Din punctul meu de vedere pregătirea de dinaintea oricărei intervenții chirurgicale este mult mai importantă și decât operația in sine. Vă asigur că aceste detalii nu le găsiți nicăieri, așa că vă sfătuiesc să citiți cu foarte mare atenție cele ce urmează, sunt informații prețioase! Și nu mă refer numai la pregătirea pacientului, ci la pregătirea psihologică a voastră, a părinților de animăluțe, pentru că voi sunteți cei cu discernământ, cei care înțeleg ce se va întâmpla cu animăluțul lor, și aceia care trebuie să îi susțină și să le ofere o stare liniștită, de confort imediat după ce se trezesc din anestezie și în perioada imediat următoare.
Cum mă pot pregăti înainte de această intervenție chirurgicală?
Pregătirea psihologică a stăpânului înainte de operație face diferența între o sterilizare reușită și una care poate lăsa traume emoționale animăluțului! Cum așa???
Imaginați-vă că un prieten sau o rudă de-a voastră tocmai ce a suferit o intervenție chirurgicală și urmează să îi faceți o vizită la spital. Cu ce atitudine mergeți la el?? După ce intrați în salon începeți instantaneu să plângeți și să vă speriați ,să vă faceți tot felul de gânduri negre sau veți încerca să îi transmiteți o stare bună, să glumiți cu el, să îl îmbărbătați, să-l faceți să uite de durere? Dacă mă întrebați pe mine eu mereu am ales varianta a doua, niciodata nu am lăsat să se vadă pe fața mea vreo urma de stres, sperietură sau grijă chiar dacă situația nu era tocmai roz.
Hai să mergem mai departe de atât și să creăm o situație mai apropiată de adevăr decât asta: imaginați-vă că mergeți în vizită la un copil de până în 5 ani care tocmai a fost operat. Aceeași întrebare e valabilă și in cazul ăsta, dar aici situația este mult diferită: copilul nu prea înțelege ce s-a întâmplat cu el, de ce domnii aceia în halate albe l-au despărțit de mama lui și l-au dus într-o încăpere unde nu cunoștea pe nimeni , iar femeile acelea în halate albe îi vorbesc frumos, dar totuși îl înțeapă??? De ce îl înțeapă? De ce s-a trezit într-o cu totul altă încăpere și de ce mama nu este lângă el?? De ce se simte amețit, are dureri și îi vine să vomite??? Dar iată că acum vine și mama, persoana în care are cea mai mare încredere, singura persoană care este capabilă să îl liniștească puțin prin simpla ei prezență!
Același lucru este valabil și în cazul patrupezilor noștri, dar de cele mai multe ori, părinții de animăluțe sunt mult prea încărcați emoțional din pricina fricilor (frica de anestezie este de regulă cea mai mare) și uită de aspectele cu adevărat importante pentru copilul lor. Nu de puține ori mi s-a întâmplat ca atunci când animalele sunt duse către sala de operație proprietarii să înceapă să plângă, să își facă nenumărate griji și să plece cu inima îndoită și ochii plini de lacrimi. Această stare toxică este transmisă instantaneu și animăluțului, stare ce îi poate afecta cu mult operația în sine. Anxietatea și frica pe care i-o transmite proprietarul duce la descărcarea în organism a hormonului de stres, cortizolul si a catecolaminelor (adrenalina și noradrenalina), iar organismul intră într-un sistem de apărare, de criză, numit “ fight or flight”, adică luptă sau fugi! Credeți că aceasta este o stare propice intrării într-o intervenție chirurgicală? Același lucru se întâmplă și imediat după operație când animalul încă este amețit după anestezie, iar stăpânul vine lângă el și în loc să îl susțină începe să plângă etc.
Din toată această poveste animăluțul va înțelege în mod evident că i s-a întâmplat ceva foarte rău și că oamenii aceia în halate sunt cele mai groaznice persoane de pe planetă dacă o fac pe mama să plângă, persoane de care se va teme până la moarte, iar momentul acesta îi va rămâne în memorie toată viața!
Opusul acestei situații total nedorite ar fi următoarea variantă pe care îmi doresc să o întâlnesc de acum încolo, Doamne-ajută :) Posesorii de animăluțe să vină la cabinetul veterinar calmi, liniștiți și informați în mare înainte de orice intervenție chirurgicală. Eu prefer să pierd puțin timp înainte de intervenție și să le explic clienților mei “cu ce se mănâncă” operația ce urmează: le explic pe înțelesul lor pașii operatori, ce trebuie să facă imediat după ce au ajuns acasă cu patrupedul și în perioada imediat urmatoare, însă accentul îl pun pe această parte emoțională de dinaintea operației. De exemplu, studiile recente au arătat că cele mai multe reacții adverse la anestezie se întâlnesc la bichonii albi. De ce? Pentru că exemplarele din această rasă sunt printre cele mai răsfațate. Datorită aspectului lor miniatural și a speculațiilor emoționale ce le pot face stăpânilor pot da impresia (falsă, desigur!) de câini sensibili, neajutorați. Dacă noi îi tratam ca pe niște câini neajutorați și sensibili, lor le va plăcea această condiție în așa fel încât și-o vor asuma până la urmă și chiar devin fricoși, sensibili și neajutorați în lipsa stăpânului, uneori și în prezența sa. Cui nu i-ar plăcea să fie tot timpul ținut în brațe, alintat și pupat?? Însă atunci când vine momentul despărțirii de stăpân animalul poate dezvolta o adevărată fobie. Multe alte patologii se pot dezvolta pe acest fond, însă nu voi vorbi despre asta acum.
