CoolVet
  • Acasa
  • Despre mine
  • Articole blog
    • Medicină pentru toți
    • Alimentație
    • Mit sau realitate?
    • Curiozități
    • Recomandări
      • Câini
      • Pisici
      • Animale exotice
    • Pentru veterinari
  • ***NOU! Consultatii video***
  • Vlog
  • Contact
Articole Recomandate
Othematoamele sau hematoamele auriculare la caini si pisici
Câinele meu vomită! Cauzele și simptomele vomei la...
Câinele meu bea prea multă apă! Ce e...
Recompense pentru caini gatite in casa din ficat...
Coronavirus (Covid19) la caini si pisici. Interviu cu...
Obezitatea la pisici. Dieta pisicilor grase
Toxoplasmoza la pisici, câini și femeile însărcinate
Câinii Au Voie Să Mănânce Banane??
5 Pași De Urmat Înainte De A Calatori...
Trusa medicală/de prim ajutor pentru câini și pisici

CoolVet

Explicațiile specialistului pe înțelesul tuturor

  • Acasa
  • Despre mine
  • Articole blog
    • Medicină pentru toți
    • Alimentație
    • Mit sau realitate?
    • Curiozități
    • Recomandări
      • Câini
      • Pisici
      • Animale exotice
    • Pentru veterinari
  • ***NOU! Consultatii video***
  • Vlog
  • Contact
Medicină pentru toțiMit sau realitate?

Totul despre vaccinarea cainilor si a pisicilor. Argumente pro și contra vaccinării câinilor și pisicilor

Trăim într-o era modernă în care suntem bombardați cu foarte multe informații, unele chiar contradictorii, iar noi trebuie să decidem singuri ce să alegem.  Cu privire la vaccinarea și îngrijirea corespunzătoare a animaluțelor, deseori ne întoarcem la simplitate, sub pretextul că „înainte” nu se vaccinau și nu se îngrijeau atât de mult animalele și ele trăiau bine mersi fără să aibă habar ce este acela un vaccin sau un antibiotic și nici măcar nu se îmbolnăveau.

Omitem însă că înainte situația era total diferită: totul s-a schimbat, de la câinii ținuți în lanț la țară la adevarați membrii ai familiei ce dorm lângă noi pe pernă, de la hrana sănătoasă (pui și legume crescute ecologic în propria gradină) la resturi de mâncare sau hrană industrială de natură indoielnică (unele mâncăruri ce se găsesc în supermarketuri sunt atât de ieftine încât costul lor nu ar ajunge nici pentru ambalaj uneori), de la medii nepoluate (înainte dacă vedeai trei mașini pe un bulevard întreg era ceva nemaivăzut) la noxe multiple, foarte toxice chiar și pentru noi oamenii, și exemplele pot continua la nesfârșit.

Deci, de multe ori alegem să ne mințim singuri și alegem varianta mai simplă și mai ieftină, bineințeles. Însă trebuie să fim conștienți că lumea este într-o continuă schimbare, la care noi oamenii ne adaptăm, așa cum ar trebui să o facă și animăluțul nostru.

 PRO VACCINARE:

  1. PREVENIM BOLI PE CARE NU LE PUTEM TRATA

Rabia sau turbarea este o boală extrem de gravă al cărui „antidot” nu a fost încă găsit. Singura șansă de „tratare” al acestei boli este vaccinarea antirabică preventivă. Este mult mai ușor să prevenim, decât să tratăm!

În România (2008, 2012) s-au înregistrat cazuri sporadice de rabie la om, în urma mușcăturilor unor animale sălbatice, care s-au terminat din păcate prin moartea persoanelor atacate. Vaccinul antirabic al animalelor de companie este unul OBLIGATORIU chiar și prin lege (Legea 258/2013 si Ordinul Presedintelui A.N.S.V.S.A nr 1/2014).

  1. PREVENIM BOLI GRAVE, INFECTO-CONTAGIOASE, AL CĂROR TRATAMENT AR FI FOARTE COSTISITOR

De exemplu, parvoviroza la câini este o boală contagioasă gravă, cu șanse  mici de supraviețuire, aceste șanse fiind strict legate de intensitatea tratamentului oferit, iar costurile sunt pe măsură și nici măcar nu garantează supraviețuirea cățelușului. 🙁 Vaccinul pentru Parvoviroza îi oferă câinelui protecție împotriva acestei boli nemiloase.

