Ce este Toxoplasmoza? Semnele clinice ale toxoplasmozei la câini și pisici
Toxoplasmoza este boală produsă de parazitul Toxoplasma gondii, parazit ubicvitar, adică extrem de răspândit în mediu, în special în sol, în cazul său. Acest parazit afecteză omul, câinele, pisica și toate celelalte mamifere cu sânge cald.
Toxoplasma gondii produce grave leziuni la nivelul sistemul nervos, cardiac, respirator și ocular.
Simptomele toxoplasmozei la pisică și la câine: febră foarte mare care nu răspunde la antibiotice, anorexie, slăbire, letargie, dispnee (respirație greoaie), icter (colorarea în galben a mucoaselor), vomă, diaree, avort la femelele gestante și semne nervoase multiple precum: orbire, incoordonare în mers, crize convulsive.
Ce rol au câinele și pisica în transmiterea toxoplasmozei la om?
Toxoplasma gondii are un ciclu biologic puțin mai diferit decât al altor paraziți, el având nevoie de două gazde pentru a se dezvolta complet, dar am să-l simplific cât pot de mult, pentru a înțelege cum stă treaba cu el.
De unde pleacă totul in toxoplasmoza la caini si pisici?

Ei bine, mai întâi de toate, trebuie să existe o pisică deja contaminată cu toxoplasma, pisica fiind gazda definitivă a acestui parazit. Pisica se poate contamina cu toxoplasmoza prin ingerarea de fecale deja contaminate ale altei pisici, sau prin vânarea și ingerarea gazdelor intermediare ori a organelor acestora (gazdele intermediare pot fi: păsările, șoarecii, iepurii și orice alt mamifer cu sânge cald). Odată contaminată gazda, parazitul se multiplică și se dezvoltă nebunește în intestinul pisicii, iar aceasta va elimina în mediu ouă de Toxoplasma, în medie peste 10 milioane de ouă pe zi! Pisicile rămân eliminatoare de ouă doar două săptămâni de la prima contaminare. Odată eliminate în mediu, în sol, ouăle trec în următoarea etapă, aceea de sporulare! Fără această etapă, ouăle nu pot fi contagioase. Odată dezvoltate, ouăle sunt ingerate de gazdele intermediare (câini, șoareci, păsări etc), iar in organismul acestora Toxoplasma gondii se răspândește și formează chiști la nivelul organelor! Pisica, adică gadza definitivă va mânca gazda intermediară sau doar organe/carne ale acesteia conținătoare de chiști, iar ciclul biologic se reia!
Subliniez faptul că numai pisica poate elimina prin fecale forma infecțioasă a acestui parazit! La celelalte mamifere, parazitul se localizeaza la nivelul organelor sub formă de chiști, drept urmare el nu poate fi eliminat prin fecale.
Cine sunt indivizii predispuși să contacteze toxoplasmoza? Orice organism care intră în contact cu Toxoplasma gondii se și îmbolnăvește?
Majoritatea câinilor și a pisicilor sunt purtători asimptomatici de toxoplasmoză, însă mai puțin de 30% manifestă clinic boala. Unui organism sănătos și bine întremat din punct de vedere imunitar îi este aproape imposibil să dezvolte această boală, chiar dacă a intrat în contact cu parazitul.
Acest parazit se transmite mult mai ușor la femeile însărcinate, la care poate cauza avort și în special la persoanele imunosupresate, de exemplu persoanele cu boli cronice (diabet, HIV, hepatită etc) sau persoanele care se află sub tratamente imunosupresante precum tratamentele de chimioterapie sau radioterapie pentru combaterea tumorilor canceroase. Același lucru este valabil și în cazul animalelor, boala poate avea consecințe grave asupra câinilor sau pisicilor imunosupresate, ori care dezvoltă și alte patologii grave concomitent (peritonita infecțioasă felină, leucemie felină, Distemper etc.)
Care este sursa reală de contaminare cu toxoplasmoză la care suntem expuși zilnic fără să fim conștienți?