Știu că este greu să ne controlăm sentimentele, mai ales în situații de genul ăsta, însă este foarte important să fim stăpâni pe propriile gânduri și să conștientizăm că uneori, involuntar putem greși față de animăluțul nostru. Și în cazul meu va veni momentul castrării lui Stoker și va trebui să-i fac față, să fiu puternică pentru el! Fiind medic și cunoscând foarte bine procedurile și riscurile îmi este mult mai greu decât vouă, pentru că și eu am o imaginație destul de bogată, însă pentru binele lui voi fi stăpână pe mine și îl voi sprijini pentru că în acel moment el va avea nevoie de mine! Asta este gândirea pe care o aștept de la voi, o gândire sănătoasă ce vă va ajuta atât pe voi, cât și pe animăluțul vostru.
În concluzie, dacă puteți să adoptați o astfel de atitudine benefică va fi perfect. Animăluțul nu va percepe castrarea ca pe ceva rău și nu va căpăta frică de cabinetul veterinar. Dimpotrivă. Dacă nu puteți să faceți față acestei situații (pentru că sunt unele persoane hipersensibile indiferent de cât de conștiente sunt) recomand să nu mergeți personal cu animăluțul la veterinar, să trimiteți pe cineva cunoscut cu el, o persoană cumpătată și liniștită. Recomand internarea pe timpul nopții de asemenea, pentru a nu sta toată noaptea stresați și să îi transmiteți stresul mai departe. Există slavă domnului numeroase clinici non stop care oferă și servicii pe timpul nopții, iar astfel veți putea dormi liniștiți că animăluțul dvs este sub supraveghere medicală în permanență și nu are ce să pățească, iar a doua zi îl veți găsi complet treaz și fericit să vă vadă. Oricum nu este indicat efortul imediat după operație, așa că imobilizarea sa într-o cușcă îi va face tocmai bine.
După ce suntem pregătiți psihic pentru cele ce vor urma, trebuie să-l pregătim și pe micuț!
Pregătirea animalului pentru operația de sterilizare conține mai multe aspecte: în primul rând ne asigurăm că are vârsta necesară castrării. Care este vârsta ideală? Citiți partea I a articolului.
Ca orice intervenție chirurgicală, și operația de castrare are niște riscuri. Pentru a minimaliza pe cât posibil aceste riscuri, trebuie să aveți în vedere următoarele:
- O consultație generală la medicul veterinar: În urma consultului general medicul veterinar vă va da recomandările necesare animăluțului vostru pentru că nu întotdeauna recomandările sunt aceleași pentru toți, ele pot să difere de la un organism a altul. De exemplu în cazul unui animal supraponderal se va recomanda slăbirea înainte de operație. Castrarea unui animal grăsuț este mult mai dificilă și poate prezenta mai multe complicații față de castrarea unui animal cu greutate normală.
- Analize de sânge
–panel complet (hemoleucogramă și biochimie): recomand efectuarea analizelor de sânge, chiar dacă animalul este tânăr și nu are niciun semn de boală. Așa se procedează și în cazul oamenilor și mi se pare firesc și ideal să se procedeze la fel și în cazul animalelor. Se întâmplă des în urma acestor analize să descoperim probleme care să ne împiedice intrarea în operație în acel moment. Asta nu trebuie să vă sperie pentru că privind în ansamblu este un lucru bun, deoarece dacă ar exista o problemă organismul nu ar fi pregătit să suporte o anestezie și o intervenție chirurgicală. După un tratament adecvat problema se va rezolva, iar animăluțul va putea fi operat cu succes. Dacă analizele ies bune, starea noastră de spirit va fi alta atunci când știm că animăluțul nostru este sănătos tun și riscurile sunt minime. Tot în funcție de analizele de sânge se va alege și tipul de anestezie potrivit pentru copilul vostru patruped.
- Dieta anteoperatorie: mesele din ziua precedentă operației ar trebui să fie mai puțin consistente, iar cu 12 ore înainte va avea voie să bea doar apă. Nu privați animalul de apă, lasați-i apă la discreție!
Cea mai mare abatere de la aceasta regulă o fac unii stăpâni cărora le este milă să înfometeze micuțul în ziua operației, așa că în ziua dinaintea intervenției ei decid să hrănească patrupedul dublu față decât de obicei. Acest lucru îngreunează cu mult actul operator pentru că abdomenul animăluțului va fi umplut de masă intestinală plină cu fecale și credeți-mă este mult mai greu așa. Din acest motiv la oameni se face clismă cu o seară înainte de orice fel de intervenție la nivelul abdomenului și nimeni nu îi plânge de milă bolnavului că nu a mâncat 12 ore. Asta este fix cea mai mică problemă. Așa că țineți cont de sfaturile medicului veterinar!
Am trecut peste operație!! Acum ce fac? Cum am grijă de el?
După cum am spus și mai sus, dacă sunteți o fire mai grijulie și sensibilă, nu recomand să luați acasă animăluțul imediat după castrare. Foarte multe lucruri nu aveți de făcut, așa că aveți timp să vă faceți griji :) Sub supraveghere medicală permanentă animăluțul vostru va sta la locul lui călduros, liniștit, eventual cuplat și la o perfuzie pentru a-i ține loc de apă și mâncare până se trezește complet și are voie să mănânce.
Dacă totuși nu aveți posibilitatea internării ori chiar vă doriți să aveți grijă de pitic, recomandările sunt următoarele:
- Să stea într-un loc pe cât se poate de întunecos și ferit de orice stimuli externi puternici (soneria telefonului, sunetul televizorului, vorbitul tare, diverse zgomote etc). La animăluțele mai agitate recomand muzică liniștitoare, zen, pe fundal.
