Trusa medicală/de prim ajutor pentru câini și pisici

by ana

Vreau să încep prin sublinierea faptului  că această trusă medicală pentru câini și pisici nu va înlocui niciodată vizita la medicul veterinar, dar este obligatoriu să o avem în casă atât pentru liniștea noastră, cât și pentru situații de urgență când prezența ei poate fi vitală. Trusa medicală pentru câini și pisici este ideală și pentru concedii sau diverse călătorii. Trusa de prim ajutor ne va fi de folos în acel moment de criză, dar imediat după ce am intervenit este foarte important să nu ne culcăm pe o ureche și să mergem repede la cabinetul veterinar pentru acordarea unui tratament de specialitate, indiferent de urgența pe care o avem.

Această trusă medicală pentru câini și pisici nu va conține antibiotice sau orice alte medicamente ce se eliberează cu prescripție medicală, pentru că nu încurajez tratamentele empirice administrate după ureche.

Înainte de a începe vreau să vă spun că este extrem de important ca întotdeauna să avem un BACK UP PLAN, și când spun asta mă refer la faptul că trebuie să fim mereu în gardă, să nu fim luați prin surprindere niciodată.

În acest articol voi prezenta pe larg ce trebuie să conțină o trusă de prim ajutor pentru câini și pisici în stadiu BASIC, însă voi trebuie să țineți cont că ea trebuie adaptată pentru fiecare animăluț în parte, în special în cazul acelora care suferă de o anumită boală. Spre exemplu din trusa unui pacient diabetic nu va lipsi niciodată un glucometru, dispozitiv ce nu este obligatoriu într-o trusă medicală pentru un pacient sănătos. La fel se întâmplă și în cazul cardiacilor, ai bolnavilor de gastrită etc Pentru aceste cazuri speciale, proprietarul trebuie să fie foarte bine pus în temă de către medicul lui veterinar cu privire la posibilele complicații ce pot apărea, pentru ca acesta să nu fie luat prin surpridere de nicio situație: spre exemplu în diabet ,o posibilă complicație poate fi o criză de hipoglicemie, iar pentru aceasta proprietarul trebuie să aibă la îndemână zahăr, miere, sirop de arțar etc

TRUSA MEDICALĂ BASIC PENTRU ORICE CÂINE/PISICĂ SĂNĂTOS/SĂNĂTOASĂ

În primul rand este bine să aveți întotdeauna la îndemână un număr de telefon în caz de urgență. Să țineți cont de acest sfat, pentru că în acele momente de criză orice minut contează, iar gândirea noastră ne poate juca feste atunci, sub imperiul fricii, al panicii și al implicării noastre emoționale. Este bine să ne păstrăm cumpătul indiferent de situație și să incercăm să-i ajutăm pe companionii noștri atunci când au nevoie de noi, în acele momente panica și disperarea noastră nu îi ajută cu nimic. Lipiți pe frigider o hârtiuță cu numărul de telefon al medicului vostru veterinar și pe lângă acesta numărul unei clinici veterinare non-stop (sau mai multe), în cazul în care medicul vostru veterinar nu este de găsit în acele momente.

Foarte important este să aveți un dosar cu absolut toate actele cățelului sau pisicii ( de la carnet de sănătate până la analize de sânge, ecografii, radiografii, diagnostic, recomandări etc). În cazul în care nimeriți la un medic veterinar care nu v-a mai consultat niciodată companionul, este extrem de important ca acesta să-și formeze o viziune cât mai amplă asupra stării de sănătate a micuțului vostru.

1. Uz extern:

  • Șampon: trebuie să avem în permanență în trusă un șampon special pentru câini/pisici, deoarece șampoanele de uz uman pot provoca alergii, iritații etc din cauza faptului ca pH-ul pielii noastre diferă de pH-ul pielii lor, așa că vă sfătuiesc să renunțați să mai folosiți șamponul vostru la îmbăierea micuțului patruped. În caz de diverse alergii sau iritații este bine să aveți și un șampon pentru piele sensibilă.
  • Mănuși de unică folosință: atât pentru protecția voastră, cât și pentru protecția animăluțului (de exemplu atunci când trebuie să toaletați o rană deschisă).
  • Soluții dezinfectante: apă oxigenată, betadină (foarte bune pentru orice tip de rană, însă aveți mare grijă la contactul cu ochii)
  • Leucoplast, Comprese sterile, role de tifon (pentru diverse bandaje, în cazul rănilor cu sângerare, este foarte indicat să încercăm să oprim sau să reducem pe cât posibil hemoragia până ajungem la medicul veterinar)
  • Spray cu antibiotic (Neocaf, Terramycin etc).
  • Unguente cu antibiotic (Mibazon, Asocilin etc)
  • Diverse creme cicatrizante (crema cu galbenele etc). Acestea din urmă se vor folosi doar în cazul unor răni ușoare precum zgărieturile sau la indicațiile medicului veterinar.
  • Bețișoare de urechi însoțite de soluție de curățare a conductului auditiv (sunt soluții speciale și se pot achiziționa de la orice pet shop sau farmacie veterinară) și picături auriculare (Aurizon, Surolan etc) în cazul în care câinele sau pisica voastră scutură excesiv din cap și observați că are o secreție abundentă sau anormal colorată. Astfel de situații sunt des întâlnite în special vara, în timpul călătoriilor (din cauza curentului din mașină sau din cauza apei care le intră în urechi când mergem la mare). Picăturile le veți aplica strict până când puteți ajunge la medicul veterinar pentru a vă prescrie un tratament corespunzător.
  • Eqvagel este un gel antiinflamator pe care îl puteți folosi sub forma de frecții/masaj atunci când observați dureri ușoare la nivelul membrelor (șchiopături). Este indicat doar dacă șchiopătura se datorează unei lovituri ușoare. În alte cazuri, medicul veterinar va face tratamente mai complexe, inclusiv injectabile. Acest gel este folosit și de oameni, fiind extrem de bun în ameliorarea durerilor osoase și articulare.
  • Un carnețel în care să notați absolut tot legat de animăluțul nostru: episoade de vomă, diaree, glicemiile pe nemâncate și postprandial la pacienții diabetici, datele și durata crizelor epileptiforme în cazul epilepticilor etc.