– Ingerarea cărnurilor insuficient preparate termic (vită, oaie, porc) sau nerespectarea regulilor de igienă după manipularea cărnurilor crude
– Ingerarea legumelor sau fructelor nespălate bine, murdare cu pământ contaminat (Toxoplasma are o rezistență foarte mare în sol)
– Contactul cu locurile de joacă prevăzute cu nisip, în timpul grădinăritului etc.
Toxoplasmoza in sarcina
Poate o femeie însărcinată să locuiască sub același acoperiș cu o pisică? Care sunt riscurile la care se supune?
Răspunsul este clar DA, o femeie însărcinată poate sta liniștită sub același acoperiș alături de pisica ei, chiar și atunci când a rămas însărcinată, însă cu unele măsuri de precauție, evident!
Ca medic veterinar sunt contrariată de mentalitățile unora care își abandonează animalul atunci când urmează să aducă pe lume un bebeluș (și credeți-mă că am văzut multe astfel de cazuri).

Informațiile care circulă atât în mediul online cât și în mediul real, conform cărora femeia însărcinată nu trebuie să locuiască sub același acoperiș cu pisica, sunt complet exagerate.
Infectarea cu toxoplasmoză a femeilor insarcinate prin contactul direct cu pisica este cea mai puțin probabilă sursă de infecție, deoarece pisica este eliminatoare de ouă infecțioase doar două săptămâni de la primul ei contact cu acest parazit, apoi ouăle au nevoie să ajungă în mediu, în contact cu solul pentru a sporula și a deveni din nou “contagioase”. Dacă pisica nu iese afară și este ținută strict în apartament și nu este hrănită cu carne sau organe crude, șansele de a avea toxoplasmoză sunt nule!! Deci, nu vă abandonați pisica sau câinele atunci când urmează să aduceți pe lume un bebeluș, însă luați unele măsuri preventive!
Ce măsuri de siguranță trebuie să ia o femeie insarcinata care locuiește în aceeași casă cu o pisică?

–Testarea pisicii pentru Toxoplasmoză se poate face prin examene coproparazitologice (aflăm dacă pisica are în fecale ouă de Toxoplasma gondii) și prin examene de sânge, unde sunt depistați anticorpi pentru acest parazit dacă pisica a intrat vreodată în contact cu acesta.
– Respectarea cu strictețe a următoarelor măsuri de igienă:
– Femeia însărcinată nu ar trebui să curețe litiera pisicii, iar persoana care o face trebuie să dezinfecteze litiera în fiecare zi, cu apă fiartă! Există litiere acoperite pe care le recomand, pentru că sunt cele mai bune în împiedicarea răspândirii fecalelor prin casa. Purtați mănuși de unică folosință atunci când curățați litiera.
– Spălați-vă bine pe mâini după ce ați intrat în contact cu carnea crudă, de asemenea dezinfectați cu atenție și ustensilele (tocătorul, cuțitele etc)
– Fierbeți apa de băut
– Evitați hrana de tip raw, pentru uciderea Toxoplasmei, carnea trebuie să fie gătită la minimum 66 de grade!

– Evitați hrănirea pisicii sau a câinelui cu carne crudă, oase, organe sau lapte nepasteurizat (în special lapte de vacă), folosiți doar hrană bine gătită!
– Evitați ca pisica să iasă afară din casă, ori daca aceasta o face, aveți grijă să fie un mediu controlat, în care nu poate intra în contact cu fecalele altor pisici sau cu alte pisici posibile infectate cu toxoplasmoza.

– Dacă pisica iese afară într-un mediu controlat, mai rămâne un factor de risc: vânatul! Pisicile sunt vânători înnăscuți, nu uitați niciodată acest lucru! Păsările, șobolanii și unii gândaci pot fi gazde intermediare pentru Toxoplasma!
– Evitați produsele lactacte nepasteurizate
– Congelați carnea înainte de preparare, pentru uciderea ouălor contaminante.
Sper că am reușit să spulber toate miturile legate de pericolul conviețuirii unei femei insărcinate cu pisica sau câinele, vizavi de toxoplasmoză și v-am făcut să înțelegeți care sunt sursele reale de infecție! Fiți cool și responsabili în același timp, și informați-vă corect înainte de orice decizie importantă luată față de animăluțul vostru, care tot un membru al familiei este!
Al vostru, Cool Vet