- Nu are voie să mănânce sau să bea apă până ce nu se trezește complet (să nu mai meargă împleticit prin casă) pentru că anestezia nu amorțește doar musculatura membrelor, ci și musculatura internă, animăluțul neputând înghiți normal imediat după anestezie, și există riscul să se înece (în termeni medicali bronhopneumonie ab ingestis). De aceea este contraindicat sa hrăniți animăluțul imediat după operație.
- În prima seară nu este recomandat să facă efort de genul săritului în pat sau alergatul prin casă, așa că în cazul pisicilor hiperactive recomand să fie ținute chiar toată noaptea în cușcă pentru că riscul de hemoragie internă sau de rupere a firelor de sutură este cel mai mare în primele ore postoperatorii.
- Zilele următoare animăluțul va fi ca „nou”, însă restricția care va rămâne până la scoaterea firelor de sutură este să nu se lingă la locul operației, lucru foarte tentant pentru majoritatea pacienților
Cum recunosc eventualele complicații apărute și cum pot să intervin pentru a-mi ajuta animalul în caz de pericol?
- În primul rând recomand ca fiecare părinte de animăluțe (de orice fel, indiferent că e câine, pisică, nimfă, reptilă, girafă :) etc) să aibă la îndemână (cel mai bine lipit de frigider) numărul unei clinici veterinare non stop , care are și ambulanță veterinară (în caz de urgențe) și numărul medicului veterinar curant. Asta nu înseamnă să abuzați de ele (urgențele de la 5 dimineața în care auzi la telefon “ câinele meu nu mai mănâncă de 2 săptămâni” sunt faimoase ), însă atunci când este cazul trebuie să le aveți rapid la îndemână!!
- Eventuale sângerări de la locul operației ar putea fi un semnal de alarmă. Este normal să mai curgă câteva picături de sânge de la locul operației în primele ore după, însă dacă sângerarea este în jet, sau nu se oprește în decurs de 8-10 ore atunci ar putea fi ceva probleme și recomand întoarcerea la cabinetul veterinar unde i se poate face o ecografie abdominală pentru a ne asigura că totul este în regulă.
- Imediat după operație, temperatura corporală a animăluțului scade în mod normal din cauza anesteziei, așa că recomand să aveți în casă un termometru (cel pentru bebeluși cu vârful flexibil este cel mai practic) și puteți să îi monitorizați temperatura, iar atunci când scade foarte mult puteți să îi aduceți surse suplimentare de căldură. Temperatura normală la câini și pisici este între 38,5 și 39,2 grade Celsius.
- Complicațiile cel mai des întâlnite se datorează linsului,
pentru că pe cei mai mulți dintre voi vă sperie purtarea acelui guleraș de care am menționat și în partea I a articolului . Nu recomand să il puneți cât încă animalul este amețit pentru că există posibilitatea să se sperie de el și să nu îl mai accepte niciodată, însă trebuie să stați cu ochii pe el în această perioadă pentru că unii pitici chiar dacă sunt încă amețiți de la anestezie se ling cu nerușinare :) Cum arată o plagă complicată? Simplu: umflată, eventual roșie dacă linsul este insistent. La pisici deseori apar seroame (acumulari de lichid la locul operației) datorită papilelor abrazive de pe limbă care acționează ca un adevărat șmirghel pe o rană.
- Voma ar putea apărea din cauza anesteziei la animalele mai sensibile, însă nu o pot numi o complicație. Dacă animalul vomită aveți grijă să îi țineți capul drept, ridicat, pentru a nu se îneca cu voma.
În mare, cam astea ar fi majoritatea problemelor întâlnite în practica mea de zi cu zi, sper să vă fie de folos și să încercați să le și aplicați! Fiți cool, dar responsabili în același timp! Luați decizii înțelepte pentru animăluțul vostru! www.coolvet.ro
Dr. Ana Simion
65 comments
Foarte util articolul, multumesc.
Multumesc pentru aprecieri! Cu drag
Buna. Daca catelusa a trecut de varsta de 4 ani, ce riscuri sunt dupa sterilizare?
Catelusa ta inca se afla in categoria de adult,la aceasta categorie riscurile oricarei interventii chirurgicale sunt mai mici comparativ cu urmatoarea categorie de varsta, geriatria. Insa aceasta este o stadializare subiectiva, nu va asigura nimic. Indicat este sa ii faceti catelusei niste analize de sange, si eventual un consult cardiologic, iar in urma acestora se poate face o apreciere obiectiva a riscurilor sterilizarii asupra catelusei dvs. De regula nu sunt probleme la aceasta varsta, insa difera in functie de individ, de patologii preexistente etc
Buna !
Am citit in articol ca e binevenita o perfuzie dupa operatia de castrare.
Ce parere aveti despre perfuzia de dinaintea operatiei, ce rol are ?
Multumesc 🍀
Buna ziua, multumesc pentru interesul acordat informarii corecte!!
O perfuzie, adica o hidratare intravenoasa pre-operatorie, as recomanda doar atunci cand este cazul. Daca animalutul nu este deshidratat sau nu are niciun dezechilibru electrolitic, nu vad de ce ar fi nevoie de o perfuzie. Prea mult strica! Daca organismul animalutului se afla intr-o perfecta stare de homeostazie, adica intr-un echilibru, nu are rost sa intervenim cu nimic din exterior, pentru a-i strica acest echilibru pe care organismul si-l face in mod natural. Daca analizele de sange preoperatorii “spun” ca animalul ar avea nevoie de o anumita substanta, un anumit fluid, atunci este jsutificat. In orice caz, daca va fi nevoie de perfuzie intravenoasa inainte de operatie, ma gandesc ca niciun medic nu ar opera in aceeasi zi. Trebuie sa reechilibram organismul prima oara, iar cand totul revine la normal, atunci intram in operatie, pentru ca orice interventie chirurgicala este o mica trauma pentru organism, nu este bine sa castram daca animalutul are o conditie preexistenta. Perfuzia intra si postoperatorie, este cu totul altceva. Cea intraoperatorie are rol de sustinere (pentru ca se pierde o cantitate de sange intraoperator), iar postoperator, ea ajuta recuperarea si eliminarea mai rapida a organismului!