  1. PREVENIM BOLI CARE AR PUTEA LĂSA SECHELE / AR PUTEA UCIDE ANIMĂLUȚUL NOSTRU

Maladia Care sau Jigodia – termenul din popor cunoscut de către toată lumea – este iarăși o boala extrem de gravă care se finalizează adesea prin exitus, însă dacă este tratată din primele sale faze, animăluțul mai are mici șanse de supraviețuire, însă poate să rămână cu sechele neurologice pentru tot restul vieții, precum contracții involuntare la nivelul buzelor, abdomenului, membrelor, dificultate în înghițire etc.

  1. PREVENIM BOLI MORTALE PE CARE LE PUTEM CONTACTA ȘI NOI

Rabia sau turbarea- în termeni populari- este considerată o zoonoză (boală comună omului și animalelor) foarte gravă, încă nu există tratament contra acestei boli, finalul este din păcate întotdeauna moartea. Singura excepție este atunci când ni se administrează serul hiperimun ( un fel de vaccin mult mai „concentrat”) în primele 72 de ore de la mușcătură.  Marea problema este ca aceasta boală are o contagiozitate extrem de mare .

Leptospiroza este iarăși o boală transmisibilă de la câine la om, boală extrem de gravă care ne poate produce tulburări neurologice ireversibile sau chiar septicemie.

  1. CREȘTEM IMUNITATEA GENERALĂ A ORGANISMULUI

Imunitatea dobândită în urma vaccinării nu ajută organismul strict pentru bolile contra cărora l-am vaccinat, ci îl „întărește”, și îl ajută să fie mai puternic în fața unor multitudini de boli ce pot apărea pe fond imunitar scăzut (ex: viroze respiratorii, micoze / parazitoze cutanate, declanșarea malignizării unor tumori benigne deja existente etc)

CONTRA VACCINARE:

  1. REACȚIE POSTVACCINALĂ INFLAMATORIE LOCALĂ (NORMALĂ)

În funcție de fiecare individ în parte, pot apărea reacții post injecționale sau nu. Apariția lor depinde în mare parte de imunitatea individuală a fiecărui organism. Acestea constau într-o ușoară inflamație și durere la locul injecței timp de maximum 24 de ore (durere ce o putem ameliora prin aplicarea unei comprese cu apă rece sau a unui cub de gheață imediat după vaccinare)  și/sau apariția unui nodul de mărimea unui bob de mazăre/fasole, care se va retrage în timp (între 7 și 14 zile).  Rareori nodulul persistă mai mult timp, însă nu are nicio implicație patologică.

  1. REACȚIA ALERGICĂ GENERALĂ LA VACCIN

Acest tip de reacție este foarte rară în practica de zi cu zi (~1 câine la 1 milion, la pisici mult mai rar!) , însă producătorii vaccinurilor menționează și această posibilitate de reacție alergică anafilactică, reacție ce poate fi tratată foarte ușor, însa necesită întoarcerea la cabinetul veterinar pentru câteva injecții antialergice. Această reacție apare numai în primele ore postvaccinale (2-3 ore).

Dacă ne știm animăluțul ca fiind mai sensibil de fel sau cu alergie la vreun medicament anume, este bine să menționăm acest lucru medicului veterinar, pentru că acesta poate lua decizia de a-i administra substanțe antihistaminice (un fel de Claritine, dar variantă veterinară) înainte de a-l vaccina pentru a reduce riscul de apariție a reacției anafilactice. Același lucru se face și în cazul sensibilității deja cunoscute la vaccin. Pentru o precauție cât mai mare recomand să mai stați pe capul medicului veterinar măcar jumătate de oră postvaccinal, pentru a merge cât mai liniștiți acasă. Doar în cazurile cunoscute de alergii faceți asta, altfel nu stresați medicul mai mult decât este deja! 🙂

MITURI VERSUS REALITATE:

  1. Câinii de pe stradă nu sunt vaccinați și totuși nu se îmbolnăvesc niciodată, eu de ce să introduc „viruși” aiurea în câinele/pisica meu/mea?

