să evalueze în primul rând dacă pisica voastră este grasă sau nu, de ce tip de mâncare are nevoie în funcție de tipul de metabolism, de stilul de viață, de indicele corporal, de rasă, vârstă, sex, indoor/outdoor, castrat/intact etc, iar în funcție de toți acești parametri va stabili dieta perfectă pentru pisica voastră pofticioasă!
Succes! Aștept poze cu before și after 😊
Fiți cool și responsabili în același timp!
Dr. Ana Simion