Sper ca v-am lamurit, daca nu, astept cu drag intrebari!! Succes!
Cățelușul meu nu a împlinit doi ani, este vreo problemă?
Mulțumesc!
In ce sens sa fie o problema?? Pentru castrare?? Din punctul meu, varsta de 2 ani este o varsta optima pentru castrarea unui caine mascul, daca la asta v-ati referit!
Bună ziua! Am sterilizat o catelusa bichon, iar peste 2 zile trebuie sa mergem la veterinar pentru a scoate firele, pentru câteva minute i am scos acel guler, nu am mai fost atenta la ea și și a tras de un fir cu gurița și am văzut ca s a înroșit puțin zona unde este firul. Nu știu ce este de făcut…
Trebuie sa mergeti cu ea la medicul veterinar pentru a va asigura ca totul este bine, iar pana atunci aveti grija sa nu mai aiba acces la rana. Din ce spuneti dvs nu pare nimic grav, dar nu va pot da nicio garantie fara sa vad exact cum arata rana.
Bună am sterelizate un cățel in capanile de sterelizate si vroiam sa știu dacă e necesar sa i se scoate firele deoarece nu au specificat nimic
Buna ziua, de obicei, in campaniile de sterilizare se folosesc fire resorbabile. Totusi, nu pot baga mana in foc pentru toate campaniile. Daca intr-o luna de zile, firele sunt tot acolo, mergeti mai bine la medicul veterinar, pentru a i le scoate.
Buna ziua, am o catelusa de 6 ani si jumatate din rasa Shihtzu si as dori sa stiu care sunt riscurile sterilizarii.Mentionez ca a nascut o singura data acum 2 ani.
Buna ziua,
Multumesc pentru cometariu, totusi nu inteleg la ce riscuri va referiti, deoarece am prezentat in articol cele mai frecvente posibile complicatii,ar trebui sa gasiti in articol tot ce va intereseaza! In general, interventia de sterilizare a catelelor este una de rutina, timpii operatori sunt destul de usori si cunoscuti de toti medicii veterinari chirurgi, durata operatiei scurta, iar daca urmati recomandarile postoperatorii date de medicul curant, riscurile sunt minime. Pentru minimizarea si mai mult a riscurilor interventiei, va recomand efectuarea unor analize de sange inainte, avand in vedere varsta catelusei dvs, insa la 6 ani nu ar trebui sa existe probleme daca nu sunt si alte patologii.
Mai cititi inca o data articolul, va invit sa cititi si prima parte a articolului, iar daca mai aveti nelamuriri, va raspund cu drag!Succes si sanatate multa! Mai jos aveti linkul primei parti al acestui articol!
https://www.coolvet.ro/sterilizarecainisipisici/
Am o cățelușă care in urma operației de sterilizare s-a ingrasat f.f.mult, de fapt este umflata si mănâncă f. mult Evit sa-i dau să mănânce mult dar tot umflata este Ce. pot face ?
Puteti sa ii schimbati complet alimentatia,sa incepeti o alimentatie tip dieta, precum Purina Obesity Management, Hill’s w/d, r/d etc. De asemenea, este foarte important sa renuntati si la orice recompense, iar hrana dieta pe care o incepeti, trebuie sa fie administrata conform recomandarilor de pe pachet, pentru ca in functie de brandul ales, reteta difera, si de aceea cantitatile de mancare pot fi diferite de la brand la brand.
Bună! În primul rând îți multumesc că oferi informații liniștitoare și corecte. Vin și eu cu o întrebare: am adoptat o cățelușă în vârstă de cam un an pe care am dus-o ieri la sterilizat, fiind și gestantă. Veterinarul e cam “mutulică” și a trebuit să îl trag de limbă pentru informații referitoare la recuperarea cățelușei. Așadar, un lucru pe care am uitat să îl întreb ar fi cam ce cantitate de mâncare umedă îi pot oferi primele câteva zile (în plicuri)? Menționez că avea 8.6 kg înainte de sterilizare, acum probabil semnificativ mai puțin. Starea ei generală e bună, e pozitivă, curajoasă și iubitoare; îi este vizibil măcar poftă de ce mănânc eu și nu știu câtă mâncare umedă să-i dau, fiind a doua zi după intervenție.
Mulțumesc anticipat! 🤗
Buna Daniela, multumesc pentru aprecieri!! Nu pot sa-ti recomand o cantitate fixa, de regula pe fiecare plic este scrisa cantitatea pe care o recomanda ei, in functie de greutatea fiecarui caine. Fiecare brand are reteta proprie, de aceea cantitatea de mancare poate diferi de la un producator la altul. In prima zi de la operatie trebuie sa manance mai putin decat recomandat pe plic, oricum. Dupa a doua zi, poti reveni la regimul normal. De ce recomandam mancare umeda si in cantitati mici in prima zi? Simplu:
1.Nu vrem sa se constipe din cauza hranei uscate sau a hranei prea multe, pentru ca daca s-ar constipa si s-ar chinui sa defece ar provoca contractii ale muschiului abdominal, ar avea dureri si uneori, in cazuri foarte grave de complicatii, sutura se poate rupe. Nu am vazut niciodata asa ceva, dar tocmai de asta, evitam.
2.Imediat dupa anestezie au o pofta de mancare extrem de mare. Daca le-am da sa manance cat ar vrea ei, sigur ar vomita, ca efect secundar al anesteziei, iar in timpul vomei, vor aparea acele contractii ale musculaturii abdominale, pe care nu le dorim in prima zi dupa operatie.