Întradevăr, există un tip de imunitate dobandită natural, adică prin trecerea printr-o anumită boală, mai exact prin intrarea în contact direct cu un virus și așteptarea ca organismul să își producă singur anticorpii necesari învingerii bolii respective, însă supraviețuirea nu este garantată.

Prin urmare, imunitatea „specială” pe care o au maidanezii este și mit, dar și realitate, astfel încât  nu există și nu au existat niciodată statistici clare și sigure cu privire la situația maidanezilor din România, nu avem date certe care să ateste numărul de maidanezi bolnavi de o anumită boală care au supraviețuit sau nu, așa că miturile au totuși un sâmbure de adevăr pentru că odată trecuți și vindecati de o anumită boală ei nu mai pot face boala respectiva , dar generalizarea faptului că toți maidanezii sunt sănătoși în ciuda faptului că nu sunt vaccinați este o mare eroare.  După cum am scris mai sus există boli letale, căruia nici un maidanez sănătos nu i-ar putea supraviețui.

  1. Nu-l vaccinez pentru că face boala!

FALS!

Vaccinurile sunt niște produse biologice obținute în urma multor ani de studiu și cercetare , prin diverse metode: unele vaccinuri conțin chiar particule virale care în mod normal ar produce boala, însă ele sunt slab active sau chiar inactivate, (majoritatea vaccinurilor din România sunt pe bază de viruși inactivați), astfel încât nu pot produce în nici un caz boala pentru care sunt utilizați, produc în schimb o reacție de „apărare controlată” a organismului împotriva acelui virus, prin urmare ei produc o imunitate dobândită artificial și nu natural precum în cazul trecerii prin boală. Însă ce ne dorim? Ca animăluțul nostru să sufere în timpul unei boli, fără a ști sigur dacă va supraviețui sau nu, ori să-i facem o simplă  injecție pe an care îi va oferi protecție incontestabilă asupra unui număr mult mai mare de boli? Plus că unele boli sunt letale, trecerea prin boală nu poate imuniza, sfârșitul fiind negreșit letal ( ex Rabia/Turbarea, Leptospiroza, Jigodia, Leucemia Felina etc)

  1. Nu-l vaccinez pentru ca are imunitate de la mama lui

FALS!

Întradevăr, laptele conține și anticorpi maternali, însă odată cu înțărcarea, ce are loc la 4 sau la 5 săptămâni,  titrul anticorpilor scade treptat, imunitatea dispare, iar animalul rămane „descoperit” din punct de vedere imunologic la o multitudine de boli, unele chiar mortale. Acesta este momentul în care trebuie să intervenim cu vaccinul.

Cu atât mai mult, imunitatea primită de la mamă este discutabilă, pentru că depinde de mulți factori individuali, spre exemplu starea de sănătate a mamei contează foarte mult, suplimentarea rației sale cu vitamine și calciu în timpul gestației poate influența de asemenea imunitatea transmisă puilor.

  1. Nu-mi vaccinez/ deparazitez pisicuța/ câinele pentru că nu iese niciodată din casă, deci nu are nevoie

FALS!

Majoritatea agenților patogeni (viruși, bacterii, paraziți) se află în mediul extern (parcuri, drumuri forestiere, gradini, străzi etc), locuri în care noi oamenii pășim zi de zi. În cazul acesta noi putem deveni vectori ai anumitor boli  (= organisme care transmit germenii patogeni altor organisme ce pot fi oameni/animale) bacteriene / parazitare (fără să ne dăm seama putem călca în fecale contaminate de la alte animale) sau chiar virale (majoritatea virușilor se transmit prin aerosoli, deci prin aer!! și nu neapărat prin contactul direct cu un alt animal bolnav așa cum mulți dintre noi știm). Putem intra în contact cu animale bolnave de pe stradă (le mângâiem, le luăm în brațe) și fără să ne dăm seama putem aduce acasă virusul respectiv.

5.  De ce în America, Marea Britanie sau în alte țări civilizate vaccinarea anuală se face din 3 in 3 ani, numai până la vârsta de 7 ani, iar la noi toata viața animalului? Vaccinarea după această vârstă dăunează cu ceva sănătății animalului?