2. Uz intern:

Generale:

  • Medicamente antiacide (Gaviscon, Maalox, Almagel) – în cazul în care micuțul a vomat, puteți administra un antiacid, doza o va stabili medicul veterinar în funcție de greutate.
  • Carbune medicinal în cazul în care auziți o “forfota intestinală”
  • ANTIHISTAMINICE (Aerius, Claritine, Fenazonă etc) Acestea pot fi salvatoare în cazul în care micuțul vostru are alergie la un aliment anume sau a fost înțepat de vreo insectă. Șocul anafilactic se manifestă prin umflarea feței (buzele, pielea din jurul ochilor și botului) și inroșire excesivă. Dacă observați aceste semne și nu aveți posibilitatea să ajungeți la medic în următoarea oră, administrați fără doar și poate un medicament anithistaminic, dar întrebați înainte medical veterinar ce medicament vă recomandă și care este doza indicată pentru puiul vostru.
  • Pastile pentru deparazitarea internă. Atunci când sunteți într-o călătorie și observați paraziți în fecalele animăluțului vostru puteți administra o astfel de pastila, conform indicațiilor de pe prospect. Ele se eliberează la orice farmacie veterinară.
  • SARE DE BUCĂTĂRIE pentru provocarea vomei ! Poate fi salvatoare în cazul în care câinele/pisica a înghițit un corp străin sau ceva toxic (șobolan mort intoxicat cu substanțe anticoagulante sau diverse jucării care se pot bloca pe intestine etc). Ea se diluează cu apă și se adiministrează direct pe gât, cu grijă pentru a nu-i îneca. Se administrează în primele 30 de minute de la ingerare, altfel digestia și absorbția încep să se producă .  După ce animalul a vomat mergeți la medicul veterinar pentru ai face un tratament corespunzator (pansamente gastrice, antivomitive, antitoxice etc)

Particulare:

  • Cum am spus și în introducere, în funcție de afecțiunile fiecărui câine sau pisică în parte, proprietarul trebuie să aibă grjă ca în permanență să fie un stoc de medicamente în trusă, inclusiv cateva pastile în plus pentru situații neprevăzute. Un cardiac nu are voie să rămână nici măcar o zi fără tratamentul prescris.

3. Diverse instrumente:

  • Termometru ! Se găsește la orice farmacie umană. Recomand termometrele pentru bebeluși, cu vârf flexibil. Trusa medicală pentru câini și pisici trebuie să conțină și o cremă pentru lubrefiere( de galbenele este foarte bună) în care veți introduce termometrul înainte de ai măsura temperatura patrupedului (temperatura se măsoară intrarectal). Temperatura normală a organismului animal este între 38,5 si 39,2 gr Celsius. În cazul febrei puteți administra supozitoare cu Algocalmin la câine, NICIODATĂ NU ADMINISTRAȚI ALGOCALMIN LA PISICĂ, ESTE TOXIC! Puteți apela și la prosoape ude sau gheață aplicate pe extremități (membre, coadă), niciodată pe torace. În cazul unei temperaturi scăzute este bine să aveți o pătură electrică sau puteți pune sticle cu apă caldă în jurul animăluțului și să îl inveliți bine.
  • Dispozitiv de scos căpușele (plus spirt sau acetonă, pe care trebuie să le aplicați direct pe căpușă înainte de a o scoate)
  • Dispozitiv de administrat pastilele (Foarte eficient în special în cazul pisicilor)
  • Perie/ Furminator: perierea zilnică este un obicei extrem de sănătos pentru bunăstarea animăluțului vostru, aceasta stimulează circulația sângelui, inducând și o stare generală mai bună pe lângă efectele bune asupra pielii și blănii
  • Foarfecă (pentru aplicarea bandajelor, tăierea câlților etc)
  • Clește de tăiat unghiile
  • Lanternă : vă ajută să vedeți mai bine anumite răni, paraziți externi etc, utilă în special în călătorii.
  • Botniță: Chiar dacă vă cunoașteți câinele și puteți jura că el nu o să vă muște niciodată, atunci când animăluțul vostru are o anumită durere, iar voi încercați să-l ajutați, este posibil să vă muște. Este un instinct de apărare, de supraviețuire pe care el îl are genetic. Cu aplicarea botniței vă asigurați și pe voi, pentru a-i putea ajuta în continuare pe ei .

Închei acest articol cu speranța că vă este util și țin să menționez încă o dată că aceste soluții de prim ajutor trebuiesc aplicate strict în cazul în care nu aveți posibilitatea unei vizite imediate la medicul veterinar, sunteți în călătorii sau în cazul în care intervenția voastră este vitală pentru animăluț. Recomand vizita cât mai rapidă la medicul veterinar după orice “intervenție” pe care ați facut-o singurei!

Acestea find spuse, fiți cool și responsabili în același timp! Aștept întrebări și sugestii pentru noi articole!

Dr. Ana Simion

Descarca GRATUIT "Pasii Pentru A Alege Corect Un Animal De Companie"

Te-ar putea interesa si...

Leave a Comment

Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii, esti de acord cu folosirea acestora. Sunt de acord Detalii