Dupa 2 zile, anestezicul este eliminat aproape complet din organism, si putem reveni la hrana uzuala.
Recuperare usoara blanoasei!!
Mulțumesc mult pentru articol şi pentru sfaturile utile pe care le împărtăşeşti cu noi,oamenii de rând!❤❤❤
Pe toată perioada pregătirii cățeluşei nu am avut deloc emoții,eh în momentul în care dnul doctor a luat-o pt intervenția chirurgicală,am început să plâng,la fel şi când am primit-o înapoi,după ce s-a trezit din anestezie.
Fiind un cățel maj sensibil,a vomat de vreo 5 ori pe parcursul întregii zile ,iar hrana umedă a primit-o jumătate față de cantitatea obișnuită!
Să o pot feri de praf,i-am cumpărat 2body-uri de bebeluşi pe care l-am lăsat deschis de capse din partea dorsală,aşa evităm praful şi nevoia ei de a se linge permanent.
Sper ca mâine să fie mai bine suflețelul meu!
Încă o dată mulțumesc pentru sfaturi!
Xoxo ❤❤❤
Buna Oana si iti multumesc din suflet pentru aprecieri!!
Stiu ca este greu sa ne abtinem de la astfel de reactii pe fond emotional, chiar daca stim ca nu este bine.
Voma nu trebuie sa te ingrijoreze foarte tare, poate fi un efect secundar al anesteziei, dar intr-o zi ar trebui sa isi revina, si sa inceapa usor usor sa manance normal, si sa nu mai vomite deloc.
Este foarte bine ca i-ai pus acel body, este mai putin stresant decat un guler, si protejeaza si mai bine locul interventiei chirurgicale.
Recuperare usoara micutei si sanatate multa!
Buna seara , ma intereseaza si pe mine va rog cate zile trebuie sa poarte catelul gulerul dupa operatie, multumesc frumos.
Depinde de ce operatie!
Ieri dimineața a fost sterilizată cățelușa mea, pe la 13 m-a sunat sa vin sa o iau acasă. De pe la 17 după amiaza pana la 5 dimineața a2a zi a vomitat încontinuu, refuza total mâncarea, dacă-i arat mancare vomita din nou 😕😕
Asa se intampla in unele cazuri, din cauza anesteziei generale. De regula aceste simptome se amelioreaza de la sine, in cateva zile. Daca voma este totusi “insistenta”, mergeti cu ea la cabinetul veterinar pentru a i se administra niste antivomitive injectabile. Sanatate multa!!
Buna seara, am o cățelușa de un an, săptămâna trecută am dus-o la sterilizat, mi s-a spus ca nu trebuie un guler, iar noaptea își dădea bandajul jos și se lingea, acum din cauza linsului la operație a început sa ii curgă un lichid gălbui dar nu foarte mult decât la unul de la capetele unde a fost innodat firul ( firele sunt dizolvabile) ce ar trebuii sa fac in cazul acesta?!
Buna seara. Eu intotdeauna recomand purtarea gulerului de protectie. Acum, depinde de cat de rau este infectata plaga. Nu va pot da un raspuns concludent fara sa vad cum arata. Puteti programa un consult video cu mine daca sunteti foarte ingrijorata, si va voi putea sfatui mai “la obiect”. Macar de acum, incercati sa aplicati totusi gulerul, pentru ca daca se va linge in continuare poate sa isi faca complicatii mult mai mari.
Linkul catre consultul video, daca sunteti interesata:
https://www.coolvet.ro/nou-consultatii-video/
BUNA ,AM STERILIZAT PATRUPEDUL DE APROXIMATIV 10 ORE SI NU A FACUT ,,PISU ” DELOK ,ESTE NORMAL ????? VA MULTUMESC !!!
Uneori poate dura si o zi pana ce animalutele isi reiau functiile normale:) Asta in cazul in care nu apar alte complicatii.
Buna seara,am un Rotweiler de 11 luni si azi a fost castrat si in accelasi timp ia taiat si o perinita ( in urma unui accident la joaca)din păcate nu am gasit un guler atat de mare,doamna doctor ne-a spus sa ii punem un tricou dar nu il tine si tot vrea sa lingă,nu stiu cum o sa fac zilele următoare sa il pot feri din a linge,cum as putea sa il opresc? Va mulțumesc
Va recomand sa cautati un guler pe marimea lui, de urgenta. Altfel riscati niste complicatii extrem de grave, in special in cazul pernitei, pentru ca zona aceea cand se vindeca poate da niste mancarimi ingrozitoare, iar daca il lasati nesupravegheat, se poate linge si musca, pana la automutilare. Nu va recomand sa il lasati nicio secunda nesupravegheat fara guler. Trebuie sa gasiti un pet-shop deschis de unde sa puteti cumpara unul.
Buna seara!
Dupa mult research pe internet in sfarsit un articol complet legat de acest subiect. Mulțumim mult!
Avem si noi o cockerita de un an si 4 luni, care a trecut deja printr-o gestație si ne-am facut curaj sa o sterilizam intr-un final, avand si un mascul pe langa ea.
Operatia in sine a decurs ok, revenirea imediat dupa operatie si ea, insa incep sa ma ingrijorez pentru ca dupa aproximativ 3 saptamani de la operatie, pe una din laterale paralel cu cusatura, de-a lungul glandei mamare, au apărut ca niște noduli, pielea nu pare inflamata, dureroasa sau roșie, nu o deranjează cand o atingem acolo, decat se simt ca niste umflaturi. Starea ei generala e foarte buna, e vesela, manaca, alearga si se joaca.
E normala aceasta manifestare sau ar trebui sa ne întoarcem la veterinar?