În primul rând România nu se poate compara  cu America sub nicio formă. Sunt țări total diferite din multe puncte de vedere: avem alt mediu exterior cu climate diferite ce adăpostesc specii diferite de animale, de unde reiese că agenții patogeni pot fi diferiți. Spre exemplu, la noi, mai ales în zonele de câmpie, șes, chiar și în zonele limitrofe ale marilor orașe sunt foarte multe vulpi, animale ce reprezintă un rezervor natural pentru rabie. Astfel se explică și riscul mai mare de contactare a rabiei de către câinii și pisicile din România, față de America sau alte țări.

În România sunt alte condiții de trai (salarii mai mari, servicii diferite, legi diferite etc), alte mentalități (la noi abandonul animalelor încă e in floare), în alte țări animalele sunt duse mai des la medicul veterinar, chiar și la controale de rutină, deci animalele sunt mult mai sănătoase și nu sunt predispuse la atâtea boli față de animalele noastre.

În țările civilizate nu există câini maidanezi liberi pe străzi care să întrețină adevărate focare de infecție. Spre exemplu, în țările civilizate nu există parvoviroză, iar dacă în mod excepțional apare un caz, ei eutanasiază direct animalul, neacordandu-i nicio șansă la viață, pentru a nu răspândi virusul.

Un alt exemplu concludent ar fi gunoaiele și mizeria din unele orașe (inclusiv unele zone ale Bucureștiului) care adăpostesc o mulțime de șobolani, specie rezervor pentru Leptospiroză, o boală infecțioasă ce se transmite și la om! În afară această boală practic nu există.

Concluzia este că frecvența vaccinării animalelor nu poate fi la fel , ea poate varia în funcție de multe lucruri (unele din ele le-am menționat mai sus)  și nu în ultimul rând ea poate varia de la un animal la altul, deoarece fiecare organism este unic: unele animale sunt ținute numai în casă, altele numai afară, există organisme mai sensibile cu imunitate mai scăzută, există cazuri în care unele animăluțe vizitează și alte țări împreună cu stăpânii lor de unde pot lua boli specifice numai țării respective etc Spre exemplu în țările estice (Italia, Spania, Franta) se vaccinează animalele împotriva Leischmaniozei, o boală care la noi nu există din cauza climatului diferit, prin urmare la noi nu se face acest vaccin care este obligatoriu pentru ei.

Aveți încredere în medicul dvs veterinar și urmați schema de vaccinare așa cum o recomanda acesta!

CONCLUZII

1. Trebuie să-mi vaccinez câinele și pisica?

Obligatoriu și incontestabil, DA!

2. Oferindu-le lor o imunitate corespunzătoare, ne ferim și pe noi de situații nedorite: există boli transmisibile de la animale la om (întradevăr foarte puține), dar acestea devin nule daca vaccinăm corect animaluțul.

3. În cazul puilor, când este momentul optim de începere al schemei de vaccinare?

În cazul câinilor, se începe cu primul vaccin la vârsta de 6 săptămâni, iar urmatoarele 3 vaccinuri se fac la intervale de 2 săptămâni între ele, cu câte o deparazitare interna înainte.

După terminarea schemei de vaccinare din primul an de viață, animăluțul va primi un singur vaccin anual care îi va conferi protecție pe întregul an.

În cazul pisicuțelor, primul vaccin are loc la vârsta de 9 săptămâni, cu un singur rapel la 11 săptămâni, ulterior vor primi și ele un singur vaccin anual pe decursul întregii lor vieți.

Al vostru Cool Vet, Dr. Ana Simion

Descarca GRATUIT "Pasii Pentru A Alege Corect Un Animal De Companie"
TRIMITE
Totul despre vaccinarea cainilor si a pisicilor. Argumente pro și contra vaccinării câinilor și pisicilor was last modified: septembrie 24th, 2020 by ana
6
Facebook Twitter Google + Pinterest
Articolul urmator
Microciparea câinilor și pisicilor

Te-ar putea interesa si...

Babesioza La Câini. Cauze, Simptome, Tratament

Microciparea câinilor și pisicilor

Toxoplasmoza la pisici, câini și femeile însărcinate

Sterilizarea la câini și pisici. Argumente PRO...

Câinele meu bea prea multă apă! Ce...

Câinele meu vomită! Cauzele și simptomele vomei...