Multumim!
Multumesc frumos pentru aprecieri! Nu pot sa imi dau seama numai din descriere. Este foarte bine ca starea generala este buna, asta inseamna ca sunt doar modificari locale. Asigurati-va ca nu se linge DELOC acolo pana ce vindecarea este completa, si ideal ar fi sa mergeti cu ea la veterinar pentru siguranta. Daca ii puteti face o fotografie clara, astept cu drag poza pe adresa de e-mail contact@coolvet.ro, si va voi spune o parere mai concludenta.
Sanatate multa!
Bună seara! Cățelul meu a suferit o intervenție chirurgicală, castrare cu complicatii, un testicul nu era la locul lui, ci undeva langa prostata, pe data de 17.11. A trebuit scoasa si prostata. Până ieri, a avut sonda urinara. Dar, după ce i- au scos sonda, nu mai poate urina normal, ci picură urină fara control. Este normal? A mai patit cineva asa?
Buna seara si imi pare rau pt catelusul dvs. Dupa cum ati spus si dvs, o castrare cu complicatii, poate aduce si astfel de sechele. Daca ar fi fost o simpla castrare, incontinenta nu trebuia sa apara, dar din ce descrieti dvs a fost o operatie mult mai complexa. Oricum, aceste “sechele” se pot remedia in timp, ori pot ramane pentru toata viata. In astfel de cazuri, trebuie avuta multa rabdare, si cu tratamentul potrivit bineinteles, vazut in ce directie evolueaza situatia. Va tinem pumniisi speram sa se recupereze total!!!
Bună seara! Cățelul meu are 3 ani, a fost castrat, avea criptorhidie si a trebuit sa i se extirpe si prostata. A purtat sonda 4 zile, iar dupa aceea a ramas cu incontinenta urinara
Medicul spune ca ar fi inflamata zona operata si ca i- ar fi necesare 15 zile sa- si revina. Credeti ca poate ramane asa?
Buna ziua si multumesc pentru interesul acordat articolelor mele. Nu pot sa ma pronunt in astfel de cazuri fara a vedea efectiv despre ce este vorba. Daca sunteti interesata puteti apela la un consult video cu mine, intrand la sectiunea “NOU! consultatii video”. Sanatate multa micutului!
Buna ziua, oare m-ati putea ajuta si pe mine cu o parere referitoare la reactia postoperatorie a catelusei pe care am sterilizat-o acum 5 zile?
Incizia e micuta dar acum zona de langa arata ca o iritatie/alergie, e roz. Veterinarul a zis ca se poate linge si firele de sutura sunt absorbabile. Nu i-a pus nici con, ne-a zis ca i-a dat antibiotic pt 3 zile si nu e nevoie sa-i dam alte pastile.
Se linge foarte mult, eu incerc sa o opresc de cate ori am ocazia dar nu o pot supraveghea non-stop deoarece sunt la munca si voiam sa ii cumpar un con tocmai din acest motiv, ideea e ca daca iritatia din jur arata cat de cat normal si e reactie normala, nu as vrea sa ii pun con totusi.
Oare as putea sa va trimit o poza cu zona abdomenului?
Va multumesc anticipat.
Buna ziua,
Eu nu discut fara con sau camasa speciala de protectie, dupa orice interventie chirurgicala. Nu vad de ce nu ati vrea sa folostiti asa ceva, si sa nu va mai stresati, si sa stiti ca operatia se va vindeca fara probleme in maxim 5-7 zile.
Daca linsul continua, vor continua si complicatiile, inclusiv riscati o plaga infectata, o operatie desfacuta, care sa necesite din nou sutura etc. Mai rau facem din mila in cazul acesta. Daca nu sunteti adepta conului, puneti un body pentru copii, ori o camasa speciala, va poate ajuta veterinarul la confectionarea ei. Sanatate multa!
Buna seara! Am un cățeluș de doi ani care tocmai l am castrat,a reușit să se linga și cu gulerul pus și ia scos doua fire,a rămas o mica gaura gen cat o boaba de mazăre oare se închide în timp sau să mă duc să îl coasa iar? Și încă o întrebare i se tot aude burta făcând zgomote este castrat de 2zile și de ieri mănâncă bine.multumesc
Buna seara! Am si eu o problema cu un cățel de 4 ani ciobănesc de Asia centrala. A fost otrăvit cu nu stim ce otrava din spusele medicului veterinar. Probabil data de vecini intenționat sau cu otrava de șobolani. In urma analizelor, Ficat bun, rinichi buni, inima buna, toate testele de viroze si microbi -bacterii au ieșit negative, doar globulele albe foarte mari, (57 , iar maxim pe aparat era 17) adică fierea era blocată si puțin pancreasul afectat. Indica infecție. I-am facut 3 zile perfuzii , antibiotic, antiinflamator, dar a treia zi nu a mai stat cuminte la perfuzie si s-a dat jos de pe masa cu perfuzorul in picior si a mai curs in jur de 30 minute pana s-a terminat. Ideea este ca acum, după 5 zile de nemancat nimic doar baut apa, a început sa mănânce supa cu pâine si friptura. Înțelegem ca începe sa-si revină după otrăvire. Ideea este ca s-a umflat foarte rău piciorul in care a avut branula , adică este dublu lăbuță fata de cealalata si il doare ca nu se mai ridica de doua zile. Umflatura se ridica pana la genunchi. Am observat ca începe sa se umfle in 5-6 ore după ce am scos definitiv branula. I-am dat doua zile cu tinctura de iod si degeaba. Acum ne-a dat o crema verde de cai sa-l ungem. Ce credeți ca ar putea avea si ce am putea sa-i facem mai departe.
Laba este umflata din cauza faptului ca el s-a miscat, iar perfuzia a intrat subcutanat in loc sa ajunga intravenos. Ce solutiii s-au administrat? Va recomand masaj zilnic, cat de des puteti, si ungeti-l cu Lioton Gel.
De asemenea, va recomand sa ii repetati analizele de sange, si cereti sa i se verifice si timpii de coagulare. daca este intoxicat cu otrava de sobolani, aceasta contine substante anticoagulante, ce actioneaza in timp, nu imediat!! daca se confirma aceasta intoxicatie, va fi nevoie sa ia vitamina K1 timp de 21 de zile!! Sanatate multa!
am castrat acum 3 zile se simte bine dar este un pic umflat si rosu și se linge des
Trebuie sa ii puneti un colier (guler) de protectie, pentru a nu se mai linge, altfel riscati complicatii nedorite si foarte usor de evitat doar prin aplicarea gulerului de protectie.
Am castrat motanelul acum 4 zile. S-a recuperat foarte repede, dar de o zi are spasme musculare in partea inferioara a corpului. E normala o asemenea reactie? Precizez ca mananca, dar este foarte agitat, chiar si noaptea alearga prin casa ca si cum ar fi speriat de ceva
Incercati sa filmati aceste “spasme” si aratati clipul medicului veterinar. Spasmele musculare nu vad ce legatura ar avea cu ooperatia de castrare, imi e greu sa ma pronunt fara sa vad, sa consult.
Buna seara!
Tin sa mentionez ca este unul dintre cele mai explicative articole pe care le-am citit despre acest subiect.
Intrebarea mea este urmatoarea: ieri catelusa mea de 1 an si 19 kg a fost sterilizata. Inca ma lupt cu impulsurile ei de a se linge. Am repsectat indicatiile medicului dar ceva pare in neregula. Inteleg ca starea ei nu este tocmai buna (evita sa se ridice si sa se miste si nu mai vine cand o chemam decat daca considera ca este necesar),avand in vedere situatia, dar mi se pare ca respira dubios. Facand practic nimic me trezim cu ea respirand de parca a alergat jumatate de strada. Este normal? Care at putea fi cauza?
Va Multumesc!
Buna ziua, multumesc pentru aprecieri!
Pentru a opri complet impulsul de a se linge, puteti aplica un guler de protectie sau o camasa speciala ori un body de copii, daca nu gasiti nimic sopecial.
In legatura cu problema a doua, respiratia accelerata se poate datora durerii in primul rand, asta in cazul in care operatia a fost facuta corect si nu avem de-a face cu alte complicatii precum hemoragia interna. Pentru orice ingrijorare va recomand sa apelati la medicul veterinar curant, ori sa aveti pregatit intotdeauna un numar de ambulanta/cabinet veterinar non stop, in special daca aveti vreo ingrijorare mare cu privire la o interventie chirurgicala.
Sper ca micuta a trecut cu bine peste acest hop, sanatate multa!
Buna ziua. Am o cățelușa de un an și jumătate care in urma cu 3 zile a fost sterilizată . A doua zi după operație sa simțit bine însă de aseară parca nu o mai țin picioarele din spate și urla câteodată și fără sa fie atinsa de ceva și cineva. Ce poate fi?
Poate fi vorba de stres post traumatic, deoarece ei percep toata experienta sterilizarii ca pe o trauma. Timpul petrecut fara stapan, nu stiu exact de ce au fost lasati la cabinetul veterinar etc. Fara un consult insa, nu va pot asigura ca nu exista si o alta cauza a starii ei. Presupun ca medicatie analgezica a primit pentru cateva zile, deci durerea post operatorie nu ar trebui sa existe.
Bună seara!
Mulțumim mult pentru articol, este de mare ajutor.
Și noi am castrat acum o luna 2 cățelușe de 11 luni.
Sunt metise de talie medie spre mare și locuim în mediul rural.
Nu le putem transporta cu ușurință la veterinar pentru un control, din păcate. Nu încap în mașina noastră și cel mai apropiat veterinar competent e la 30 km.
La una din ele pielea a fost constant tumefiata în zona operației, însă de când le-am scos firele:
– una din ele a dezvoltat o umflatura în zona unde a avut un nod din cusături. A avut 3 noduri, este umflata doar în zona unuia.
– cealaltă a avut tot timpul operația inflamata, însă după ce am scos firele iese puțin lichid dacă strângi, puțin sânge dacă insiști.
Menționez ca ne-am străduit sa le punem con de protecție și nu au rezistat mai mult de 3 zile…
Am cumpărat gulere de 2 ori, fiind greu de găsit dimensiunea lor, însă le-au făcut praf de fiecare data în maxim 24 ore. Fiind doua, se ajutau reciproc sa tragă de ele, se joaca și aleargă pana fărâmă tot.
Va putem trimite poze, dacă ne puteți da o părere sau un consult video, dacă va permite timpul.
Principala noastră temere este sa fi rămas resturi de fire pe care nu le-am văzut. Care sunt riscurile dacă rămân în piele?
Buna ziua, multumesc pentru mesaj. Am sa va rog sa imi dati un email cu cateva poze cu cele doua la contact@coolvet.ro, si voi incerca sa organizez un consult video, sa le pot vedea, sa-mi pot forma o parere obiectiva, si sa va sfatuiesc corespunzator. Sanatate multa!
Bună seara!! Acum două săptămâni am sterilizat cățelușa mea bichon în vârstă de 3ani!! De două zile sângerează foarte puțin ca și când ar avea ciclu! Îmi puteți spune ce ar putea avea și dacă trebuie să merg din nou cu ea la cabinet!