Totul despre glandele perianale ale câinilor și...

Sterilizarea La Câini și pisici. Pregătire,Complicații,Soluții

Coronavirus (Covid19) la caini si pisici. Interviu...

14 comentarii

Calina Kiss februarie 27, 2018 at 7:29 am

Foarte utile si clare explicatiile!

Reply
Elema iunie 28, 2018 at 10:39 pm

Este gresit sa se faca deparazitare interna in acelasi timp cu vaccinul la un catel de 10 sapt? Talie mica. Multumesc!

Reply
ana iunie 30, 2018 at 5:54 am

Din punctul meu de vedere , da. Pentru asi institui imunitatea corespunzator, organismul trebuie sa fie sanatos, iar daca are paraziti interni, scopul lui principal va fi sa lupte impotriva lor, pentru a-i elimina, deci producerea de anticorpi ca raspuns la vaccin va fi mai mica. Corect este sa se deparaziteze intern animalutul cu cel putin 2-3 zile inainte de fiecare vaccin, inclusiv ca adult, inainte de vaccinul anual.

Reply
Oana august 2, 2020 at 6:42 am

Bună, am citit la veterinari din Marea Britanie și SUA că o vaccinare poate da imunitate între 3 și 7 ani, lucru verificat prin dozari ale titlului de anticorpi specifici, mai ales în cazul vaccinului antirabic. Pe unde am întrebat eu nu se fac astfel de dozari.Am un motan sterilizat, de 2 ani, care stă în casă. E sau nu ok să îi fac vaccinarea doar o dată la 2 ani? Mulțumesc mult!

Reply
ana august 4, 2020 at 4:30 pm

Buna ziua,

In primul rand, daca motanul sta strict in casa, si nu intra in contact NICIODATA cu alte pisici ori alte animale, nu este predispus la rabie deloc, deci puteti sa nu ii faceti deloc vaccinul. Rabia se ia strict prin muscatura, de la un alt animal contaminat. Contaminarea cu rabie oricum este putin probabila, daca stati in UK este imposibila, pentru ca UK este tara indemna de rabie. Daca stati in Romania, nu mai faceti comparatie cu vaccinarea din UK, pentru ca nu are nicio legatura. Fiecare tara are climatul ei, numarul ei de pisici/caini maidaneze, bolile specifice etc, iar vaccinarea care se face in UK nu ar fi niciodata suficienta in Romania, pentru ca noi avem mult mai multe boli infectioase decat UK. Analiza de dozare a anticorpilor pentru rabie se poate face la oricec cabinet veterinar care are contract un un laborator autorizat. Trebuie sa sunati si sa intrebati la cabinetul de care apartineti, dar nu vad sensul. Daca il tineti strict in casa si nu are cum sa iasa afara nici din greseala, puteti renunta linistita la vaccinul antirabic. Daca totusi exista sanse sa scape afara, daca sunteti in Romania, faceti vaccinul anual, iar in Uk odata la 3 ani este suficient. Sper ca v-am lamurit! Daca nu, astept in continuare intrebarile dvs!

Reply
Oana august 5, 2020 at 12:27 am

Am înțeles ce și cum e cu vaccinul antirabic, dar despre vaccinul polivalent ce sfat îmi puteți da? Scuzați insistența, pur și simplu vreau să fac ce e mai bine pentru motănel.

Reply
ana august 12, 2020 at 8:58 pm

Vaccinul polivalent va recomand sa il faceti indiferent daca motanul iese afara din casa sau nu.

Reply
Oana august 17, 2020 at 7:33 pm

Mulțumesc mult pentru sfaturi!