Buna ziua, nu este normala aceasta sangerare. Nu pot decat sa va recomand sa mergeti cu ea la un consult, deoarece poate fi vorba de o simpla problema precum o vaginita, dermatita, etc ori poate fi vorba de o complicatie in urma operatiei de castrare. Fara sa consult nu va pot spune exact despre ce este vorba, de aceea va recomand sa mergeti la consultatie.Sanatate multa!!
Bună ziua, am sterilizat cățeluș acum 2 zile. Este foarte agitata, aleargă ca și când ar fi speriata și încearcă sa sape în pat. E ceva normal? Va mulțumesc!
Nu este ceva normal, nu pot asocia acest comportament cu operatia de castrare, nu au nicio legatura una cu cealalta.
Sărut mâna. Permiteți o întrebare : în 24.06.2021 am sterilizat un bichon în vârstă de 6 ani care a avut pui de vreo trei ori. Începând cu data de 3.07.2021 vomită din când în când ca în prima zi un lichid alb gros gelatinos.Din cauza asta nu mai mănâncă nimic.Bea numai apă.Mâncarea e de miel,boabe și conservă recomandat de medic pt.ceva alergii.
Buna ziua,
Pentru a-mi forma o imagine mai ampla cu privire la problema calusului dvs voi avea nevoie de mai multe informatii. Putem sta de vorba prin intermediul unui consult video, in urma caruia va pot da niste sfaturi si recomandari pertinente, individualizate in functie de cerintele micutului dvs.
Daca sunteti interesat o sa va rog sa accesati linkul de mai jos si sa urmati pasii de acolo, iar eu va voi contacta ulterior in cel mai scurt timp posibil pentru a stabili o programare. Sanatate multa! https://www.coolvet.ro/nou-consultatii-video/
Bună,am sterilizat catelușa mea de 6 ani !și după sterilizare are niște simptome stanii ! Da din cap ,sta cocoșata ,în timpul plimbării obosește repede ,respira aspru ,după plimbare ridica capul mai sa il culce pe spate ! Am fost deja de 4 oți la veterinar și imi spune ca sunt alintaturi !
Buna ziua, nu pot sa imi dau seama fara sa o consult. Ce descrieti dvs pot fi “alinturi” asa cum spune medicul veterinar, doar daca toate semnele vitale sunt normale: temperatura, mucoase roz, apetit prezent, stare generala buna. Daca unul sau mai multe din aceste semne sunt modificate, atunci ne putem confrunta si cu o complicatie in urma operatiei de castrare. Pentru siguranta dvs, puteti sa ii faceti niste analize de sange, eventual o ecografie abdominala, pentru a va asigura ca nu are nicio hemoragie interna ori alta complicatie. Sanatate multa!
Buna seara. Am operat catelusa de 11 luni de hernie inghinala si sterilizare, la 2zile dupa a început sa faca pis mai mariniu ce se poate întâmpla? Este ceva grav sau se trateaza? A primit acasa tratament cu antibiotic si de durere. Mulțumesc
REZERVA O CONSULTATIE VIDEO PENTRU CAINELE TAU, CU MINE:
Daca esti acasa, in vacanta, ori nu te poti deplasa imediat la cabinetul veterinar cu blanosul tau si ai o situatie urgenta, neprevazuta, ori doar vrei parerea unui medic veterinar specialist, care sa te ghideze cu privire la problema ta, rezerva o consultatie video online pentru caini si pisici cu mine direct din confortul casei tale!
Poti folosi consultul video si ca un second opinion!
https://www.coolvet.ro/nou-consultatii-video/
*** Consultatia video nu va inlocui vizita la medicul veterinar, insa in unele cazuri iti poate da informatii pretioase!
Bună! Ma gândesc sa îmi sterilizez catelusa, însă îmi e teama de cum va fi perioada de după operație. Eu stau la etajul 2 , fără lift și ea doar afara își face nevoile. Cum ar trebui sa procedez în săptămâna de după operație? Are voie sa urce scări? Mă îndoiesc că o pot face sa facă pipi pe covorașe la vârsta de 4 ani.. îmi dați va rog un sfat? Sunt foarte stresata 🥺🤦🏻♀️ multumesc!
REZERVA O CONSULTATIE VIDEO PENTRU CAINELE TAU, CU MINE:
Daca esti acasa, in vacanta, ori nu te poti deplasa imediat la cabinetul veterinar cu blanosul tau si ai o situatie urgenta, neprevazuta, ori doar vrei parerea unui medic veterinar specialist, care sa te ghideze cu privire la problema ta, rezerva o consultatie video online pentru caini si pisici cu mine direct din confortul casei tale!
Poti folosi consultul video si ca un second opinion!
https://www.coolvet.ro/nou-consultatii-video/
*** Consultatia video nu va inlocui vizita la medicul veterinar, insa in unele cazuri iti poate da informatii pretioase!
Buna, tocmai am sterilizat un shih tzu de 5 ani și jumătate printr-o campanie de sterilizate și Menționez ca i-a administrat un antibiotic doar pt 24 h. Nu ne-a dat alta medicație acasa și nu a menționat sa ii dam antibiotic. Este necesar sa mergem la o clinica vet pt a prescrie antibiotic post operator ?
REZERVA O CONSULTATIE VIDEO PENTRU CAINELE TAU, CU MINE:
Daca esti acasa, in vacanta, ori nu te poti deplasa imediat la cabinetul veterinar cu blanosul tau si ai o situatie urgenta, neprevazuta, ori doar vrei parerea unui medic veterinar specialist, care sa te ghideze cu privire la problema ta, rezerva o consultatie video online pentru caini si pisici cu mine direct din confortul casei tale!
Poti folosi consultul video si ca un second opinion!
https://www.coolvet.ro/nou-consultatii-video/
*** Consultatia video nu va inlocui vizita la medicul veterinar, insa in unele cazuri iti poate da informatii pretioase!