Reply
Catalin Grosan septembrie 30, 2020 at 1:49 pm

Buna Ana,
Am un puiut de cocker spaniel care are acum 10 saptamani si care la primele doua vaccin-uri a fost OK, dar la cel de-al treilea vaccin a facut muuuult scandal (prin asta intelegand scheunat si zmucit din brate).
Am observat si faptul ca injectiile au fost facut mai brutal fata de primele doua vaccinari, in sensul ca doctorul nu a umblat cu el cu aceeasi grija cu care d-na doctor care ii facuse vaccin-urile anterioare o facuse, in sensul ca a bagat foarte adanc si dintr-o data acul seringii in pielea cefei (poate mi se pare mie si sunt prea sensibil, dar…).
La doua zile dupa acest al treilea vaccin, in zona unde a fost vaccinat, i-a aparut o umflatura/o galma care era dureroasa la atingere (cand il atingeam acolo scheuna, sau cand il luam de subtiori ca sa-l ridicam in brate, la fel scheuna). Am sunat la cabinet si am vorbit chiar cu dl. doctor care ii facuse vaccinul si dansul mi-a spus ca aceasta reactie cu aparitia unei umflaturi dupa vaccin este normala, deoarece se intampla ca acul seringii sa atinga unele zone vascularizate si sa se sparga anumite vase de sange si de aceea acea umflatura. M-a asigurat ca va trece, se va resorbi dupa o perioada de timp. Intr-adevar s-a mai micsorat de atunci (au trecut exact 10 zile) dar tot se simte respectiva umflatura sub piele. De durut nu-l mai doare si nu mai scheauna cand il atingem pe respectiva zona sau il luam in brate.
Intrebarea mea catre tine este: chiar asa este cum a spus dl. doctor? Este normal sa se intample asa ceva, adica aparitia acestor umflaturi/galme in zona cefei dupa vaccing?

Multumesc anticipat pentru raspuns!

Catalin.

Reply
ana octombrie 4, 2020 at 2:52 pm

Buna Catalin si multumesc pentru comentariu!
Vad ca acest comentariu a fost lasat la articolul despre vaccinare, dar cred ca nu ai citit in totalitate articolul, altfel ai fi gasit raspunsul.
Citez chiar din articol:

REACȚIE POSTVACCINALĂ INFLAMATORIE LOCALĂ (NORMALĂ)

În funcție de fiecare individ în parte, pot apărea reacții post injecționale sau nu. Apariția lor depinde în mare parte de imunitatea individuală a fiecărui organism. Acestea constau într-o ușoară inflamație și durere la locul injecței timp de maximum 24 de ore (durere ce o putem ameliora prin aplicarea unei comprese cu apă rece sau a unui cub de gheață imediat după vaccinare) și/sau apariția unui nodul de mărimea unui bob de mazăre/fasole, care se va retrage în timp (între 7 și 14 zile). Rareori nodulul persistă mai mult timp, însă nu are nicio implicație patologică.

Legat de reactia puiului la administrarea vaccinului, pot spune ca mi se intampla des si mie, in special atunci cand proprietarii sunt de fata in timpul vaccinarii. Oricat de amuzant ar parea, toti catelusii, dar in special Cockerii (sunt deosebiti!) sunt niste actori veritabili, le place drama, si vor sa impresioneze stapanii:) Injectia nu doare, in special in zona cefei. Personal, am asociat aceasta durere ce apare in timpul vaccinarii (dar doar spre sfarsitul vaccinarii) si cu legatura ce se formeaza intre pui si stapan. Cum am spus si mai sus, le place sa impresioneze, pentru ca dupa „actul dramatic” facut, vor capata mereu ori o recompensa verbala, ori una pe cale orala 🙂 adica ceva bun de mancare. Nodulul se intampla sa apara, uneori si din cauza ca se misca in timpul injectiei. Nu te ingrijora, va trece!

Reply
Catalin Grosan octombrie 4, 2020 at 5:53 pm

Buna Ana,

Multumesc mult pentru raspuns si da, ai dreptate, era chiar in articol… 🙂

Reply
ana octombrie 4, 2020 at 8:21 pm

Cu drag, si nu-ti face griji, nodulul se duce. Foarte rar el se poate transforma intr-un abces, care sa necesite drenaj, dar daca spui ca al lui deja s-a micsorat, nu cred ca va fi cazul. Oricum monitorizeaza-l zilnic, si daca te ingrijoreaza ceva, fuga cu el la vet:) Sa te bucuri de urechiatul mic, sa fie sanatos!

Reply
Mioara Bogdan ianuarie 24, 2021 at 12:43 am

Buna, Ana! Eu astept livrarea unui pui de pudel toy in varsta de 2 luni si o saptamana. Din documentele transmise de vanzator reiese ca a fost vaccinat doar impotriva rabiei si deparazitat. Ce alte vaccinari urmeaza in primul an de viata si cand mai exact trebuie ele sa fie facute. Multumesc anticipat pentru raspuns!

Reply
ana februarie 14, 2021 at 10:28 am

Probabil deja ai fost cu el la veterinar , unde ai aflat de toate vaccinurile de care mai are nevoie. Va mai avea nevoie de cel putin 3 vaccinari, impotriva parvovirozei, jigodiei, hepatitei infectioase, leptospirozei si parainfluentei. Sanatate multa!

Reply

Lasa un comentariu Cancel Reply

Urmareste-ma pe Yotube

subscribeAboneaza-te la canalul meu
«
Prev
1
/
5
Next
»
loading
play
COPROFAGIA LA CAINI SI PISICI [De ce animalele isi mananca fecalele?]
play
GLANDELE PERIANALE ALE CAINILOR SI PISICILOR !!! [Golirea glandelor anale]
play
VACCINAREA CAINILOR [Vaccinarea puilor si a adultilor de caine]
«
Prev
1
/
5
Next
»
loading

Urmareste-ma pe Instagram

  • When you
  • Say hello to Sury, new member of our family!!! **** Sury este noua surioara a lui Stoker, si a intrat
  • My happiness ❤️
  • Va doresc un inceput de weekend linistit tuturor!! Stoker & Sury
  • Pana sa ne mutam in UK, Stoker nu a fost un caine anxios, ba chiar dimpotriva! De cand am ajuns
  • Boroboata numarul 1! Uitasem cum sunt puii Voua ce stricaciuni v-au facut blanosii???
  • El este Reggie! Cum care Reggie? Nu il cunoasteti?? Reggie, cel care mananca manusi din plastic, jucarii, pietre sau intr-un
  • Totul despre glandele perianale ale cainilor si pisicilor!! Aveti linkul in bio!
  • Cazul zilei, o pisica de 9 ani, cu o constipatie de cel putin 2 saptamani , care a culminat astazi
  • Faceti cunostiinta cu Maya, o pacienta speciala pentru mine, pe care o iubesc mult si careia i s-a decolarat nasul!
  • Noapte buna!! Noi facem progrese, voi cum va incheiati duminica? Va provoc sa postati o poza live cu voi si
  • Nu neglijati problemele de piele ale animalutelor voastre! Faceti deparazitarea externa lunar cu produse de calitate, si mergeti la cabinetul

Urmareste-ma pe Facebook

CoolVet

Despre mine

Despre mine

Ana Simion

Când vine vorba de animăluțe putem fi cool și responsabili în același timp! Află care este secretul unei vieți pline de armonie alături de animăluțul tău, cu sfaturi direct de la specialist. >>> Afla detalii despre mine

Cele mai noi articole

  • Othematoamele sau hematoamele auriculare la caini si pisici
  • Câinele meu vomită! Cauzele și simptomele vomei la câini
  • Câinele meu bea prea multă apă! Ce e de făcut??
  • Recompense pentru caini gatite in casa din ficat de miel si patrunjel
  • Coronavirus (Covid19) la caini si pisici. Interviu cu Laura Tomescu, medic veterinar
DESCARCA GRATUIT
TRIMITE
"Pasii Pentru A Alege Corect Un Animal De Companie"

Cele mai populare articole

  • Totul despre glandele perianale ale câinilor și pisicilor

  • Greșeli grave în alimentația câinilor și pisicilor

  • Sterilizarea la câini și pisici. Argumente PRO și CONTRA castrării la câini și pisici

  • Microciparea câinilor și pisicilor

  • Câinele meu vomită! Cauzele și simptomele vomei la câini

Hai sa tinem legatura

Facebook Twitter Instagram Pinterest
Descarca GRATUIT "Pasii Pentru A Alege Corect Un Animal De Companie"
TRIMITE
  • Acasa
  • Despre mine
  • Articole blog
    • Medicină pentru toți
    • Alimentație
    • Mit sau realitate?
    • Curiozități
    • Recomandări
      • Câini
      • Pisici
      • Animale exotice
    • Pentru veterinari
  • ***NOU! Consultatii video***
  • Vlog
  • Contact

CoolVet @2017 | Toate drepturile rezervate. Nici un material nu poate fi copiat fara acordul scris al autorului | Realizat de Cristinne